Benjamin Buttons forunderlige liv (The Curious Case of Benjamin Button)

Benjamin Button er en mand født under usædvanlige omstændigheder. Han bliver født som en rynket gammel mand, og dernæst begynder han at ældes baglæns. Benjamin går gennem livet og møder til stadighed Daisy, som han bliver forelsket i. Først midtvejs i deres respektive liv, hvor de er lige gamle, oplever de for alvor forelskelse og glæde, før end Benjamin bliver yngre og Daisy bliver ældre. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør David Fincher
Medvirkende Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Elias Koteas
Spilletid 166 min.
Biopremiere 23.01.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cate Blanchett

Den smukke australier med de markerede kindben og aristokratiske fremtoning har i løbet af meget kort tid etableret sig som en uhyre alsidig og spændende skuespiller, der ofte er bedre end de film, hun medvirker i. Hendes CV vidner om en smag for lødige dramaer, ofte med et litterært islæt. Catherine Elise Blanchett er uddannet ved National A...

Anmeldere

Politiken
"...for kulørt til, at man helt kan tage dens anmodning om at blive taget seriøst alvorligt. Til gengæld er den et godt eksempel på, at man stadigvæk kan lave fornøjelige og underholdende film med det helt store udtræk..."

Berlingske
"...så original i sit udgangspunkt og stilistisk præget af så kolossalt et kreativt overskud, at man betages. Indvendiger kan man have, men kede sig kan man ikke."

Jyllands-Posten
"...er lang som et levet liv, men sine steder også både rørende og fascinerende i sin skildring af en mand, der ældes baglæns."

Information
"Filmen kan måske ikke leve op til Fincher, når han er bedst - dertil er den trods alt for traditionel og sentimental - men man keder sig heller ikke, mens man overværer Benjamin Buttons forunderlige liv folde sig formfuldendt ud."

Ekstra Bladet
"Man æder faktisk den groteske historie uden de store forbehold."

B.T.
"...tiden bare slæber sig afsted i denne overanstrengte og udspekulerede film, som mest virker kold, klam og kalkuleret."

Cinemazone
"I disse to første timer er filmen stærkest. Det ene forunderlige optrin af magisk realisme tager det næste, og man ønsker ikke at gå glip af et eneste sekund."

Brugere

11/04-09"I was so much older then"
SPOILERS

"I was so much older then,
I'm younger than that now"
(Bob Dylan, My Back Pages)

Den amerikanske forfatter F. Scott Fitzgerald skrev i 1921 i en alder af 25 år en fin lille novelle om en mand, der fødes gammel og bliver yngre med alderen. Novellens omdrejningspunkt er en undersøgelse af, hvordan det ville være, hvis man var lige så gammel som først sin far, sin søn og til sidst sit barnebarn. (Et tema som også er gennemgående hos Paul Auster i myten om manden der finder sin døde far, nedfrosset og velbevaret i en gletscher på et tidspunkt hvor de er lige gamle). Kvinderne spiller ikke den store rolle i novellen, hvilket måske er bevidst. Temaet er mandens skøre trang til at måle sig med ældre forbilleder det ene øjeblik og yngre forbilleder det andet øjeblik, i et forsøg...

19/03-09Fra grav til vugge
Efter rulleteksterne på David Finchers nyeste store (og meget lange) film, ”The curious case of Benjamin Button”, sidder man med en lidt uforløst følelse. Hvad er det egentligt, der er så tiltrækkende, så nysgerrigt ved at se et menneske ældres (vel nærmere yngres) bagfra? Er det den biologiske evolution der gennemgås, eller er det hvordan den psykiske udviklingskurve går stik modsat i forhold til den fysiske og skaber et splittet individ? Det er svært at svare på, selv for filmen endda, fordi der nok i bund og grund er tale om et hult ekko. Selvfølgelig er tragedien uundgåelig til sidst og på sin vis smuk og melankolsk på samme tid – Benjamin og Daisy bliver forudsigeligt og logisk nok adskilt fra hinanden på grund af alderen (ligesom de gør i starten af filmen), mens deres livsvarige k...

