Luftkastellet der blev sprængt (Luftslottet som sprängdes)

Lisbeth Salander ligger på hospitalet. Hun har fået et skud i hovedet og er hårdt såret. Samtidig må hun kæmpe mod anklagerne om et tredobbelt mord. Journalisten Mikael Blomkvist forsøger at overbevise politiet og anklagemyndigheden om Lisbeths uskyld. Forklaringen skal findes i Lisbeths fortid, og den viser desuden en sammensværgelse blandt meget magtfulde mennesker. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Thriller
Instruktør Daniel Alfredson
Medvirkende Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Michalis Koutsogiannakis, Anders Ahlbom
Spilletid 150 min.
Biopremiere 27.11.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Nyqvist

Michael Nyqvist er født i 1960. Han har en rolle i Bille Augusts episke "Jerusalem" (1996), men vil nok af flittige tv-seere primært huskes som John Banck i de seks politi-film i serien om den svenske "Beck" (1997-98). I 2000 optrådte han i den svenske komedie, der burde have heddet ”Det bar’ mænd i fangedragt”, men gik under titlen ”Det store g...

Anmeldere

Politiken
"Det er kun, fordi man på forhånd har fået opbygget så megen sympati for Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, at man overhovedet hænger på til den bitre ende."

Berlingske
"Men selv om »Luftkastellet der blev sprængt« lider af den famøse »bog til film«-syge, er det takket være det formidable skuespil og de fandenivoldske karakterer en fryd at overvære Lisbeth Salanders nervepirrende, endelige opgør."

Jyllands-Posten
"Gedigent underholdende er filmen med sin flimrende billedstil og Jacob Groths medrivende musik dog det meste af tiden, og bløde Michael Nyqvist og barske Noomi Rapace er fortsat forrygende i de to hovedroller."

Information
"Selv om der siden film nr. to, der også blev instrueret af Alfredsson, er kommet bedre styr på dramaturgi og billeder, føles det stadig, som om man ser tv-serie på det store lærred."

Ekstra Bladet
"En svært opgave er overstået uden nogen bør skamme sig, men stor filmkunst er det sgu ikke."

B.T.
"...en solid, stærk og medrivende spændingsfilm..."

Cinemazone
"Luftkastellet der blev sprængt er en udpræget metervare."

Brugere

14/01-10Gamle mænd i pensionerede konspirationer 1
Endelig fik jeg set sidste filmatisering af Stieg Larssons "Millennium" trilogi, men desværre var det lidt spildte penge.

Da filmene skulle laves, stod man med dilemmaet om, hvor meget man kunne tillade sig at investere i filmatiseringerne, for pengene skulle jo trods alt tjenes hjem igen. Det endte med en fifty/fifty løsning, hvor man ofrede meget på at gøre "Mænd der hader kvinder" til en stor biograffilm, mens efterfølgerne blev lavet til discount-pris til tv. Men da "Mænd der hader kvinder" så blev en kæmpesucces, valgte man også at sende "Pigen der legede med ilden" og "Luftkastellet der blev sprængt" til filmlærredet.

Økonomisk må det virke som en fremragende idé i dag, idet filmene har skovlet penge ind. Men kunsterisk fremstår det i dag som kynisk spekulation, da det efterl...

30/12-09Den Lukkede Dør
SPOILERS

Med afslutningsfilmen i Milennium-trilogien bliver meget gjort helt klart. Navnlig bliver det klart, at trilogien skal læses som en social-realistisk historie om de overgreb, som Lisbeth blev udsat for og ikke mindst om konsekvenserne for hende af disse overgreb. Filmen "slutter" med en lukket dør mellem Lisbeth og Mikael, der skal symbolisere, at hun måske helt har mistet evnen til at give sig hen følelsesmæssigt på grund af overgrebene og er blevet et lidt forkrøblet menneske indeni.

Det er jo en fin nok pointe. Og i den henseende må hendes sejr over den bande, der misbrugte hende, jo føles lettere tom. For hendes følelsesliv kan ikke umiddelbart genskabes.

Filmens slutter halvåbent. Den dom, der skal afsiges, får vi aldrig kendskab til. Men filmen tør på den anden si...

06/12-09Glimrende 3er
Glimrende 3. film for en person der ikke har læst bøgerne.

Jeg tror at det komplekse univers jeg har hørt der er i bøgerne gør folk skuffede over ikke alle disse detaljer er i filmen, men jeg syntes at plottet fungerede rigtigt godt.

01/12-09Trilogien der startede bedst
I den sidste film forvandler Millennium-trilogien sig til lige dele politisk thriller og retssalsdrama. ”Luftkastellet der blev sprængt” samler handlingen op få minutter efter toerens slutning, hvor Lisbeth Salander med nød og næppe overlevede besøget hos sin far. Hun bliver indlagt på intensivafdelingen, men er samtidig anklaget for mordforsøg, så Mikael Blomkvist må kæmpe videre for at få hende renset. Han kommer dybere ned i den konspiration, som forsøger at holde munden lukket på Salander, og snart er Millennium-redaktionen også i fare.

”Luftkastellet der blev sprængt” fungerer bedre end toeren, selv om denne del dog også lider af at være udtænkt som svensk tv-serie og ikke film. Her lykkes det bare instruktør Daniel Alfredson at holde et bedre spændingsniveau gennem hele filmen,...

27/11-09Filmnørden anmelder Luftkastellet Der Blev Sprængt
Denne anmeldelse behøver ikke være særlig lang, for alle der er interesseret i denne film, ved hvad den handler om og medierne flyder over med anmeldelser, som jeg er 100 % enig i. Alligevel bliver den lidt lang, for jeg vil gerne forsøge at finde frem til hvad der er gået tabt i konverteringen af Stieg Larssons bøger til film, for der mangler noget.

Salander og Blomkvist skal ha' bundet knuder på alle de løse ender der er tilbage, i dette sidste afsnit af Stieg Larssons trilogi. Det gør de. Byder det på godt skuespil, velkomponeret historie og endelige opgør? JA! Byder det på spænding, overraskelser og flot filmkunst? NEJ!

Nu er det ingen hemmelighed, at jeg ikke har læst bøgerne og derfor ikke kan bedømme, om filmene gør bøgerne retfærdighed. Baseret på den reaktion bøgerne fik i...

Fakta

Medvirkende
Mikael Blomkvist Michael Nyqvist
Lisbeth Salander Noomi Rapace
Dragan Michalis Koutsogiannakis
Anders Ahlbom
Erika Berger Lena Endre
Malin Erikson Sofia Ledarp
Alexander Zalachenko Georgi Staykov
Holger Palmgren Per Oscarsson
Annika Giannini Annika Hallin
Journalist Alexandra Eisenstein
Bag kameraet
Instruktion Daniel Alfredson
Produktion Susann Billberg-Rydholm
Manuskript Jonas Frykberg, Ulf Ryberg
Forlæg Stieg Larsson
Fotografi Peter Mokrosinski
Klip Håkan Karlsson
Scenografi Maria Håård, Jan-Olof Ågren
Musik Jacob Groth
Genrer og relationer
Genre Thriller
Nøgleord Sammensværgelse
Relaterede film Mænd der hader kvinder, Pigen der legede med ilden
Premieredatoer
Biograf 27.11.2009
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Sprog Svensk
Produktionsår 2009
Spilletid 150 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 501.834 (#107)
Selskab Nordisk Film, Yellow Bird Films, ZDF Enterprises
Biodistributør Nordisk Film

Se også...