Frygtelig lykkelig

Politimand Robert tager et vikariat som landbetjent for at få styr på sit liv sit ellers noget kaotiske liv. Det viser sig dog at være langfra så afslappende og ligetil, som Robert havde håbet. Landsbylivet er nemlig overhoevedet ikke så enkelte som det umiddelbart forekommer at være. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør Henrik Ruben Genz
Medvirkende Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann
Spilletid 90 min.
Biopremiere 24.10.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Henrik Ruben Genz

(INSTRUKTØR)
Som en af meget få danske instruktører har Henrik Ruben Genz opnået at blive nomineret til en Oscar - oven i købet inden han nogensinde havde lavet en rigtig spillefilm. Det skete i 1997 med kortfilmen 'Bror, min bror' (1999), der også havde stor succes på festivaler verden over. Med børnefilmen 'En som Hodder' (2003), baseret på en roman af B...

Anmeldere

Politiken
"Det stiliserede udtryk er udansk dramatisk frem for udramatisk dansk og fotograferet med mættet nerve i hver en fiber af Jørgen Johansson."

Berlingske
"...den får én til opstemt at tænke på de amerikanske brødre Joel og Ethan Coen og er en satanisk fornøjelse at se. Årets bedste danske film!"

Jyllands-Posten
"Filmen har sine kvaliteter. Mange finder dem så store, at den er banket op som succes længe før premieren og udnævnt til årets bedste danske.
Det er muligt. Men det ændrer ikke ved, at den har bismag."

Information
"Der er lavet genrefilm på dansk før, men sjældent har det været så gennemført og begavet som i Frygtelig lykkelig, der ikke rummer mange falske toner."

Ekstra Bladet
"Så ubetinget en af årets bedste og mest originale danske film."

B.T.
"...en tindrende sort komedie - syg og munter og lige til at blive frygtelig lykkelig af at se."

Cinemazone
"Frygtelig Lykkelig er til trods for sin nærmest Coen'ske sarkasme og underspillede lune en barsk film, men det lykkes til fulde Genz at realisere og kombinere både det humoristiske og fortvivlende."

Brugere

11/06-10Fantastisk kvalitetsfilm
Endelig en dansk kvalitetsfilm med en god historie.

29/06-09Makværk
Jeg havde jævne forventninger til denne film. De blev ikke indfriet. Af og til kunne man ikke andet end grine - af de elendige skuespillere (især de to hovedpersoner - politibetjenten + det uudholdelige kvindemenneske) og af filmens fatale, snart sagt elendige dramaturgi. Sammenlignet med Lynch og Coen-brødrene? Det må da være en ond joke.

En utroværdig og i ordets sande betydning dum (uintelligent) film.

12/12-08Et tamt kompromis
Filmen har simpelthen et troværdighedsproblem, da der simpelthen ikke er nok sammenhæng mellem den tilsyneladende almindelige hovedperson og hans (senere i filmen) dybt bizare handlinger. Her ville det måske have hjulpet, hvis man havde forholdt sig mere loyalt til Erling Jepsens oprindelige litterære oplæg, hvor hovedpersonen fra starten skiltres som en særling.
Desuden irriterer det mig, at filmen konstant forsøger at fremstille disse perverse indslag med sort og syg humor, da der egentlig aldrig er noget at grine ad. Det er som om den ikke har modet til at springe ud som fuldblodstragedie og i stedet hopper på et tamt kompromis, hvilket er en skam, da historien i sin grundlæggende form faktisk er medrivende nok.
Dette kompromis giver dog filmen et lidt absurd præg i dens blanding af...

11/12-08- Landsbytosset - 4
Sidste år lagde forfatteren Erling Jepsen forlæg til årets danske film ifølge mig - ”Kunsten At Græde I Kor” var en dybt fascinerende tragiskkomisk skildring af forfatterens barndom, og nu har han så gjort det igen her, hvor han atter er manden med historien til årets danske filmoplevelse.

”Frygtelig Lykkelig” er, omend i brudstykker, også baseret på Jepsens personlige erfaringer med den sønderjyske hjemstavn – en stavn som instruktøren og barndomsvennen Henrik Ruben Genz kender lige så godt, men hvis man tror, den dermed står på grålig sønderjysk socialrealisme, ja så kan man godt tro om igen – det her er dansk film, som du aldrig har set det før.

Selvom inspirationen måske er der, så er prædikatet som en ”dansk Coen-film” lidt ærgerligt, da det kaster en skygge over alle de spæn...

18/11-08Bid og bismag
Det her var en glimrende biografoplevelse for mig. Trods nogle ret kummerlige pladser på forreste række nød jeg virkelig denne film, der rummede en atmosfære så mættet og råden, at man ikke kunne lade være med at overgive sig til filmen.

Cedergren spiller glimrende som den livsfraværende ny-i-jobbet landbetjent, der afspejler den moderne hovedperson (helt). En person, der både har det gode og det onde i sig. En person, der ikke er fejlfri. En person, vi kan identificere os med.

Man kan spørge sig selv, hvad filmens morale er, hvis en sådan findes. Men man kan også spørge sig selv, om en morale overhovedet er nødvendig? Om de smukke billeder, den flotte klipning og den gribende historie ikke taler for sig selv?

02/11-08Ingen talte sønderjysk!?
Har lige set "Frygtelig Lykkelig" og det var en voldsom oplevelse ... emotionel rutsjebanetur / fantastisk film.
MEN der var dog INGEN i filmen, der talte sønderjysk, hvilket nok må siges at være lidt mærkeligt, når filmen nu foregår i Sønderjylland!!!
Lene Maria Christensen prøvede i det mindste, men, nej, det var ikke nogen form for sønderjysk dialekt!

01/11-08what´s the fuss?
Kan slet ikke forstå at så mange er så begejstrede for denne film. Og sammenligner den med noget Coen brødrerne har lavet - det er da helt hen i vejret. I modsætning til en film som Fargo, synes jeg aldrig denne film blev rigtig farlig, der var minus drama. Skuespillet var over all ikke godt nok, ikke nok intensitet. og der var kun få momenter hvor jeg virkelig følte mig revet med af handlingen. Bare fordi det er en sort komedie og måske den første af slagsen i Danmark betyder det da vel ikke at vi skal klappe henrykt i hænderne og strø med stjerner som var det confetti?!

27/10-08Frygtelig jævn
Forventninger var nok skruet i top, så det var lidt skuffende at se filmen, der er ikke tale om stor film-kunst her, men udemærket håndværk. Filmen kan bestemt IKKE sammenlignes med noget Coen-brødrene har lavet, præmissen er set før i f.eks. Oliver Stones "U-Turn" eller Dennis Hoppers "The Hot Spot", en fremmed kommer til en by befolket af sammenspiste, degenererede umoralske bonderøve og en enkelt forførende tøs. Filmen går så med at vise de konflikter der opstår af dette kultur sammenstød. Desværre er det ikke særligt spændende, det er som om mulighederne bliver tabt på gulvet, og meget virker ikke overbevisende, f.eks. den erotiske spænding der opstår mellem 2 af peronerne. Og Kim Bodnia er et problem, for han kan jo ikke tage den Kim Bodnia maske af som han altid går med! Filmens p...

25/10-08"Det hele er bare mudder og køer. Og gummistøvler."
Coen-brødrene på dansk? Det er i hvert fald tydeligt, at forfatter-instruktør Henrik Ruben Genz har hentet en god del inspiration hos brødreparret fra Minneapolis og især deres "Blood Simple", da han skulle lave "Frygtelig lykkelig". Som er en sorthumoristisk moderne noir-western sat i en sønderjysk landsby.

"Frygtelig lykkelig" er baseret på Erling Jepsens roman af samme navn. Hovedpersonen er en yngre politimand, der efter rod i privatlivet i København er blevet udstationeret som landbetjent. I Sønderjylland bliver hans autoritet og ligevægt dog hurtigt udfordret, ikke mindst af en tiltrækkende blondine, som søger hjælp mod sin voldelige mand. Ingen andre i landsbyen vil hjælpe hende, for det er et sted, hvor alle ved alt, men ingen siger noget. Og hvis der virkelig er bøvl, kan ma...

24/10-08Underspillet
Filmen er et gedigent underspillet drama der ulmer af sort humor. Skuespillet er godt og historien interessant omend noget tung. Heri ligger filmens svaghed. Det at den tager sig tid virker kun delvist, da det nok skaber en vis charme og finurlighed men samtidig bliver for meget således at der i perioder rent faktisk ikke foregår noget.

Men tak til filmen for at være anderledes og nyskabende i dansk film-regiFakta

Medvirkende
Robert Hansen Jakob Cedergren
Ingerlise Lene Maria Christensen
Jørgen Kim Bodnia
Zerlang Lars Brygmann
Købmand Moos Anders Hove
Dorthe Mathilde Maack
Nina Anh Le
Bag kameraet
Instruktion Henrik Ruben Genz
Produktion Thomas Gammeltoft
Manuskript Henrik Ruben Genz, Dunja Gry Jensen
Forlæg Erling Jepsen
Fotografi Jørgen Johansson
Klip Kasper Leick
Scenografi Niels Sejer
Musik Kaare Bjerkø
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Landsby
Relaterede film Kunsten at græde i kor
Premieredatoer
Biograf 24.10.2008
Dvd 05.05.2009
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2008
Spilletid 90 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 266.795
Selskab Fine, Mellow Productions
Biodistributør Nordisk Film
Priser Robert 2009, Årets danske spillefilm
Robert 2009, Årets instruktør
Robert 2009, Årets mandlige hovedrolle
Robert 2009, Årets kvindelige hovedrolle
Robert 2009, Årets bedste manus
Bodil 2009, Bedste danske film
Bodil 2009, Bedste kvindelige hovedrolle
Bodil 2009, Bedste mandlige birolle
Bodil 2009, Bedste mandlige hovedrolle

Se også...


Kinamand
2005
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

En som Hodder
2003
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Pusher
1996
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gaven
2008
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

En familie
2010
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk