Synecdoche, New York

Da teaterinstruktøren Caden erfarer, at han er dødeligt syg, beslutter han sig at opføre et sidste monumentalt teaterstykke. I en lagerhal bygger han en miniudgave af New York, og lader skuespillere udleve hele fiktive liv. Men livet er for stor en ting, at give et portræt af. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør Charlie Kaufman
Medvirkende Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Sadie Goldstein, Tom Noonan
Spilletid 124 min.
Biopremiere 19.06.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman er en af den slags alsidige og uhyre talentfulde skuespillere, der selv i mindre roller er med til at hæve helhedsindtrykket af middelmådige film. Han excellerer både i tragiske taberroller - den homoseksuelle lydmand i ”Boogie Nights” (1997) og den ensomme kontormand i ”Happiness” (1998) - og som ar...

Anmeldere

Politiken
"...selv om Charlie Kaufman kaster en dramatisk boomerang i nakken på sig selv, er der scener og replikskifter, der er fuldstændig guddommelige."

Berlingske
"Dog fungerer filmen et langt stykke ad vejen effektivt som et frækt spark til publikums vanetænkning, idet den pirrer og driller ved konstant at dementere sig selv, og desuden byder den på en fantastisk kraftpræstation af Philip Seymour Hoffman som den selvmedlidende jammerkommode Caden..."

Jyllands-Posten
"...det er en frugtbar forvirring, der forhåbentlig fører til inspiration snarere end irritation. For dette er en film, der vil noget."

Information
"Det er da også de første fem kvarters tid af den to timer lange Synecdoche, New York, som er bedst – men de er så også en sublim og i ordets mest positive forstand desorienterende blanding af komedie og tragedie. Til slut snævrer filmen sig ind..."

Ekstra Bladet
"På en gang dybt fascinerende, uudgrundelig, udmattende, irriterende, morsom og åbenbarende."

Cinemazone
"...må være en af de på engang mest vildt underlige, vildt ambitiøse, vildt underholdende film, der nogensinde er kommet ud af Hollywood."

Brugere

23/11-13Wow 7
Et monsterfedt næsten uendeligt syretrip i pendulfart og absurd vekselvirkning mellem livet og kunsten - mens fikspunkter som tid, sted og personer er totalt flydende.

Inland Empire meets Woody Allen med et strejf af von Trier og Paul Auster.

27/07-12Anmeldelse af Synecdoche, New York
En trist, overvældende, mystisk, rodet, ukomfortabel, våget, dyb, smuk, skræmmende, perfekt, sand, ærlig, stor og menneskelig film om ensomhed, kaos, isolation, skabelse, kærlighed, dødelighed, kunst, fremmedgørelse, bekymringer, sygdom, lykke og livet. En ubeskrivelig oplevelse, hvor Charlie Kaufman virkelig tager fat om de emner han tidligere kun har beskæftiget sig med perifert.

En film der lever for evigt. I dem der har set og forstået den, og for mennesker fremover.

02/08-10Taber publikum på gulvet 1
Kauffmann er en glimrende manuskriptforfatter, men en elendig instruktør. Det er snobberi, når folk er i ekstase over denne hjerteløse fortælling om en mands liv og forsøg på at blive husket af eftertiden. Ideen er god, temaet er godt og pointerne er gode. Jeg fangede dem alle sammen! Problemet er filmens struktur, der er mere excentrisk end hvad godt er. Kaufmann har fuldstændig mistet overblikket over sin historie, hvilket efterladeren tilskueren kold, ligeglad, forvirret og vred.

Det er blasfemi at sammenligne den med 2001 - A Space Odyssey.

05/11-09 2

18/08-09Livet i teaterstykket i verden, eller verden i teaterstykket i livet
En film om et digt om en drøm om en fantasi om en misforståelse om et minde om et teaterstykke om en verden i hovedet på et mand instrueret af en anden mand spillet af en skuespiller.

Manuskriptforfatteren Charlie Kaufmans instruktørdebut ”Synecdoche, New York” er et komplekst, intellektuelt værk med en narrativ struktur, der er dybt og mørkt som graven. Kaufman bygger lag ovenpå lag ovenpå lag, indtil der ikke længere er forskel på bipersoner og hovedpersoner; på drømme og virkelighed; på oprigtige følelser og skuespil; på liv og død. Det er et dybt personligt og eksistentialistisk værk om menneskelig forfald og kampen for at få livet til at betyde noget.

Den forfaldende mand er teaterinstruktøren Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman), der i starten af filmen har en dejlig hustr...

25/07-09Death and All His Friends 2
Der er mange måder at fare vild I Charlie Kaufmans instruktørdebut, ’Synecdoche, New York’. Se bare titlen der i sig selv grænser til et mysterium. Og hør bare et uddrag af filmens historie om en døende teaterinstruktør, der som sit livs sidste kunstbedrift får bygget en 1:1-udgave af Broadway i en lagerhal midt på Manhattan - en historie der, blot opsummeret på halvanden linje, støder panden mod et par gevaldige og næsten absurde troværdighedskvaler.

Der er naturligvis langt større sandsynlighed for at miste overblikket og overskuddet til at gå sømmene efter i Kaufmans monumentale filmprojekt når først værket ruller over skærmen. Men ’Synecdoche, New York’ er mere end et overdoseret skud filmsyre, der sender al vanetænkning til tælling. Den er mere end spraglet og snørklet, mere end ...

13/06-09Being Charlie Kaufman
Charlie Kaufmans første film som instruktør er naturligvis en bizar sag. Den handler om en sceneinstruktør, der kæmper med sine forhold til kvinder og familie, og som i et forsøg på at finde ærlighed og sandhed går i gang med at sætte en gigantisk 1:1-teaterproduktion af sit eget liv op.

Det lyder formentlig relativt sammenhængende, og første halvdel af filmen er da også ganske straight - men derefter tilter den ud i en surrealistisk stil, som er på niveau med David Lynch i hans mærkeligste øjeblikke. Det vælter med symbolik, og personer flyder ud i flere personer med samme type rolle - der er scener, hvor en skuespiller spiller hovedpersonen, mens en anden skuespiller spiller hovedpersonen, der instruerer den første skuespiller, og hovedpersonen selv ser på.

Hvis man skærer igen...

13/06-09Som en modbydelig tæge... 28
... der hager sig fast og er umulig at slippe af med i ét stykke.

Fraktioner af denne film vil altid sidde fast i dit sind.

Uforglemmelig.

22/04-09Ord er ikke nok

Fakta

Medvirkende
Caden Cotard Philip Seymour Hoffman
Adele Lack Catherine Keener
Olive (4 years old) Sadie Goldstein
Sammy Barnathan Tom Noonan
Emergency Room Doktor Peter Friedman
Like Clockwork Patient Charles Techman
Dr. Eisenberg (Opthamologist) Josh Pais
Tom Daniel London
David Robert Seay
Claire Keen Michelle Williams
Bag kameraet
Instruktion Charlie Kaufman
Produktion Anthony Bregman, Spike Jonze, Charlie Kaufman, Sidney Kimmel
Manuskript Charlie Kaufman
Fotografi Frederick Elmes
Klip Robert Frazen
Scenografi Mark Friedberg
Musik Jon Brion
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Psykologisk drama
Nøgleord Teaterstykke
Premieredatoer
Biograf 19.06.2009
Dvd 21.07.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2008
Spilletid 124 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 2.428
Selskab Sidney Kimmel Entertainment, Likely Story, Projective Testing Service, Russia
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...


Capote
2005
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Human Nature
2002
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Heavy
1995
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hestehviskeren
1998
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk