Kim Bodnia

Kim Bodnia
Bodnia er blevet stjerne i Danmark med et par portrætter af indestængte macho-fyre, der er presset fra alle sider og mangler ord til at udtrykke vrede og frustrationer. Han er kendt for at engagere sig 100% i sine roller, men afviser at arbejde efter Method-skolens tanker.

Med rollen som Nikolaj Coster Waldaus grænsesøgende ven i ’Nattevagten’ (1994) fik Bodnia sit store gennembrud.

Han cementerede sin position som en af sin generations vægtigste skuespillere som den hårdt prøvede narkohandler Frank i Nicolas Winding Refns debut ’Pusher’ (1996). Samarbejdet blev videreudviklet i samme instruktørs ’Bleeder’ (1999), men instruktør og skuespiller kom på kollisionskurs inden premieren. Bodnia sygemeldte sig inden PR-fremstødet for filmen, hvilket ironisk nok gav filmen og de involverede parter en masse omtale.

I Lasse Spang Olsens action-komedie og biografhit ’I Kina spiser de hunde’ (1999) ses Bodnia som voldspsykopaten og vaneforbryderen Harald. Han gentog rollen tre år senere i ’Gamle mænd i nye biler’.

I det norske drama ’Øyenstikker’ (2001) spiller han overfor Maria Bonnevie.

Bodnia er uddannet ved Statens Teaterskole med afgang i 1991. Som teaterskuepiller har Bodnia blandt andet optrådt på Dr. Dante. Han fik stor opmærksomhed for sin rolle som Patrick Bateman i opsætningen af ’American Psycho’ i 1984.

I 2001 debuterede Bodnia som instruktør med den eksperimenterede kortfilm ’Escape’.

Som barn dyrkede Bodnia 100 meter løb og længdespring på eliteniveau.

Besøg Kim Bodnias officielle hjemmeside
Født
12/04-1965 København
< 1 >