25/02-09Skuespil 1
Som Emil nævner er det ærgeligt at komme for sent ind i en debat, men jeg syntes sgu at i har overset et par personer. Glem da ikke den helt igennem suværene Edward Norton!?

Kan i huske ham i American History X? Den kraftpræstation han leverede der var sgu guld værd! Hele hans forandring gennem filmen, var fantastisk skildret af den unge mand.

Men for mig er hans bedste præstitation dog stadig i den delvist ukendte Primal Fear. Hvis du har set den ved du ved jeg mener ;) Den måde han leverer så mange følelser ind i en rolle, jeg mindes dog aldrig at have set så kold og kynisk en psykopat, og samtidig en følsom, karikeret og trist person i samme rolle..

Og folkens nu glemmer i desværre også Denzel Washington, som sgu er en af de tungeste drenge i branchen, han har aldrig leveret ...

10/02-09Livet i bakgear
”Livet forstås baglæns, men må leves forlæns,” skrev Søren Kierkegaard engang i første halvdel af det 19. århundred, men han nåede selvfølgelig heller aldrig at se ’The Curious Case of Benjamin’ Button. Fablen om end mand, der i 1918 på selv samme aften som første verdenskrig afsluttes, fødes som en gammel mand og siden vokser sig yngre og yngre og yngre. Indtil der ikke er flere år at tage af.

Med Kierkegaards begavede ord in mente, er den bagvendte ’The Curious Case of Benjamin Button’ så et tænksomt indspark til, hvordan vi lever - eller bør leve - vores liv? Nej, ikke rigtigt. Du bliver hverken livsklogere eller ser lyset her. Men mindre kan afgjort også gøre det.

Oscarnominerede Brad Pitt spiller titelrollen. Moderen dør under fødslen, og faderen løber skrigende bort og efter...

01/02-09Forunderlige forventninger
David Fincher leger med CGI-teknologi og med narrativer i ”The Curious Case of Benjamin Button”. Brad Pitt spiller titelrollen som manden, der blev født i 1910erne som en gammel mand og med tiden bliver yngre og yngre. Filmen er fortalt i et flashback af hans livs store kærlighed Daisy (Cate Blanchett) til sin datter (Julia Ormond).

Benjamin er på grund af sin sære tilstand altid en outsider, der betragter verden udefra. Alt i hans liv er forkert. Når folk ser ham som en gammel, erfaren rotte, er han en ung, naiv knægt. Når folk ser ham som en ung mand, er han mærket af livet.

"Benjamin Button" har ikke den klassiske klare narrativ, hvor en hovedpersons ambitioner, drømme og vilje styrer plottet. Filmen flyder i stedet blot fra det ene øjeblik til det næste. Benjamin er blot en o...

01/02-09David Finchers forunderlige venstrehåndsarbejde 1
Det "forunderlige" ved denne film ligger vist mest i titlen, da selve filmen er noget af en jævn omgang. Jeg så anmeldelsen i DR2's Premiere først, men selv om tit synes deres "premiereklub" er den rene tidsspilde, så er det svært at være uenige med dem, når de beskriver filmen som en mand, der fødes gammel og bliver yngre og yngre, men ellers gennemlever sit liv i over to timer, og så er det hele slut. For sådan er filmen helt præcist. At hovedpersonen bliver yngre i stedet for ældre er måske underligt, men plotmæssigt er det en gimmick, der mest bruges til at adskille ham fra alle andre, fordi hans liv og oplevelser ellers er helt igennem ordinære.

Selv om Blanchett og Pitt er gode skuespillere, så lykkes det slet ikke for Pitt at gøre Benjamin Button så vedkommende, at vi griner og...

31/01-09Oscar-nomineringerne 2009 73
Det er tydeligt at mange brugere på scope - ikke mindst mig selv inklusiv - har en holdning til årets oscarnomineringer, så hvorfor ikke samle alle indvendinger på et sted? Jeg foreslår at det er her, det sker.
Jeg vil selv lægge ud med at lette mit hjerte mht. hvad jeg p.t synes om akademiets valg af nomineringer i år, uden at have set film som 'Doubt', 'Milk', 'Frost/Nixon' og 'The Reader:
På plussiden er det...:

- først og fremmest fedt at se, at minimum tre ypperlige skuespilspræstationer er belønnet i den mandlige birolle-kategori, nemlig Heath Ledger, Robert Downey Jr. og ikke mindst Michael Shannon, der fuldkommen tog pusten fra mig i 'Revolutionary Road'.

