Lad den rette komme ind (Låt den rätte komma in)

Den 12-årige enspænder Oskar er de lokale bøllers fortrukne offer. Det begynder at ændre sig, da Oskar bliver ven med den nye nabos datter. Oskar opdager hurtigt, at hun er lidt speciel og at hun har en forbindelse til en række makabre mord, der er begået i nabolaget. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama, Gyser
Instruktør Tomas Alfredson
Medvirkende Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl
Spilletid 114 min.
Biopremiere 25.12.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Den er først og fremmest en velberegnet sum af hæslige gys og en uro, der nager, selv når den er slut. Tag ikke børn med!"

Berlingske
"...fænger først og fremmest ved sin spændingsfyldte og fortættede atmosfære, hvor man ikke ved, hvad næste skridt i historien er."

Jyllands-Posten
"Tomas Alfredson får imidlertid her vist, at det også er muligt at forene den begavede, realistiske børnefilm i klassisk skandinavisk stil med overnaturlig rædsel..."

Information
"...tilbyder en original og underholdende indgang til en nuanceret historie, som uden det fantastiske lag kunne være blevet en tragisk skildring af en drengs pinsler."

Ekstra Bladet
"En dybt original, godt tænkt, velspillet, vedkommende og forbandet flot udført fortælling..."

B.T.
"I et sjældent mix af intim, skandinavisk socialrealisme og blodigt gys får filmen fremtryllet den mest ærlige vampyrhistorie i mands minde."

Brugere

27/01-10Stærkt overvurderet! 2
Hold da kæft, hvor mange har faldet i svime over en så tam og kedelig film.

Man skulle næsten tro, at folk enten var betalt for give så mange stjerne eller også må de ha´ været stangstive.

05/08-09Stil og stemning
Ikke så god som bogen, men sådan er det jo altid. Et godt forsøg på at omsætte John Ajvide Lindqvist´s nyklassiker til det hvide lærred. Men man kan ikke lade være med at savne bogens dybde og nogle af de emner den tager op, f.eks Eli og hendes "hushjælp" Håkan´s bizarre forhold...
Tilgengæld vinder filmen på sin stil i lyd og billed ( svømmehals-scenen er mesterligt og lækkert udført ) for slet ikke at tale om nogle flotte præstationer af Kåre Hedebrant og Lina Leandersson som henholdsvis Oskar og Eli. Man skal ikke regne med uhygge og shock efter shock men hvornår har det også nogensinde været uhyggeligt. Filmen er meget afdæmpet og realistisk ( hvis man kan sige det om en vampyrfilm ) men med en lille snart af ondskab der ligger og lurer lige under overfladen.

02/06-09er hurtig glemt
ja jeg havde dog heller ikke de store forventninger til denne film, og hold kæft hvor var den langtrukken og kedelig, forstår sgu ikke at nogen kan få noget ud af det her bras...

25/01-09Tynd handling 1
Udover at man var uheldig at få en plads i Vester-VovVov, med så lidt benplads, at man skulle sidde med spredte ben hele filmen, så var filmen ret skuffende, på trods af at man ikke havde regnet med det store.

Filmen er ekstrem langtrukken, og handlingen og plottet utrolig tynd, at det faktisk kun er enkelte scener, med humoristiske sætninger, der trækker op.

Jeg kan i hvert fald ikke forstå, hvorfor folk er så begejstret for denne film.

22/01-09Lidt Skuffet
Havde forventet mig meget mere. Persontegningerne er hullet som en si.

Hvorfor kritikere er faldet i svime og den forstår jeg ikke. En forening af kærlighed, mord, vampyrer og poesi er ikke nok til 6 stjerner.

Dog er det yderst smukke billede og god lyssætning samt godt skuespil.

16/01-09I Walked With A Zombie 2
SPOILERS

Anmeldere og filmfreaks er faldet i svime over denne film om en skilsmisseramt, svensk knægts genvordigheder. En genindspilning i USA er undervejs. Det er muligt, at denne begejstring medfører en lidt mere kritisk granskning af filmen, der bestemt er seværdig.

Når man har set vampyr- og horrorfilm gennem 30 år skal der meget til at overraske. Suspiria og Planet Terror er blandt de store oplevelser i det sidste årti for mig.

