Frihed på prøve

Vaneforbryderen John forhandler sig til en prøveløsladelse ved at blive stikker. I Jylland opsøger han sin søn Kenneth, der er sat i forlegenhed. Svigerdatteren, Bettina, har nemlig født en 'sort smutter', men John får omvendt flere af de lokale skeptikere med sine teorier om 'genetiske overspring'. Selv finder han nye udfordringer, da han falder for damefrisøren Jeanne og får job som bodyguard. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Komedie
Instruktør Erik Clausen
Medvirkende Erik Clausen, Helene Egelund, Jesper Asholt, Henrik Lykkegaard
Spilletid 95 min.
Biopremiere 10.06.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Erik Clausen

(INSTRUKTØR)
Den autodidakte filmmager, skuespiller og gøgler Erik Clausen har sin helt egen plads i dansk film. Med debuten 'Cirkus Casablanca' (1981), og 'Rocking Silver' (1983) pustede han nyt liv i den danske folkekomedie ved at lægge vægt på fællesskab og solidaritet med manden på gulvet og velfærdssamfundets marginale eksistenser. Hans mere kunstne...

Anmeldere

Politiken
"Det, man med god grund kan glæde sig over i ' Frihed på prøve ', er den umiskendelige røveromantiske Clausen-stemning krydret med solide brandere og indre varme. Uden det ville denne historie om en gammel gadedreng på fransk visit i provinsen nu også have været en halvpauver affære!"

Berlingske
"I det hele taget har man det rigtigt fint med denne ujævne film, der hist og her giver sig for god tid, men til gengæld besidder et varmt hjerte og en karsk sans for humor."

Jyllands-Posten
"Genkendeligheden er attraktionen, men samtidig også skuffelsen. For hvor interessant er det, at alt er, som det plejede at være for længe siden?"

Information
"At kvaliteten af det filmiske håndværk ikke er imponerende, bærer man over med, hvis den smittende fortælleglæde og anarkistiske energi er der."

Ekstra Bladet
"Bevares, Clausens sympati ligger alle de rigtige steder, men gode intentioner gør det som bekendt ikke alene. Og 'Frihed på prøve ' ligner mest af alt et uambitiøst venstrehåndsarbejde."

B.T.
"Det bliver alt sammen til ingenting. Selv for hardcore Clausen-fans ( som mig) er filmen noget af en prøvelse."

Cinemazone
"Måske er det ikke lige så sjovt for dem under 30. Men vi andre trækker gerne skævt på smilebåndet. Også selvom selv Clausen har været bedre endnu."

Brugere

02/01-11Gabende forudsigelig
Filmen er så frygtelig forudsigelig, at det går gevaldigt udover min personlige vurdering. Hele historien er så spinkel og banal at det næsten ikke er til at holde ud.

Henrik Bruhn er virkelig også en bundskraber hvad angår skuespil-præstationer i filmen. Jeg kunne derimod godt have ønsket lidt flere minutter med Jesper Asholt, men han er desværre kun med for en relativt kort bemærkning. Sammen med Erik Clausen synes jeg de i filmens spæde start tegner sig for en af filmens bedste scener, hvor John kæmper og forhandler for at få sin prøveløsladelse.

Men alt i alt synes jeg virkelig ikke den er tiden værd (og det på trods af at filmen ikke engang er særlig lang).

30/07-10Rigtig dejlig film
Det her er en rigtig dejlig film med noget utrolig dejlig musik af Kim Larsen. Ledsaget udgang var den første Erik Clausen, jeg så og jeg var vild med den og jeg kan kun sige det samme om Frihed på prøve. Det er en rigtig dejlig lille dansk film om det vigtige her i livet.

07/07-10Clausen-Banden i Jylland 2
SPOILERS

Er man til Erik Clausens vinkel på livet & samfundet, er filmen et must. Og kan man kun lige acceptere hans politiske og samfundskritiske præmisser, kan man alligevel få sig et rigtig godt sommergrin ved alle de mange kejtede og sjove replikker og scener, som Clausen ryster ud af sit gøglerærme i løbet af denne film. Filmen indeholder hvad den skal af politisk ukorrekte pointer. Københavnerarrogance, opgør med en halv-korrupt fængelsinspektør og opgør med muslim- og race-forskrækkelsen, satiriske antydninger af, at en muhammedtegners bodyguard er attentatets mål fremfor tegneren selv, og Johns søgen efter en mening med religionen.

Men som altid hos Clausen er det den personlige historie, der heldigvis står stærkere end den politiske: Faderens svære erkendelse af eget svigt...

10/06-10Calusens jydske frikvarter. 1
En dejlig dansk film. Her er mennesker som er forkerte/løgnagtige/skattesvindler/jyder, men alligevel fuld af varme og menneskelighed.
En rigtig Erik Clausen film han spille hovedrollen har været instruktør og skrevet manuskript.
Holder du har Clausen holder du af denne film. Lad mig bare nævne indlednings scenen. Et mandskor af fanger synger en pragtfuld sang, den går til hjertet, men John (Clausen) bliver smidt ud han synger falsk.
Jeg blev underholdt i 104 minutter.

Fakta

Medvirkende
John Erik Clausen
Jeanne Helene Egelund
Bo Jesper Asholt
Mads Ole Henrik Lykkegaard
Kenneth Henrik Bruhn
Bettina Pil Egholm
Sømmet Elith 'Nulle' Nykjær Jørgensen
Originalen Peter Plaugborg
Fru Sørensen Jytte Kvinesdal
Chicago Sture Mathiasen
Bag kameraet
Instruktion Erik Clausen
Produktion Peter Ingemann, Mikael Olsen
Manuskript Erik Clausen
Fotografi Lars Reinholdt
Klip Anders Refn
Scenografi Lars Fog Møller, Michael Leth Hansen
Musik Anders Bækholm Jensen, Kim Larsen
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Far-søn, Fængsel, Sequel
Relaterede film Ledsaget udgang
Premieredatoer
Biograf 10.06.2010
Dvd 10.12.2010
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2010
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 107.065
Selskab Clausen Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...