Soning (Atonement)

Cecilie Tallis kan ikke længere skjule sine følelser for husholderskens søn Robbie, selvom kærlighed på tværs af klasseskel ikke er helt simpelt i 1935. Cecilies lillesøster Briony bliver da også oprevet, da hun opdager det forelskede par - og hun udpeger Robbie som den voldtægtsmand, der overfaldt hendes kusine. Det får konsekvenser for alle implicerede - ikke mindst Briony. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Joe Wright
Medvirkende Keira Knightley, Saoirse Ronan, James McAvoy, Brenda Blethyn
Spilletid 130 min.
Biopremiere 22.02.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Keira Knightley

Britiske Keira Christina Knightley spilder ikke tiden! Hun fik sin første agent som seks-årig og sin første filmrolle, da hun var ni. Som 14-årig havde hun en mindre rolle i 'Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace (1999)', men det var som Elizabeth Swann i sørøverfilmen 'Pirates of The Caribbean' (2003) at hun fik det helt store gennembrud. ...

Anmeldere

Politiken
"...denne intelligente, foruroligende, suverænt spillede og slet og ret gribende kærlighedstragedie..."

Jyllands-Posten
"Den første time er fremragende, men filmen taber pusten under krigen, hvor Joe Wright falder for fristelsen til at skrue lige lovlig højt op for musikken og de storladne billeder af faldne soldater."

Ekstra Bladet
"...på mange måder en yderst vellykket filmatisering af en ikke særlig 'filmisk' roman."

B.T.
"...en uhørt smuk og (næsten) perfekt filmoplevelse."

Cinemazone
"En tidløs og kunstnerisk knugende dissektion af passionens trange kår, sandhedens mange ansigter og sjælens søgen efter udfrielse."

Brugere

01/03-16Tragisk eventyr.
Jeg har i mange gange taget den ned fra hylden, for nu skulle jeg se den - og så har jeg alligevel valgt en anden. Lad være med det! Se den. Det har den afgjort fortjent. Det er en film om kærlighed på flere planer - og det er også en film om en fantastisk fantasi, som desværre får fatale konsekvenser. Man kan undre sig over at det er en engelsk film, for selvom den udspringer af engelsk landadel så er fortællemåden mere fransk fantasi.

20/02-13Fantastisk film, der vinder yderligere ved gensyn
En smuk tragedie uden sidestykke. De to hovedrolleindehavere er magiske og det samme er historien, der med sin på en gang dvælende og abrupte fortællestil bliver bedre og bedre for hvert gensyn. En film fyldt med følelser uden at det kammer over. Fremragende filmatisering af Ian McEwans bog. Det har ikke været nogen nem opgave, men det er forbilledligt løst. Især når man tænker på historiens meta-opbygning, der indeholder så mange lag og fortolkningsmuligheder, at det nemt kunne være endt som en rodet affære.

Ligger som nummer 1 på min top 10 over 00'ernes bedste film.

http://filmkorn.dk/artikler/00e...lge-gabriel/30

25/06-08engelsk og flot
Trods filmens åbenlys mange kvaliteter, savnede jeg en åbning på filmen, der i langt højere grad evner at fange publikum noget hurtigere..

Men det er absolut en smuk film, og ikke plastret til med søde sukkerhistorier, som kærlighedsfilm plejer at være..

Nu skal jeg ikke fortælle slutningen, men hele den sidste scene, de sidste 7-8 minutter, dem kunne jeg se igen og igen uden nogensinde at komme til at kede mig...

21/06-08Kærlighedens smerte
Sikke en filmoplevelse! Filmatiseringen af Ian McEwans bestseller er et formidabelt forløst kærlighedsdrama i bedste klassiske, engelske stil. Instruktøren Joe Wright gjorde et godt stykke arbejde med hans version af Stolthed og Fordom, men her indskriver han sig i mesterklassen.

Ung famlende kærlighed, på tværs af sociale skel, er skildret utallige gange på film, men sjældent så raffineret som her. Her er der virkelig tale om antydningens kunst. Kærligheden skildres poetisk og inderligt, bl.a. i scenen hvor vores hovedperson, gartneren Robby (James MacAvoy), nænsomt kærtegner springvandets vandoverflade, efter at hans elskede Cecilie (Keira Knighley) er steget op som en anden nymfe. Eller håndryggenes korte og flygtige berøring under middagsbordet. Samt det hede øjeblik i biblioteke...

14/03-08Næsten et mesterværk
"Atonement er en uhørt smuk film-oplevelse! Uden diskussion. Et mesterværk vil jeg dog ikke kalde filmen, men det er så sandelig meget tæt på det stadie!
Skuespillet er hele vejen igennem fantastisk, og billederne er vidunderligt smukke. Musikken er nok noget af det smukkeste i flere år, og det er helt fortjent, at filmen også vandt en Oscar i den katagori..."

14/03-08Soning min bare ... 2
En film som trods af godt skuespil hele linien rundt, aldrig rigtig letter, og bliver til en halv kedelig oplevelse, om en sygelig pige/kvinde som ødelægger forholdet mellem hendes søster og kæreste. En kæreste som hun selv har følelser for.
Undervejs opdigter hun forskellige frekvenser om vores figurer, hvilket henad slutningen får filmen til at fremstå mere som en lang løgnhistorie, fremfor som en kærlighedshistorie, som filmen egentligt burde være.

Filmen springer også alt voldsomt i tid og sted, og havde nok været bedre som tv serie.

En skam med slutningen, da filmen faktisk kommer til at fremstå som noget helt andet, end man havde forventet. Den kommer bare til at fremstå som en ligegyldig bagatel.

En kedelig skuffelse, og var klart den svageste af de 5 oscar nominerede f...

29/02-08Æstetik amok
Der er dømt storslået britisk period drama i Joe Wrights ”Atonement”.

Det er en flot film med masser af lækre kostumer, et superlækkert score (der også ende med at hive en Oscar hjem), lækker cinematografi med noget one-take lir, lækre skuespillere og en storslået melodramatisk handling. Men der er måske lidt for meget af det gode efter min smag. Det hele er lidt for poleret og konstrueret. Det rammer mig ikke i hjertekulen.

Den første halvdel er ellers lige ved at være der. I England i midten 1930erne er den fornemme, snobbede frøken (Keira Knightley) på godset forelsket i den gamle tjenestepiges søn (James McAvoy). Det er en kærlighed af den smukke, hjerteskærende slags, der har varet hele livet imellem de to barndomsvenner, men først nu vil de erkende det. Og det sker med stær...

27/02-08barsk poesi
stort skuespil og flot æstetik i soning, der ikke er et mesterværk men samtidig ikke langt fra at være det

alle pladser spilles med stort talent både af de voksne skuespillere, men så sandelig også af børnene i filmen

forvent ikke en feel good romance, for soning er barsk og smuk og du vil blive ved med at vende tilbage til filmen, for den er svær at slippe

24/02-08Rigtig God
"Soning" Er en rigtig smuk film om kærlighed, og om hvor tratisk det kan være når et par splittes på grund af en løgn.

Både Keira Knightley og James McAvoy, gør det rigtig godt i hovedrollerne og havde fortjent en Oscar-Nominering for deres præsentationer.

Også Saoirse Ronan gør det godt, og har også fortjent sin Oscar-nominering.

En utrolig god og smuk film jeg klart kan anbefale, at man går ind og ser i Biografen.

23/02-08Helt igennem fantastisk!
Atonement (Soning) er helt igennem fantastisk filmisk poetik.

Den kan kun anbefales. 2 timer i mørket... 2 timer i paradis. Nyd det utrolige skuespil. De flotte scener, og den rørende historie.

Atonement er alt hvad film handler om... Historie, skuespil, billeder, følelser, stemninger, menneskeskæbner.

For mit eget vedkommende en af de største filmoplevelser inden for de sidste 10 år.

God fornøjelse...Fakta

Medvirkende
Cecilia Tallis Keira Knightley
Briony Tallis 13 år Saoirse Ronan
Robbie Turner James McAvoy
Grace Turner Brenda Blethyn
Betty Julia West
Emily Tallis Harriet Walter
Lola Quincey Juno Temple
Pierrot Quincey Felix von Simson
Jackson Quincey Charlie von Simson
Husholderske Ailidh Mackay
Bag kameraet
Instruktion Joe Wright
Produktion Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster
Manuskript Christopher Hampton
Forlæg Ian McEwan
Fotografi Seamus McGarvey
Klip Paul Tothill
Scenografi Sarah Greenwood
Musik Dario Marianelli
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodedrama, Romance
Nøgleord Falsk anklage, Klasseforskelle, Voldtægt
Premieredatoer
Biograf 22.02.2008
Dvd 24.06.2008
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Storbritannien
Produktionsår 2007
Spilletid 130 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 36.505
Selskab Working Title Films, Studio Canal, Relativity Media
Biodistributør United International Pictures
Priser Golden Globes 2008, Bedste drama

Se også...