A Serious Man

Minnesota, 1967. Den handlesvage, jødiske akademiker Larry bliver klemt fra alle sider. Konen har fundet en anden og mere mandig mand. Teenagesønnen rapser penge til pot, mens datteren plager om en skønhedsoperation. Naboen gør indhug i græsplænen, og endelig afpresses Larry af en af sine elever. Desperat søger han efter svar, men rabbierne har kun flade floskler på lager. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Drama, Komedie
Instruktør Joel Coen, Ethan Coen
Medvirkende Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Sari Lennick, Simon Helberg
Biopremiere 09.10.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Joel Coen

(INSTRUKTØR)
De amerikanske auteur-brødre Joel og Ethan Coen har siden midten af 1980erne arbejdet sammen om en række film, der er fyldt med skæv sort humor samt talrige referencer og kommentarer til både specifikke film og klassiske amerikanske genrer. Omdrejningspunktet i deres film er oftes en forbrydelse som ikke går helt efter planen. Joel er krediter...

Anmeldere

Politiken
"Sjældent har den berømmede ’lille mand’ været så grundigt ude at skide som skolelæreren Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) kommer det i brødrene Ethan og Joel Coens nye og fremragende film, ’A Serious Man’."

Berlingske
"Det er på sædvanlig Coen'sk vis gjort med stort filmisk overskud og sans for det skæve, men »A Serious Man« er dog ikke en af deres bedre film."

Jyllands-Posten
"...er måske ikke deres bedste film, men en af de mest personlige og værd at se."

Information
"Traditionen tro holder brødrene sikker afstand til enhver antydning af sentimentalitet, og eventuelle beskyldninger om jødisk selvhad skal tages med det fuldvoksne forbehold, at varme personskildringer aldrig har været duoens varemærke."

Ekstra Bladet
"...demonstrerer på overlegen vis, at der virkelig er filmmagikere på spil med en nærmest intuitiv forståelse for mediets muligheder."

B.T.
"...ikke mere end en pudsig bagatel."

Cinemazone
"En moderne undergangsfortælling, der formår på én gang at pege fingre ad og sympatisere med sin hovedperson. Og dermed en klar anbefaling værd."

Brugere

08/12-10Forfærdeligt makværk 1
Det hér er ganske enkelt en skod film af værste skuffe. Totalt blottet for indlevelse. Hvorherrebevares!!!!

04/10-10Så tag dig dog sammen, mand
En trist affære. Det må være individets ansvar at forvalte og arbejde videre ud fra de vilkår, vi hver især er givet. Det holder ikke at vente på manden med facitlisten. Manden er der måske nok, men ikke facitlisten.

04/10-10

24/05-10At gøre hvad normerne anviser
Her er en film der viser hjertelighed overfor jødedommen og det jødiske samfunds normer, men på samme tid giver en satirisk behandling af religion. Skæbnen rammer vores hovedperson og hans familie med det ene benspænd efter det andet. Hans personlighed og de jødiske normer forhindrer ham i at gøre oprør. Han accepterer sin skæbne men søger stadig en mening i det gennem jødedommen. Han gør ikke oprør og desværre forsøger han ikke selv at tage de nødvendige initiativer, der kan forbedre hans liv. Initiativerne overlader han måske til Gud (han virker ikke religiøs?!). Han er blottet for passion og humor og nøjes med at følge reglerne og undgå at træde ved siden. Hans livsforløb overlades til det religionssystem som han og familien er vævet ind i.

Man kan se filmen som en religionsproble...

26/03-10Dybsindig, subtil og helt fantastisk
Er livet et prædestineret forløb, hvor svarene kan søges hos højere magter og kan ansvaret derefter fralægges den enkelte?

Det er ikke småting, brødrene Coen takler i denne lille perle af en film, hvor folkene bag tidligere store værker som "Fargo", "No Country for Old Men" og ikke mindst den geniale "The Big Lebowski", igen drager os ind i deres helt specielle univers med skæve eksistenser og sjove vinkler, og igen tvinger os til at forlade salen med noget at tænke over!

For denne film er ligesom brødrenes tidligere film spækket til bristepunktet med sart og underspillet symbolik, der ikke som i mange, især amerikanske, film bankes i med syvtommersøm, men derimod leveres med lethed og finesse i en sådan grad, at man undervejs er nødt til at tænke over, det man ser!

Det er spænd...

14/12-09Mens vi venter på livet
Coen-brødrene har med ”A Serious Man” lavet den film, der bedst indkapsler deres mørke og sorthumoristiske verdenssyn.

Filmen åbner med en satirisk sekvens fra en yiddish-talende familie for et par hundrede år siden. Husbonden har fået lidt hjælp fra en rabbiner, der døde for tre år siden. Konen tror, eller måske ved, at det er et spøgelse, så hun stikker en kniv i hjertet på rabbineren. Rabbineren siger, at han ikke føler sig velkommen, så han går. Manden ved ikke, hvad han skal tro. Han er paf. Sådan er det at leve.

Når selve filmen begynder, er vi i USA i 1960erne hos en jødisk familie, hvor faren er en højtstående fysiklektor. ”Accepter mysteriet,” får hovedpersonen Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), da en sydkoreansk studerende blackmailer ham for at en bestikkelse, som Gopnik...

25/10-09JAJ TRODE D VAR EN KOMIDIE?!! OMG
Citater fra Kino.dk:

"Spild af tid - intet mindre. Der er intet nyt i denne film - intet! og da filmen iøvrigt ikke byder på underholdning af nogen art - så se en anden film."

"Jeg glædede mig meget, men blev så skuffet. U-tmorsom u-musisk flop, som var en kæmpe skuffelse efter Burn atter Reading."

"Det er lang tid siden jeg har set en så kedelig film! Den havde selvfølgelig også en del at leve op til, da Burn after reading var den sidste film de lavede (og i øvrigt også min yndlingsfilm)."

"Kan alligevel godt se hvordan den skiltre den virkelige verden på en "sjov" måde, men vil ikke se den igen!"

"en intetsigende film med kedelig handling. en ven og jeg vidste ikke om vi skulle se surrogates eller denne her (...) genren er komedie... men en komedie der ikke er sjov, kan ...

24/10-09En seriøst god Coen-film
"Det er den slags film, man får lov til at lave, når man har vundet en Oscar," skrev Todd McCarthy i sin anmeldelse i Variety. Og det er fuldstændig rigtigt. "A Serious Man" er den mest intellektuelle og sværest tilgængelige film, Coen-brødrene har lavet siden "Barton Fink", og det er sandsynligvis deres mest personlige værk hidtil. Efter min mening er den så også én af deres absolut bedste film.

Hovedpersonen er Larry Gopnik, en universitetsprofessor, som i slutningen af 60'erne lever sit kernefamilieliv i en jødisk-domineret forstad til Minneapolis (hvor Coen-brødrene selv voksede op). Da filmen begynder, begynder Gopniks liv at falde fra hinanden. Hans kone vil skilles, hans naboer er sære og farlige, jobbet som professor synes i fare, og Gopnik forstår ikke, hvad der foregår. For...

23/10-09Dead Man Dying 1
SPOILERS

Hvor vil de hen med denne film, disse skøre brødre? Brugerne på scope er tavse, anmelderne er i tvivl, for hovedpersonen er jo sympatisk, mener de. Successen fra den fade "No Country For Old Men" har omsider givet Coen-brødrene mulighed for at lave en film lige efter deres bedste, galgenhumoristiske hjerte.

Hovedpersonen er som altid den fortabte stivtikker-idealist, der blindt forfølger sit ideal, i denne film en selvindbildt, forsimplet og upersonlig version af den jødiske tro. Han er en mentalt levende død længe før filmen starter, hvilket den modige åbningssekevns fint illustrerer. Konen skrider fra ham og naboen truer med at invadere hans enemærker. Vores jødiske hovedperson har i bedste Barton Fink-stil givet afkald på sin egen identitet, hvilket vises allerbedst i s...

18/10-09Kode ukendt
Det er unægtelig svært at sætte sig tilpas i biografsædet til en film af Quentin Tarantino eller brødrene Ethan og Joel Coen uden bare den mindste formodning om at få hevet bukserne ned af én af de to moderne filmauteur-fænomener. Ikke på den måde så man med tilbagekastet hår og øjenæblerne halvt ude af hovedet leder efter sine ben ved rulleteksternes øjeblikkelige indmarch - men langt snarere så man et godt stykke af sted på sin vej hjem fra biografen mumler noget i retning af: ’det var lige godt satans’.

Få filmskabere har nemlig vist sig at kunne gå i så mange legesyge og markant forskellige retninger som Quentin Tarantino og brødrene Coen. Det burde være en kvalitet af næsten guddommelige proportioner at kunne modnes med så stor en kunstnerisk frihed, som den der imødekommer de tr...

Fakta

Medvirkende
Larry Gopnik Michael Stuhlbarg
Onkel Arthur Richard Kind
Judith Gopnik Sari Lennick
Rabbi Scott Ginzler Simon Helberg
Don Milgram Adam Arkin
Mimi Nudell Katherine Borowitz
Reb Groshkover Fyvush Finkel
Mr. Park Steve Park
Velvel Allen Lewis Rickman
Mrs. Samsky Amy Landecker
Bag kameraet
Instruktion Joel Coen, Ethan Coen
Produktion Joel Coen, Ethan Coen
Manuskript Joel Coen, Ethan Coen
Fotografi Roger Deakins
Klip Joel Coen, Ethan Coen
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Jøde
Premieredatoer
Biograf 09.10.2009
Dvd 16.03.2010
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 40.292
Selskab Working Title Films
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...