Dragonheart

Den ædle ridder Bowen tjener en ond konge, men ønsker at gøre sønnen Einon til et bedre menneske. Da Einon såres dødeligt, får han halvdelen af dragen Dracos hjerte, hvorved hans skæbne bindes til dragens. Desværre bliver den voksne Einon en ond despot, og Bowen forlader hans tjeneste for at blive dragejæger. Her møder han igen Draco og indgår en alliance, hvor de snyder bønder til at betale for dragebeskyttelse. Men en dag må Bowen lever op til sine gamle idealer og tage opgøret med Einon. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Adventure
Instruktør Rob Cohen
Medvirkende Dennis Quaid, Sean Connery, David Thewlis, Pete Postlethwaite
Spilletid 105 min.
Biopremiere 13.12.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sean Connery

Billedet af en cool, charmerende og sexet verdensmand med handlekraftig maskulin udstråling ser ikke ud til at ændre sig i publikums bevidsthed, selvom skotske Sean Connery for længst har passeret den traditionelle pensionsalder. Efter en lang og produktiv karriere avancerede Connery i sit livs efterår til filmbranchen superliga, hvor han nyder s...

Anmeldere

Scope
Dragedræber på glatis

Drage-effekterne er eneste lyspunkt i det sløje eventyr "Dragonheart".

Fantasy-genren har i moderne tider lidt en krank skæbne. I middelalderen var dens univers af noble riddere, ædle konger og farlige drager udtryk for tidens centrale drømme. Ridder-romanerne, med myten om Kong Arthur i spidsen, var kernen af de sange der blev sunget, de historier man fortalte, den måde man forstod verdenen. Det hellige eventyr og de ridderlige idealer stod som symboler på det perfekte samfund og det perfekte menneske, som pejlepunkter i den voldelige, grusomme og alt andet end heroiske tid, som middelalderen egentlig var.

Eventyret på sidelinjen
Højt at flyve, dybt at synke. Idag lever eventyrgenren en hensygnende tilværelse, forvist til svedige teenagedrenges rollespil, middelmådig genrelitteratur og kulørte B-film. Kun få tager genren alvorligt på et kunstnerisk plan; i litteraturens verden kan der ikke nævnes mange andre end J.R.R. Tolkiens "Ringenes Herre" og i filmhistorien er det vel kun John Boormans "Excalibur" (1981), som har forsøgt at undgå den fritidshjemsromantik, som præger f.eks. "Conan"-filmene (1982/84), "Willow" (1988) eller Kevin Costners "Robin Hood" (1991). Fantasyverdenen har fundet sin egen fastlåste, klichéfyldte niché i populærkulturen. Til tider kan fortællingerne dog bryde med genrens belastede formler: Det lykkedes for Boorman i "Excalibur", det lykkedes for "Ridley Scott" i "Legend" (1985), men det lykkes absolut ikke for "Dragonheart".

Dynamisk drage
Hjertet i "Dragonheart" er den overbevisende og fantastiske computersimulation af en tonstung ildsprudlende drage. Den suser igennem luften, lander med et brag, sprøjter ild til højre og venstre, brøler og fnyser og er i det hele taget så livagtig at man må korse sig. Samtidig er den meget intelligent og menneskelig, kan både blive flov og vred, og taler med Sean Connerys stemme. Desværre har filmskaberne viet dragen så megen opmærksomhed, at der åbenbart hverken er blevet tid til at skrive et manuskript eller instruere de medvirkende. Når dragen ikke er på, svinger filmen mellem det jævne og det pinlige. Det er svært at tro, at historien vil fascinere selv de mest hardcore fantasyfans under ti år, men Phil Tippets computerdrage får "Jurassic Park" til at ligne en tjekkisk dukkefilm.

I eventyrgenren har dragen været inkarnationen af det farlige og mægtige, ikke nødvendigvis ond og grusom, men altid ultimativ og ufattelig. At besejre en drage er det ypperste en helt kan opnå, det endelige bevis på hans formåen. Sådan er det ikke i "Dragonheart". Her har man på nærmest økologisk vis omfortolket drage-rollen: den er blevet til en fredelig fyr, som kun bruge sin magt, hvis man tirrer den. Ja den er sågar blevet til en truet dyreart, et uskyldigt offer for menneskets tåbelige udryddelse af dét, der netop er allervigtigst. Det er dragen som den menneskelige samvittighed. Det giver en række bonusscener i den alliance mellem dragedræbern Bowen (Dennis Quaid) og dragen Draco, hvor computergrafikken rigtig udfolder sig i vittige og opfindsomme situationer. Men den lemfældige omgang med dragemyten truer også troværdigheden: Den første drage vi ser, bliver slået ihjel på få sekunder, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre!

Rodet historie
Historien er et mærkværdigt sammenkog af samtlige fantasy-klichéer: Vi har Dennis Quaid som den ædle men desillusionerede ridder Bowen, David Thewlis (der kende skurkefaget fra "Naked") som den evigt onde tyran Einon, Dina Meyer som den slagfærdige, rødhårede bondepige Kara, Pete Postelwaite (Mr. Kobayashi fra "Usual Suspects") som den distræte og komiske digtermunk Gilbert, samt stakkels Julie Christie som tyrannens viise moder. Gode navne spildt på dårlige roller. Herudover er filmens farverige middelalder-kitsch befolket med ondskabsfulde adelsmænd og underkuede men stærke bønder, og tilsat et stænk af myten om Kong Arthurs riddere og en masse vrøvl om dragesjæle og stjerneskær. Det hele er kun til for, at man kan fascineres af dragen.

Klichéer kan være fornøjelige i sig selv, og skrues de godt sammen kan resultatet sagtens være godt. "Dragonheart" vil både være morsom, voldsom og patetisk, men det lykkes kun sjældent. Det ene øjeblik får vi ren slapstickhumor med dragen, i det næste øjeblik får vi tudet ørene fulde om ridderlige idealer og menneskets pligt som selvstændige individer i en verden af tyranni og ondskab. Persontegningen virker mildest sagt ujævn. Bowens motiver er aldrig rigtigt klare, og han kan vende på en tallerken, hvilket ikke er nogen god egenskab for en karakter, der skal forestille en ædelmodig ridder. Det er tydeligt, at de mange huller kun skyldes, at manuskriptet med djævelens vold og magt skal vrides, så vi kan fortælle historien om den desillusionerede ridder, der genfinder troen på sine idealer. Det er usædvanligt kluntet gjort.

Brugere

13/07-17En fornøjelse
Jeg så den her da jeg var teenager, og nu faldt jeg over den på blockbuster.....
Og jeg er stadig lige så glad for den som jeg var dengang! Elsker dragefilm og Sean Conerys stemme! Den er yderst vellykket og jeg vil kalde den for nostalgisk !

21/10-07for de mellemstore
udmærket og fuldstændig harmløs eventyr film for børn i alderen 9-13

personligt synes jeg ikke filmen holder i dag, ikke så meget pga animationen, men mere fordi historien er middelmådig fortalt

17/04-05En Fantastisk Film
DragonHeart er en fantastisk film med Action, Forræderi, sorg + mere...
Sean Connery "spiller" rigtigt godt, og man bliver helt grebet af filmen. Nu er det godt nok 6 år sidfen jeg så den så... Men absolut fed film!
Selvom stutningen snøft!... er noget sørgelig (Græder)

10/12-03fin fin
Anonym
Forrygende effektfyld og vellavet eventyrsfilm, der (næsten) er for hele familien. Dennis Quaid er en sand helt, mens David Thewlis er fremragende som skurk. Pete Postlethwaite er irriterende som munk, men man lægger specielt mærke til Sean Connery's fede og behagelige stemme, som gør dragen herlig og levende.

Instruktøren Rob Cohen har et fint øje for charme og det lidt mere spændende (ihvertfald i denne film), men filmen tager sig for lidt seriøs til tider. Den kunne være bedre, men er dog stadig underholdende og sjov.

10/12-03VILDT GOD
Anonym
Jeg er vild med drager så denne film er jeg også vild med!

20/06-03ok..Film
Anonym
Bare ærgeligt at man bare ikke kan se den i butikkerne.
Forresten så er det ikke bare en børnefilm, men en god familie film. Som jeg kan anbefale til alle dem der godt kan lide et godt eventyr.

13/01-03Til redaktionens anmelder:
Anonym
Til Lars Hvidberg:

Hvad tænkte du helt ærligt på da du skrev den anmeldelse?? Hvad havde du regnet med?
Dragonheart er ikke en film, der prøver på at opnå en særlig plads på alles favoritlister!! Det er en herlig lille børne-/ungdomsfilm, der forstår at underholde som det er tiltænkt!
Jeg mindes, at jeg lånte den både tit og ofte da jeg var omkring 10 år!!

Hvis du kigger på den gennem briller der er indstillet på fantastiske eventyr-/fantasyfilm for dem over 20 så er du altså galt på den!

At forstå at tilpasse sig en film er det vigtigste job for en anmelder!

Jeg kan huske at jeg fandt denne film dejlig i den klasse den er beregnet! Det er efterhånden længe siden jeg sidst har set den, men jeg ved at jeg kunne lide den da jeg var mindre, hvilket også er det der tæller! Den...

12/01-03En la la film....
Anonym
Jeg må indrømme, at filmen er i god stand på det tekniske område. Og så skal vi ikke glemme Connerys stemme som dragen. Det er de to ting jeg kunne godt lide i filmen.

Alt andet kunne ikke tiltrække mig. Så en eventyr flop, når den er bedst.

31/05-02Dra...Dra...Draco
Anonym
Godt og veldrejet eventyr med mange imponerende scener, lige efter min smag. Havde kunne være mere episk og omfangsrigt, men underholder stadig. Connery er god som stemmen til den flotte computerskabte drage Draco, mens Quaid er udmærket som ridder (og dragedræber!). Om riddere, helte, skurke og skønne møer. Den kan jeg godt lide!

Fakta

Medvirkende
Bowen Dennis Quaid
Draco (stemme) Sean Connery
King Einon David Thewlis
Gilbert Pete Postlethwaite
Kara Dina Meyer
Lord Felton Jason Isaacs
Brok Brian Thompson
Unge Einon Lee Oakes
Hewe Wolf Christian
Redbeard Terry O'Neill
Bag kameraet
Instruktion Rob Cohen
Produktion Raffaella De Laurentiis
Manuskript Charles Edward Pogue, Patrick Read Johnson
Fotografi David Eggby
Klip Peter Amundson
Scenografi Benjamín Fernández
Musik Randy Edelman
Genrer og relationer
Genre Adventure
Undergenre Ridderfilm
Nøgleord Drage, Ridder
Premieredatoer
Biograf 13.12.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 75.805
Selskab Universal Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...