Appaloosa

Den lille støvede mineby Appaloosa lever i konstant frygt for den brutale ranchejer Randall Bragg og hans gunslingers. Men da Bragg dræber byens sherif, beslutter byen at tilkalde Virgil Cole og Everett Hitch, der har skabt et ry på at rydde op i lovløse byer. Men de får sin opgave for i Appaloosa og det bliver ikke nemmere, da de møder den sexede Allison French, der også er kommet til byen. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama, Krimi, Western
Instruktør Ed Harris
Medvirkende Viggo Mortensen, Ed Harris, Renée Zellweger, Jeremy Irons
Spilletid 114 min.
Biopremiere 09.01.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renée Zellweger

Med en schweizisk far, en norsk mor og en opvækst i Houston, Texas må Renée Kathleen Zellweger siges at have en meget kosmopolitisk baggrund. Hendes store gennembrud kom med rollen som Tom Cruise’ love interest i kassesuccesen 'Jerry Maguire' (1996). Renée havde ikke travlt med at komme til Hollywood efter endt studie i engelsk og journ...

Anmeldere

Politiken
"Mellem sine fine balance mellem respektfuld klassicisme og nytænkning er 'Appaloosa' lidt af et pletskud for elskere af denne noble genre."

Berlingske
"Denne films ambition er ikke at forny en genre, men at genfinde de kvaliteter, der engang gjorde genren populær, og skønt historiens elementære spænding ikke forsvinder af den grund, føler man sig frydefuldt fyldt med nostalgisk tryghed."

Jyllands-Posten
"Det er dybt tilfredsstillende. Skønt at skulle begynde årets biografture med så herlig en oplevelse!"

Information
"Historien om det vilde vestens civilisering er nemlig spændende nok i sig selv. Når den, som her, fortælles med kærlighed, humor og psykologisk indsigt."

Ekstra Bladet
"Ed Harris er og bliver en kapacitet. 'Appaloosa' er og bliver en kikser."

B.T.
"Historien er sej. Ed Harris' instruktion er fejlfri. Scenarierne er forførende."

Cinemazone
"Appaloosa forsøger som sidste års remake af 3:10 to Yuma at genoplive westernfilmen i dens rene form, men besidder desværre hverken dennes pacing og timing."

Brugere

03/02-12

10/03-11Hobby-Western
Ed Harris er en god skuespiller og en knap så god instruktør, og selvom Ed Harris har fået en del sublime skuespillere til at medvirke i denne western film - bl.a. Viggo Mortensen - så er der ikke meget mere end hobby-format hverken over filmen eller Harris´ evner som instruktør.

06/10-10Trailer
Jeg synes, at traileren ligger op til en film med tempo, og action. Det er ikke ligefrem det man får, men over alt set, er det stadig en god film. Rigtigt smukke billeder, godt skuespil, og en lidt anderledes western end normalt. Er personligt rigtig vild med rollen som Viggo Mortensen spiller.

4/6*

12/07-09Garvede, Gamle Gunslingers
Appaloosa , sikke en fornøjelse. Ed Harris og Viggo Mortensen er jo en sand fryd at se som garvede, gamle gunslingers. Dejlig underspillet og realistisk film som samtidig er utrolig smuk at se på ( især på Blu-ray ). Man skal ikke se Appaloosa hvis man er til konstant action og gunfight, man skal se den hvis man vi se flotte skuespiller præstationer, flotte billeder, interessante karakterer og underfundig dialog. Jeg må lige anbefalde dig at tjecke Open Range som er i samme stil og mindst lige så god.

18/06-09Ed Harris til fronten
En sherif bliver pløkket koldblodigt ned af en skruppelløs farmer (Jeremy Irons). I hans sted kommer marshal Virgil Cole og hans makker Everitt Hitch (Viggo Mortensen) til. De bliver bedt om at få kontrol med byen Appaloosa, hvor de skal forsøge at få buret den indflydelsesrige Randall Bragg fast for mordet på sheriffen. Dette bliver dog mere kompliceret end som så, for ud af støvet dukker der også en Allison French (Renee Zellweger) op, og så bliver der ellers kalkuleret med, om der ikke endnu engang er en for meget tilstede, selvom der skulle være hektar jord nok til alle.

Da man ikke ser Westerns blive produceret så meget mere, så var det bestemt kærkomment med sådanne et ridt igen. Den efterhånden garvede Ed Harris er ikke bare Virgil Cole, men står også for instruktion og produk...