Lad mig starte med at sige, at Alfredson billeder, komposition og scenografi er unik. Hans anvendelse af farven hvid er fabelagtig - fra den skummende hvide tandpasta under mor-og-barn-tandbørstningen, til toiletlåsen, der skifter fra rødt til hvidt signal. At placere filmen i det frosne, snebeklædte landskab, og at kunne modstå fristelsen til at dry...

14/01-09Socialrealisme med bid
Svensk socialrealisme med vampyrer. Det lyder virkelig sært, men instruktør Tomas Alfredson får det ikke desto mindre til at fungere fantastisk overbevisende i denne filmatisering af Johan Ajvide Lindqvists roman, som forfatteren selv har skrevet om til film. I hjertet er "Låt den rätte komma in" en ungdomsfilm i klassisk skandinavisk socialbevidst stil, og vampyrerne bliver så dygtigt brugt til at understrege historiens pointer.

Handlingen udspiller sig i Stockholm-forstaden Blackeberg i 1981. Her bor 12-årige Oskar i en almennyttig boligblok sammen med sin fraskilte mor, og henne i skolen bliver han mobbet groft af tre jævnaldrende drenge. Oskar er indelukket, fyldt med indestængt raseri, men tingene begynder at ændre sig, da han indleder et skrøbeligt venskab med en jævnaldrende p...

03/01-09Bliv hjemme fra....
arbejdet, skolen, ungdomsklubben - sig din syge moster er syg, du er indkaldt til militæret og gå direkte ind i Gloria eller Vester Vov Vov (Kbhn.) og tving dine venner med til dette svenske mesterværk. Når det er gjort, går du i dvd-butiken og køber "4 nuancer af brunt", også af Thomes Alfredsson (søn af Hasse) -dermed har du set to fantastiske svenske film på én dag. Eneste problem: Du kan ikke lade være med at tale om filmen på dit arbejde. De opdager du har pjækket og så er det ud af vagten. Men husk, det er dét værd.

03/01-09Film med bid i...
På grund af den dovenhed som juleferien nu medfører, så vil jeg ikke skrive en lang anmeldelse. I stedet vil jeg give en direkte ordre om, at alle skal afsætte tid til at besøge Gloria eller Vester VovVov for at se dette fantastiske mesterværk.

Den bedste ikke amerikanske film i 2008, og absolut en topkandidat til titlen som årets film.

03/01-09Film for de udvalgte 22
Årets mest anmelderroste genistreg har trods langvarig, positiv foromtale af uransagelige årsager kun fået premiere i fornærmende sølle tre (3!) biografer i Danmark. To i Kbh. V og i fallitboet Øst for Paradis i Århus. Alle Nordisk Film-bifferne burde brænde i Helvede over denne totale negligering af et mesterværk.

Ikke siden den umiddelbare biograf-syltning af stor-eposet "Der Untergang" har jeg været vidne til større tåbelighed hos landets biograf-mafia.

Jeg kan selvfølgelig bare ofre samlet ca. 4-500 kr. på at ræse til Århus fra Odense for at se den, eller flotte mig med en Københavnertur, der nok vil løbe op i 6-700 kr.Fakta

Medvirkende
Oskar Kåre Hedebrant
Eli Lina Leandersson
Håkan Per Ragnar
Erik Henrik Dahl
Yvonne Karin Bergquist
Lacke Peter Carlberg
Virginia Ika Nord
Jocke Mikael Rahm
Gösta Karl-Robert Lindgren
Morgan Anders T. Peedu
Bag kameraet
Instruktion Tomas Alfredson
Produktion Carl Molinder, John Nordling
Manuskript John Ajvide Lindqvist, John Ajvide Lindqvist
Fotografi Hoyte Van Hoytema
Klip Tomas Alfredson, Daniel Jonsäter
Scenografi Eva Norén
Musik Johan Söderqvist
Genrer og relationer
Genre Drama, Gyser
Undergenre Ungdomsfilm, Vampyrfilm
Nøgleord Mobning, Vampyr
Relaterede film Let Me In
Premieredatoer
Biograf 25.12.2008
Dvd 28.04.2009
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Sprog Svensk
Produktionsår 2008
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 19.670
Selskab EFTI
Biodistributør Miracle Film
Priser Bodil 2009, Bedste ikke-amerikanske film

Se også...