- desuden også fuldt fortjent at Merisa Tomei og Mickey Rourke har opnået anerkendelse for deres uhyre intense...

29/01-09Et forunderligt liv? 5
Som så mange andre sikkert også er, er jeg stor fan af David Finchers "mesterværker". Med film som "Se7en" og "Fight Club" har David Fincher karakteriseret sig selv som en noget "mørk" instruktør. Med Dette menes der at Fincher holder af at filmatisere den mørke og mere dystre side af livet.

Med "Benjamin Buttions forunderlige liv" har Fincher kastet sig ud på en noget anderledes sti. Selvom filmen indeholder visse "Fincher elementer" kan man ikke komme uden om at denne film adskiller sig noget fra de andre film Fincher i sin tid som instruktør har arbejdet med. Dette gør at filmen både har positive og negative elementer hvor man dog må sige at de positive elementer vægter mest.

Lad mig starte med at sige at denne film på et rent historiemæssigt plan ganske enkelt er fremragende...

29/01-09Benjamin Gumps forunderlige liv
Årets Oscar-darling med 13 nomineringer er baseret på en novelle af F. Scott Fitzgerald. Det er en fantastisk historie om en mand, der lever livet baglæns, ved at han bliver født med en gammel mands fysik og bliver yngre, som tiden går. Historien er i filmen flyttet frem i tid, så Benjamin Button i stedet bliver født, ca. samtidig med at Fitzgerald skrev sin novelle.

Mere interessant er det dog, at manuskriptforfatter Eric Roth har ændret historiens fokus. Hvor Fitzgeralds novelle er absurd i stilen og bruger hovedpersonens omvendte liv til at satirisere over sociale normer, bygger Roth filmens historie op omkring heltens store kærlighed og de begrænsninger, det giver at leve i modsat retning af sin elskede. Resultatet er en feelgood-film, der i stemning minder ganske meget om "Forre...

27/01-09Pandoras forunderlige flash back fornemmelse
Tanken om at leve sit liv baglæns er interessant, kærlighedshistorien mellem Benjamin og Daisy er fin og rørende, og Henson leverer en charmerende og troværdig præstation som Buttons 'momma'.

Men: Da jeg så filmen, blev jeg af en eller anden grund ved med at tænke på Forest Gump, som jeg - på trods af, at jeg kun har set den én gang, og at det vel er ca. 15 år siden - mindes som en bedre film.

Nu ved jeg, hvor den tanke kom fra:
http://www.funnyordie.com/video...p-from-fgump44

At det oven i købet er Eric Roth, der som bekendt også skrev manus til Forest Gump, som har bearbejdet Fiztgeralds novelle til filmmanus, og altså groft sagt har skrevet den samme historie to gange, gør kun miseren værre

Giv evt. en Oscar til Greg Cannom for ma...Fakta

Medvirkende
Benjamin Button Brad Pitt
Daisy Cate Blanchett
Elizabeth Abbott Tilda Swinton
Monsieur Gateau Elias Koteas
Queenie Taraji P. Henson
Caroline Julia Ormond
Thomas Button Jason Flemyng
Daisy - Alder 6 Elle Fanning
Pleasant Curtis Josh Stewart
Dorothy Baker Faune A. Chambers
Bag kameraet
Instruktion David Fincher
Produktion Ceán Chaffin, Kathleen Kennedy, Frank Marshall
Manuskript Eric Roth
Fotografi Claudio Miranda
Klip Kirk Baxter, Angus Wall
Scenografi Donald Graham Burt
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodefilm, Romance
Premieredatoer
Biograf 23.01.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2008
Spilletid 166 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 105.259
Selskab Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures, Kennedy/Marshall Company, The
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...