Armadillo

En deling danske drenge med navne som Mads og Daniel udstationeres på forposten Armadillo i Afghanistan. Officielt er hold 7 en fredsbevarende styrke, der skal hjælpe afghanerne på fode igen. Men de lokale er ikke udpræget begejstret for danskernes tilstedeværelse Da taliban-krigerne begynder at skyde på enheden, konfronteres de unge soldater med krigens realiteter. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Dokumentar, Krigsfilm
Instruktør Janus Metz
Medvirkende Soldater fra det danske HOLD 7 i Afghanistan
Spilletid 100 min.
Biopremiere 27.05.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #88
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Et portræt, som for altid vil forandre danskernes billede af ikke blot krigen i Afghanistan, men også af de danske soldater..."

Berlingske
"Janus Metz har med sikker hånd sammenkædet sine egne og fotografen Lars Skrees bizart smukke optagelser med musik og nærbilleder og frembragt en helstøbt, men også en dybt original film."

Jyllands-Posten
"Såvel voldsomme kampscener som sejtrækkende ventetid fremstår med et nærvær og en forståelse for den enkelte soldat, som kan minde om de bedste fiktive krigsfilm."

Information
"Det er fotograf Lars Skrees fortjeneste, at Armadillo bringer publikum lige så tæt på rigtige kamphandlinger og blodsudgydelser, som man ellers kun kommer i en Hollywoodfilm, hvor ingen liv er i fare."

Ekstra Bladet
"De stærkeste og mest realistiske 100 minutter om Danmarks krig i Afghanistan, der endnu er set."

Cinemazone
"Ganske som krig er uafvendeligt og irreversibelt, så bør Armadillo blive det samme som et obligatorisk biografbesøg for enhver stemmeberettiget borger i et krigsførende land og som bærer af en indsigt, der forankrer sig i tilskueren for evigt."

Brugere

19/07-10Stærk dokumentar!
Filmen giver et virkelig godt overblik over de danske soldater i Afghanistan. Måske indser man først hvor god den virkelig er, når man er på vej hjem fra biografen.

10/06-10Cartoon
Elegant filmet og smukt klippet værk, som ikke blot eksponerer krigens komplette idioti men yderligere stiller skarpt på disse ganske umodne, tungt begavede drengerøve, som er overladt til en aldeles håbløst inkompetent ledelse. Ét er at krigen udfra et militært perspektiv næppe lader sig vinde, noget andet er at missionens umulighed cementeres når både kritisk sans og mandskabspleje lader stort set alt tilbage at ønske.

09/06-10Tankevækkende
Det første man tænker, når man ser den meget omtalte og til dels berygtede danske dokumentarfilm 'Armadillo' er, hvor modige fotograferne rent faktisk må have været, eftersom de står midt i det hele og filmer den virkelighed, der er vilkåret, når man er soldat under en nation i krig.

Filmen skildrer en meget realistisk og brutal side af krigen, som vi formentlig alle kender til, men kun sjældent ser portrætteret i denne slags film. Man sidder rent faktisk og føler, at man ser en spillefilm al'a 'Platoon' eller 'Full Metal Jacket,' og flere gange tog jeg mig selv i at tænke, at nu skete det eller det, fordi det var det man kunne forvente af et filmmanuskript over dette tema. Men denne film har intet manuskript.

http://www.navlefnuller.dk/anme.../armadillo/104

06/06-10Danskere i krig: Udvalgte højdepunkter 2
I nyere tid er det vist kun Christoffer Guldbrandsen, der herhjemme har skabt så meget opmærksomhed med en dansk dokumentarfilm. Og det er fair nok, for "Armadillo" kommer tættere på de danske soldaters oplevelser i Afghanistan, end noget medie tidligere har været. Måske.

Måske, fordi det her også er et stykke redigeret virkelighed. Instruktør Janus Metz og fotograf Lars Skree har fulgt et hold soldater helt tæt på, ude på Forward Operating Base Armadillo, hvor de er mindre end en kilometer fra Taleban-styrkerne. Når altså talebanerne gider at vise sig. Ét af de stærkeste indtryk, jeg fik fra filmen, var nemlig, hvor fucked-up den form for guerillakrig er, og hvor håbløst det virker at kunne få afsluttet den med én eller anden form for sejr. Fordi de vestlige soldater ikke har nogen ...

01/06-10No More Mr. Nice Guy
Da jeg trådte ud i den silende regn og det sårede sollys, slog filmen ned i mig, Ikke imens den blev vist, for da var jeg alt for optaget til at tænke en eneste tanke.

Filmen formår både at chokere, underholde og skabe debat, hvilket jeg ikke mindes, at nogen anden dansk film endnu har præsteret. Den fortæller os hverken, at det er godt eller skidt, at vores nation er i krig, men beretter kun om det vores danske soldater oplever i felten og viser en side af verdens lykeligste land, som kun ganske få af os reelt kender til. Og dét er stærke sager. Ikke umiddelbart visuelt, men mentalt. Derved ikke sagt, at dette ikke er en visuel oplevelse af de helt store, for det er det bestemt, men den viser, modsat diverse indslag i nyhedsudsendelser og krigsfilm, mennesker som vi kan identificere ...

30/05-10Mesterlig dansk krigsdokumentar!
Man kommer skræmmende tæt på hver enkelt soldats hårde kamp mod taliban, med højtlydende skudscener, bombesprængninger og håndgranater.

Armadillo er i en hvis grad, ganske perfekt skruet sammen. Det at kunne komme så tæt på de danske tropper og hverdagens livsfare i form af deres arbejde, er helt igennem fantastisk.
Den er så flot filmet, klippet og fortalt.

Man forstår på en måde deres hårde arbejde, fordi det at leve under disse voldsomme forhold i hedende varme, med stor fare for ejet liv - i den sidste ende er meget hårdt. Så det at slå mennesker ihjel, er ikke noget der påvirker dem hårdt - så længe det er fjendens styrker der er faldet. Ja, ikke engang de civile er noget man kan mærke de bliver ramt af, efter en mislykket bombesprængning eller nogle skud mod, forbigående afg...

Fakta

Medvirkende
Sig selv Soldater fra det danske HOLD 7 i Afghanistan
Bag kameraet
Instruktion Janus Metz
Produktion Ronnie Fridthjof, Sara Stockmann
Fotografi Lars Skree
Klip Per K. Kierkegaard
Musik Uno Helmerson
Genrer og relationer
Genre Dokumentar, Krigsfilm
Nøgleord Krig i Afghanistan, Soldaterliv
Premieredatoer
Biograf 27.05.2010
Dvd 28.11.2010
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2010
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 114.553
Selskab Fridthjof Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...