Spike Jonze

Den splejsede og kreative ener Spike Jonze stod i 1999 for en af de mest bizarre og dybt originale debutfilm fra en amerikansk instruktør nogensinde. Titlen på den surreelle komedie er 'Being John Malkovich' og har den velansete skuespiller i en vigtig rolle som sig selv.

Filmen omhandler i al sin enkelhed en fattig dukkefører, der på sit kontor opdager en portal, der leder én direkte ind i skuespilleren John Malkovichs bevidsthed. Det er en sjov oplevelse, så hvorfor ikke sælge billetter, så andre kan prøve, hvordan det er at være John Malkovich? Filmen fik talrige priser og Jonze opnåede at bliver nomineret til en Oscar som bedste instruktør.

Filmen er baseret på et manuskript af Charlie Kaufman, hvis komedie 'Human Nature' Jonze producerede to år senere.

Jonzes næste film, 'Orkidé-tyven' (2002), er ligeledes baseret på et skævt og originalt manuskript af Charlie Kaufman. Den skildrer en forfatters genvordigheder med at skrive et filmmanuskript baseret på en bestseller. Nicolas Cage har dobbeltrollem som forfatteren Charlie og Donald Kaufman.

Som skuespiller fik Jonze et mindre gennembrud som den amerikanske soldat Butch Vig i den vellykkede sorte krigskomedie 'Three Kings' (1999). Året efter var han en af hovedmændene bag den kontroversielle MTV-serie Jackass, hvor unge vovehalse udsætter sig selv for tåbelige og ulækre udfordringer.

Spike Jonze har instrueret en række succesfulde musikvideoer, heriblandt Weezers Buddy Holly, blaxploitation-pastichen til Beastie Boys 'Sabotage', Daft Punks gennembrudssingle 'Da Funk' og Fat Boy Slims 'Praise You' og Weapon of Choice. Flere år før Von Triers 'Dancer in the Dark' instruerede han Björk i videoen 'It’s so Quiet', der bygger på Jacques Demys 'Pigen med paraplyerne' (1964).

Endvidere har Jonze lavet reklamefilm for blandt andre Lee og Levi’s.

Spike Jonze er født Adam Spiegel og er arving til forretningsimperiet Spiegel. Som ung var hans store lidenskaber skateboard og mountainbike. Siden begyndte han at fotografere og grundlagde livsstilsmagasinet Dirt.

Siden begyndelsen af 1990’erne har Jonze lavet en række kortfilm og dokumentarfilm, heriblandt 'Amarillo Morning', der fik premiere ved Sundance-festivalen i 1998.

I 1999 blev Jonze gift med instruktøren Sofia Coppola, datter af Francis Ford Coppola.
Født
30/11-1968 Rockville, Maryland, USA
< 1 >