U-571

Under 2. Verdenskrig skal en amerikansk ubådsbesætning udgive sig for tyskere for at erobre en Enigma-kodemaskine fra en tysk ubåd. Med den kan de allierede bryde den tyske overkommandos kode og vende slaget om Atlanten. Missionen tager en uventet drejning og næstkommanderende Andrew Tyler må tage ansvaret for at få fragtet sejren hjem i kamp med tyske ubåde og krigsskibe. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Krigsfilm
Instruktør Jonathan Mostow
Medvirkende Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi
Spilletid 116 min.
Biopremiere 22.09.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matthew McConaughey

Trods sit umiskendelige talent og ikke ligefrem uheldige udseende har den blonde Matthew David McConaughey ikke formået for alvor at få fodfæste i Hollywoods superliga. Mens han ofte har glimret i en række middelmåde film, så er det som om han stadig venter på den helt rigtige film. Han debuterede i 70'er-ungdomsfilmen 'Sidste vilde nat med kl...

Anmeldere

Scope
Supercool historiefordrejning

"U-571" tager meget let på de historiske fakta, men leverer som kompensation en knaldhård krigsfilm af den gamle skole

"Enigma" var den tyske overkommandos kodemaskine under hele 2. Verdenskrig. Med den blev der sendt mere end 2.000 beskeder dagligt, bl.a. fra selveste Hitler. Det var derfor af vital vigtighed for de allierede, at de fik fat i denne maskine og kunne afkode dens budskaber. Jonathan Mostows "U-571" er baseret på historiske fakta, men er i øvrigt en frit opdigtet røverhistorie om en amerikansk ubåds heltemodige erobring af en Enigma-maskine i året 1942.

Koden var allerede brudt
Ganske givet blev adskillige Enigma-maskiner erobret fra tyske U-både under krigen, men denne anmelder har altså ikke kunnet finde historiske kilder, der giver belæg for, at netop sådan en erobring skulle have været afgørende for at bryde koden. Den blev nemlig allerede knækket af britiske eksperter i 1939 ved hjælp af en Enigma-maskine smuglet ud af Tyskland af efterretningstjenesten. Tyskerne sendte således igennem hele krigen kodede buskaber, som de allierede kunne lytte med på - et faktum som briterne i øvrigt først afslørede i 1974. Ærgrelsen har nok været til at tage og føle på blandt eventuelle overlevende nazister.

Skidt med historien - fyr torpedoerne!
Hvis man kan leve med, at "U-571" tager vel let på de historiske fakta, sandsynligvis for at tilfredsstille et amerikansk publikum, leverer filmen imidlertid storslået underholdning. Instruktøren Jonathan Mostow har med Sam Montgomery og David Ayer skrevet et meget tæt og effektivt manuskript, der hele tiden formår at dreje situationerne i nye retninger, så handlingen ikke et øjeblik står stille. Det er en slagkraftig krigsfilm af den gamle skole, med rigtige helte og masser af action.

"U-571" er besat med farverige eksemplarer fra krigsfilmens galleri af stereotyper, der lige har fået den rigtige drejning, der også gør dem troværdige som mennesker. Matthew McConaughey er råt overbevisende som den unge ubådsløjtnant Andrew Tyler, der pludselig står med hele ansvaret for missionen, da kaptajnen (Bill Paxton) omkommer. Som ramsaltet søulk ses Harvey Keitel, der kan give et godt råd med på vejen, da den unge hvalp har brug for råd. Det er også blevet til en lille rolle til rockcharmøren Jon Bon Jovi.

Actionscenerne er i top efter alle kunstens regler. Torpedoerne hvisler lumsk gennem det mørke vand og det tordner tungt i skroget, når dybvandsbomberne falder. En film for den indre saltvandstørstige drengerøv. Op med periskopet!

Brugere

17/04-05Ok film, men ikke mere!
Langtrukken og for det meste af tiden uspændende ubådsdrama, som byder på de sædvanlige ubåds klicheer, men kan man acceptere dette, jamen så kan man sagtens sluge dette middelmådige håndværk, fra underholdningsmesteren Mostow. Men jeg må indrømme, at denne film (til tider) havde en intens stemning over sig, og skuespillet er godt. Men filmen tog aldrig pusten fra mig, og derfor afspejler de 3 stjerner også min middelmådige oplevelse.

Det er okay amerikansk håndværk, (kunne have budt på mere spænding), og der spilles generelt godt. Men intet af det er imponerende eller noget andet, og det er næppe en film, der vil stå i historiebøgerne, som bedste ubådsfilm. Dog er U-571 noget bedre end den kedelige K-19, med H.Ford i rollen. Så er alt vistnok sagt om denne film.

Tjek i stedet Mos...

02/03-05Action Uden Underholdning
Kedelig og langtrukken ligegyldig actionfilm. Jeg syndes faktisk det er en meget mærkelig film... Der sker en masse action, med kæmpe brag, og ting der bliver smadret. Men men men men men... Så er der bare det at det ikke er underholdende af en eller anden mærkelig grund når der nu sker så meget action. Jeg kedede mig faktisk stort set hele filmen i gennem, untagen lige i starten. Det eneste der kan redde den er slutningen med den flotte solnedgang og det smukke musik.

18/01-05Forvent intet...
... dermed kan man nemlig undgå at blive alt for skuffet over en film, der mestendels ligner et sammenkog af klichéer fra tidligere (U-båds)krigsfilm.

Jeg betragter netop den konstant "ikke-kedelige handling" som én af filmens store svagheder, der udover indtrykket af en ikke blot teknisk og faktuel utroværdig film men også skuespilsmæssigt bliver totalt ligegyldig.

På det tekniske plan undrede jeg mig bl.a. over, hvorledes én enkelt torpedo, der træffer en destroyer forskibs, er i stand til at forårsage gevaldige eksplosioner helt ned til agterstavnen på det enorme fartøj?

Hvorvidt disse mangler er problematiske eller ej for en film, der er tænkt som et actionbrag og dedikeret "de, som var med dengang", kan hver enkelt jo vurdere. Men mon ikke det i højere grad er nutidens unde...

15/01-05Fede effekter
Anonym
Jeg er selv en stor fan af rockbandet Bon Jovi, og må da også indrømme at jeg kun har købt denne film p.g.a medvirken af Jon Bon Jovi. Dog vil jeg sige, at jeg blev glædeligt overrasket over den intensitet og drama filmen pumper ud i årene på mig hver gang jeg ser den. Effekterne er fede og undervandsbillederne er forrygende, og desuden synes jeg at min gode ven Jon Bon Jovi leverer en udemærket præstation og han viser hvilket talent han besidder. Tak for en god og underholdende film.

02/01-05Halvdårlig Underholdning
Anonym
Hvis man har set "Das Boot" skal man nok regne med at blive slemt skuffet over denne blockbusterfilm. Underligt mange ting er blevet rettet til i underholdningens navn.
Hvis man kan styre en ubåd med en så lille besætning, hvorfor i alverden var de så 40-50 mand ombord under 2. verdenskrig? Måske er amerikanere simpelthen så gode til sådan noget.
Meget interessant slutning, som fik mig til at trække på smilebåndet, og love mig selv at fraråde folk at se denne film.

08/02-04JON BON JOVI
Anonym
ELSKER Jon Bon Jovi han gør virkelig filmen værd at se!!

Han er bare SUPER lækker!!

LOVE JON BON JOVI!

25/10-03Klichefyldt pseudounderholdnin
Anonym
Egentlig burde man have stoppet med at lave nye ubådsfilm efter "Das Boot" (Jagten på rød oktober er hæderlig dog), men det gjorde man ikke. I U-571 får man så hele dynen fra "Das Boot" igen, blot på en så hollywoodiseret og proamerikansk måde, at jeg overvejede at slukke halvvejs. Filmen var ganske enkelt kvalmende i sin glorificering af de amerikanske helte, og ligeså i sin fornærmende attitude overfor de tyskere, som jo blot gjorde hvad de fik besked på.

Som film betragtet er der heller ikke meget at komme efter. Overraskelserne er få, klicherne mange, og så gode er kampscenerne heller ikke.

Alt i alt en kedelig "parodi" på en gammel klassiker.

21/09-02Ufaktuel Underholdning
Anonym
En gammeldags krigsfilm, her ment i positiv forstand, der med god spænding får en til at sidde på kanten af sædet og der holder den en fast.
Selvfølgelig er der en del ubåds klicheer og meget nyt er der ikke at finde, men det er flot skruet sammen og byder på solide skuespillere og veldrejet action. Jeg ved dog ikke hvad rocksangeren Bon Jovi laver her, han er ikke velplaceret.

Det var i øvrigt englænderne der skaffede Enigma-kodemaskinen og ikke amerikanerne, men det er en detalje man kan/skal være villig til at glemme i underholdningens navn.

Fakta

Medvirkende
Andrew Taylor Matthew McConaughey
Kommandør Mike Dahlgren Bill Paxton
Klough Harvey Keitel
Løjtnant Pete Emmett Jon Bon Jovi
Coonan David Keith
Kaptajnløjtnant Wassner Thomas Kretschmann
Løjtnant Hirsch Jake Weber
Wentz Jack Noseworthy
Kanonér Tom Guiry
Eddie Terrence 'T.C.' Carson
Bag kameraet
Instruktion Jonathan Mostow
Produktion Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis
Manuskript Jonathan Mostow, Sam Montgomery, David Ayer
Fotografi Oliver Wood
Klip Wayne Wahrman
Scenografi Wm. Ladd Skinner, Götz Weidner
Musik Richard Marvin
Genrer og relationer
Genre Krigsfilm
Undergenre Ubådsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Kode
Premieredatoer
Biograf 22.09.2000
Dvd 06.03.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 116 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 92.278
Selskab Universal Pictures, Canal Plus Image International
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...