Joel Coen

De amerikanske auteur-brødre Joel og Ethan Coen har siden midten af 1980erne arbejdet sammen om en række film, der er fyldt med skæv sort humor samt talrige referencer og kommentarer til både specifikke film og klassiske amerikanske genrer. Omdrejningspunktet i deres film er oftes en forbrydelse som ikke går helt efter planen.

Joel er krediteret som instruktør, mens brormand Ethan altid står benævnt som producerer. I praksis arbejder parret dog sammen om at skrive, instruere og producere deres film.

Deres debut, den billigt producerede postnoir-thriller 'Blood Simple', blev overraskende et hit i 1984. Herefter fulgte den moderne screwball-komedie 'Arizona Junior' (1987) og gangsterdramaet 'Miller's Crossing (1990). 'Barton Fink' (1991) fik tildelt de Gyldne Palmer i Cannes, mens den efterfølgende 'Det store Spring' (1994) var noget af en skuffelse.

Efter den veloplagte krimikomedie 'Fargo' (1996), henlagt til Minnesotas sneklædte landskaber, var alle dog glade igen. Med forvekslingskomedien 'The Big Lebowski' (1998) var det business as usual i Coen-land, altså farverige halvkriminelle lømler og særlinge, visuelle gags og ganske almindelige tjaldinficerede absurditeter, kombineret med en ikke ukompliceret, men alligevel veldrejet handling.

'O Brother Where Art Thou?' (2000) var en varmere og mere munter fortælling fra 1930ernes støvede amerikanske sydstater ned deres tidligere film.

Billy Bob Thornton bar hovedrollen i 'The Man Who Wan't There' (2001), der markerede en nyt højdepubnkt i brødrenes karriere. Den sort/hvide og meget underspillede film fik anerkendelse hos kritikerne, men besad ikke samme kommercielle appel som de foregående.

'Intolerable Cruelty' (2003) havde Catherine Zeta-Jones og George Clooney i hovedrollerne og var brødrenes første Hollywood-film og første gang at de ikke arbejdede efter eget manuskript.

De fortsatte arbejdet i Hollywood med 'The Ladykillers' (2004), en amerikanisering af den britiske komedieklassiker 'Plyds og papagøjer (1955).

Joel blev i 1984 gift med France McDormand.
Født
29/11-1954 Minneapolis, Minnesota, USA
< 1 >