13/06-09Feelings gets you killed
”Feelings gets you killed”, udtaler Virgil Cole tørt, der bliver spillet af en glimrende Ed Harris. Virgil Cole er revolvermand og sammen med sin højre hun Everett Hitch (Viggo Mortensen) tjener de til dagen af vejen, ved at håndhæve loven og fri diverse små bøndebyer fra lystdrevne banditter og skurke.

Vel og mærke med sit eget noble regelsæt, nuvel mere humanistisk godkendt end jungleloven, der ellers plejer at sætte dagsorden ude på den skånsesløse ørke.

Virgil og Everett er de bedste i deres fag, eller i hvert fald tæt på at være det. Som Cole siger det, så har han ikke mødt nogen, der er hurtigere end ham selv. Endnu. Men det ellers robuste bånd mellem den knasttørre og hårde Virgil Cole og den mere sympatisk moralist Everett Hitch lider et knæk, når hjerterdamen, Allison Fr...

04/06-09en film med puls og troværdighed (skønt)
tja pulsen er helt nede på jorden ,men det er filmen osse,det er nok det man vil kalde en sløv western hvor vægten ligger meget i det verbale,men derfor synes jeg nu den rammer godt,for den er trods alt troværdig og de spiller til ug,så helt sikkert en der vil lande i min kræsne dvdsamling,men bevares,havede da forventet lidt mere gang i den,men så kan man da bare sætte 3-10 til yrma på,synes nu appaloosa er en skøn film der nok bliver endnu bedere 2 gang man ser den,men rigtig god fornøjelse mine damer og herrer,det er guf for western fans og jeg er nu en af dem(smiler) bon appitit.

01/02-09Megen snak og lidt skyderi i klassisk western
Er der her et par håndfulde år inde i det 21. århundred overhovedet brug for nye bud inden for en så klassisk genre som den med mænd på hesteryg? Der er i hvert fald et marked for det, synes Hollywood at svare.

Alene inden for de allerseneste år har James Mangold drejet den flotte, men afslutningsvis rigtig irriterende 3:10 to Yuma; Andrew Dominik den afsindigt betagende og velspillede The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford og John Hillcoat den kompromisløse The Proposition.

Alt imens Ed Harris’ Appaloosa kvalitetsmæssigt er et godt stykke fra de to sidstnævnte, så er den til gengæld den mest klassiske western af dem alle. Med en handling så enkel og et tempo så adstadigt, at zapperkulturens mest utålmodige unge formentlig ville ønske sig zappet hjem foran fjer...

13/01-09Western som i gamle dage - og lidt til
'Western i klassisk stil' er det eneste rigtige prædikat at sætte på "Appaloosa", for Ed Harris har lavet en gennemført genrefilm. Den handler om to lawmen-for-hire, der kommer til Appaloosa - endnu en by, hvor bystyret vil have dem til at rydde op, her efter at den enerådige ejer af en nærliggende ranch skød den forrige marshal. Opgaven virker ligetil, men bliver pludselig kompliceret, da den ene hovedperson falder for en fattig enke.

"Appaloosa" er baseret på en roman af samme navn af Robert B. Parker, som er bedst kendt for sine detektivromaner. Fans af Parker vil da også hurtigt genkende ét af hans centrale temaer fra detektivgenren, for "Appaloosa" bevæger sig ad et spor, som også ofte blev udforsket af store westerninstruktører som John Ford og Howard Hawks: Nemlig hvad der ske...

07/01-09Gennemspillet 1
..Appaloosa er en suveræn, gennemspillet cowboy-i-det-vilde-western film, med spænding hele vejen igennem fra start til slut..

Fakta

Medvirkende
Everett Hitch Viggo Mortensen
Virgil Cole Ed Harris
Allison “Allie“ French Renée Zellweger
Randall Bragg Jeremy Irons
Phil Olson Timothy Spall
Ring Shelton Lance Henriksen
Bag kameraet
Instruktion Ed Harris
Produktion Ed Harris, Robert Knott, Ginger Sledge
Manuskript Robert Knott, Ed Harris
Forlæg Robert B. Parker
Fotografi Dean Semler
Klip Kathryn Himoff
Scenografi Waldemar Kalinowski
Musik Jeff Beal
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi, Western
Premieredatoer
Biograf 09.01.2009
Dvd 12.05.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2008
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 19.538
Selskab Groundswell Productions, Eight Gauge Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...