Til salg (À vendre)

Den unge kvinde France udebliver fra sit bryllup med natklubejeren Pierre. Pierre sætter sin ven, detektiven Luigi, til at finde France, en tur der fører ham gennem Frankrig. Luigi opsøger Frances familie og bekendte, og snart opdager han, at France siden sin pure ungdom har forladt de mennesker, der kom tæt på hende. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Laetitia Masson
Medvirkende Sandrine Kiberlain, Sergio Castellitto, Jean-François Stévenin, Aurore Clément
Spilletid 117 min.
Biopremiere 10.09.1999
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Udsalgsvare

Kedelig og til tider direkte uforståelig fransk film om frygten for nærhed

Fransk film er berygtet for at svælge i uendelig, selvbevidst samtale og trættende kærlighedskvaler mellem mænd og kvinder. Ofte er det en kliché, men i denne films tilfælde rammes nye uanede højder indenfor filmisk ligegyldighed. Instruktøren Laetitia Masson har vist nok haft en vision, i hvert fald kæler han for både billeder og lydside med flotte maleriske kompositioner og anderledes understøttende soundtrack. Til gengæld er historien (manuskriptet er tillige skrevet af Masson) noget nært dræbende kedelig.

Runaway bride
Vi dumper ned i slutningen af forløbet - en tilbagebliks-teknik, som er brugt i utal af film og som skal behandles med raffinement for at bibeholde en vis portion originalitet. Natklubejeren Pierre (Jean-Francois Stévenin) venter i kirken på sin kommende brud. Hun dukker aldrig op, men, viser det sig senere, scorer i stedet 500.000 franc fra Pierres pengeskab. I sin fortvivlelse hyrer Pierre sin ven privatdetektiven Luigi (Sergio Castellitto) til at finde den forsvundne brud; en ung, forvirret kvinde ved navn France (Sandrine Kiberlain). Om der ligger symbolske intentioner bag det lands-omfavnende navn vides ikke, i alle fald begiver Luigi sig på en rejse både udi Frankrig og det forskruede pigebarns neuroser.


France har forladt sine forældre uden så meget som et farvel og et mønster af brudte forbindelser tegner sig. Gennem Pierres samtale med folk afsløres det, hvordan hun indleder adskillige forhold til gifte, såvel som ugifte mænd, og hver gang forsvinder hun ud i den blå luft. Pierre forsøger at sætte sig ind i hendes livsanskuelse med en egen opløsningstendens til følge.


Formålsløs og uforstående
Filmen tager udgangspunkt i en påtrængende digt-reciterende form, hvor Pierre på lydsiden gentagende gange spørger sig selv, og hvem der ellers måtte høre det, hvem France er, hvor hun skal hen, og hvad hun søger. En lettere kunstlet stil, som hverken er særlig interessant eller gribende. Filmens forsøg på at forklare Frances forsvindingsnumre og tilbagevendende angst for at knytte menneskelige bånd drukner fuldstændig i formålsløse og uforståelige scener. France eller den kvindetype, hun repræsenterer, fremstilles som en ubegribelig og dødirriterende skurk og man finder aldrig rigtig ud af hvorfor det skal være sådan, for filmen afsluttes uden en forløsende finale.
"Til salg" er fransk film i sit mest påtagede hjørne.

Fakta

Medvirkende
France Robert Sandrine Kiberlain
Luigi Primo Sergio Castellitto
Pierre Lindien Jean-François Stévenin
Alice Aurore Clément
Mireille Chiara Mastroianni
Primos eks-kone Mireille Perrier
Eric Pacard Samuel Le Bihan
Marie-Pierre Chénu Caroline Baehr
Jean-Louis Loca
Roschdy Zem
Bag kameraet
Instruktion Laetitia Masson
Produktion André de Moleron
Manuskript Laetitia Masson
Fotografi Caroline Champetier, Antoine Héberlé
Klip Aïlo Auguste-Judith
Scenografi André de Moleron
Musik Siegfried
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 10.09.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 1998
Spilletid 117 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.482
Selskab Le Studio Canal+
Biodistributør Camera Film

Se også...