Green Zone

Irak, 2003. Det går lidt trægt med at finde de sagnomspundne masseødelæggelsesvåben. Da Chief Warrant Officer Roy Miller igen modtager efterretninger, der fører til ingenting, begynder han at blive skeptisk. Uden for referat antyder en CIA-kontakt, at Pentagon bevidst trækker soldaterne rundt i manegen efter opdigtede mål. Millers jagt på sandheden fører ham ud i en endnu farligere krig – mod sin egen regering. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Instruktør Paul Greengrass
Medvirkende Matt Damon, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Greg Kinnear
Spilletid 113 min.
Biopremiere 25.03.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matt Damon

I slutningen af 1990’erne var Matt Damon Hollywoods nye wonderboy, der så ud til ikke at kunne sætte en fod forkert. I 1996 fik han megen opmærksomhed for sin rolle i 'Det afgørende bevis', hvor han spiller en veteran fra Golfkringen, der er blevet heroinmisbruger. Hans store gennembrud kom med 'Good Will Hunting' (1997), hvis Oscar-belønne...

Anmeldere

Politiken
"...behageligt fri for behagesyge, og Greengrass tillader sig at lade persontegningen være overfladisk for at understrege, at alle blot er brikker i et spil, hvor efterretninger er fiktive og modstandere internt bekriger hinanden."

Berlingske
"...er både en hvas kritik af den amerikanske Irak-politik og en nervepirrende thriller - intelligent, nuanceret, dynamisk, kompliceret, dramatisk og ekstremt underholdende."

Jyllands-Posten
"Iraks skæbne er stort set reduceret til kulisse for en temmelig konventionel og til tider vildt usandsynlig action-film."

Information
"Billedsiden er Bourne-filmene værdig og gør Green Zone til en ret intens oplevelse."

Ekstra Bladet
"...en krigsfilm, der rusker i både balancenerve og samfundssyn. Intenst."

B.T.
"...jo flere lag, der bliver pillet af det korrupte system, des mere spændende bliver filmen."

Cinemazone
"...noget så sjældent som en stærkt spillet, medrivende, nuanceret og veludført krigsfilm med en klar stillingtagen til sit emne."

Brugere

28/09-10
En film der handler om de ødelæggelsesvåben som alle efterhånden ved at amerikanerne aldrig fandt, og filmen er i høj grad en politisk kommentar til den amerikanske indsats i Irak...Nok fik man fjernet en tyran, men selve grunden til at gå i krig får en hård medfart..

Men samtidig er det en vanvittig underholdende film, spændende og klog underholdning.

Den bedste film jeg har set om Irak-krigen indtil videre.

16/04-10Damon og Greengrass i Irak!
Damon/Greengrass slår atter pjalterne sammen og ud af anstrengelserne er der kommet en ganske hæderlig actionfilm. Omend er vi ikke på Bourne niveau. Det kræver nok et syn til at fange de plotforehavender. Kan føles lidt ujævn sine steder, men man må give den Greengrass for at være så stilistisk kompromisløs. Grænsende til det irriterende indimellem. Damon gør det atter godt.

11/04-10
På flere måder formår Greengrass at gøre det samme med Baghdad som Scott gjorde med Mogadishu, men det lykkes ikke helt så godt. Faktisk går det på de kritiske punkter værre for Green zone end det gik for Black Hawk down.

31/03-10God action
Jeg er selvfølgelig lidt påvirket over at jeg godt kan lide Matt Damon. Hvis du skal se en film med god action, så er Green Zone et godt valg.

30/03-10Glimrende film
Hvis filmen alene skulle bedømmes som ren action ville Paul Greengrass' film ligge tæt på 6 stjerner; men handlingen og skuespillet har også betydning for min bedømmelse. Skuespillet er ok. Handlingen synes tilnærmelsesvis at være urealistisk; men hvornår er den ikke det i en actionfilm? Filmen er jo også en thriller og bedømt på dette var jeg ganske godt underholdt. Jeg svinger mellem 4 og 5 stjerner og lander på 5.

25/03-10Bourne i Irak
Paul Greengrass og Matt Damon arbejdede med stor succes sammen i to af de tre Bourne-film, og nu er instruktør og stjerne igen på banen sammen, denne gang med en Irakkrigsfilm. "Green Zone" foregår kort efter den amerikanske erobring af Bagdad, og Damon spiller en marinekorps-officer, som leder et team, der er specialiseret i at finde og uskadeliggøre masseødelæggelsesvåben. Men som bekendt finder de slet ikke noget af den slags, og det får hovedpersonen til at stille kritiske spørgsmål til de amerikanske efterretninger.

"Green Zone" bliver dermed en usædvanlig kombination af krigsfilm og politisk thriller, for filmen handler reelt om, hvordan amerikanerne fik startet en krig baseret på påstande, som viste sig at være helt forkerte. Og instruktør Greengrass kan vist ikke siges at vær...

Fakta

Medvirkende
Roy Miller Matt Damon
Major Briggs Jason Isaacs
Gordon Brown Brendan Gleeson
Clark Poundstone Greg Kinnear
Lawrie Dayne Amy Ryan
Freddy Khalid Abdalla
Oberst Bethel Michael O'Neill
Løjtnant Lyons Antoni Corone
Al Rawi Yigal Naor
Seyyed Said Faraj
Bag kameraet
Instruktion Paul Greengrass
Produktion Tim Bevan, Eric Fellner, Lloyd Levin
Manuskript Brian Helgeland
Forlæg Rajiv Chandrasekaran
Fotografi Barry Ackroyd
Klip Christopher Rouse
Scenografi Dominic Watkins
Musik John Powell
Genrer og relationer
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Nøgleord Irak, Irak-krigen, Soldater
Premieredatoer
Biograf 25.03.2010
Dvd 10.08.2010
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 61.819
Selskab Working Title Films
Biodistributør United International Pictures

Se også...