Dante's Peak

En vulkanekspert kaldes ud til en lille by, for at undersøge en nærvedliggende vulkan. Af angst for at skræmme investorer væk, får byrådet neddysset sagen, imens eksperten forelsker sig i den lokale, kvindelige borgmester. Og så går vulkanen pludselig i udbrud. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Adventure
Instruktør Roger Donaldson
Medvirkende Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Jamie Renée Smith, Jeremy Foley
Spilletid 109 min.
Biopremiere 16.04.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Pierce Brosnan

Irske Pierce Brosnan blev i 1987 kendt som tv-skuespilleren, der var blevet den nye James Bond, hvis det ikke var fordi han havde kontrakt med tv-serien 'Remington Steele' (1982-87) Efter 'Remington Steele' og miniserien 'Noble House' optrådte han i en række mestendels uopsigtsvækkende biograffilm, hvoraf kun 'Mrs. Doubtfire' (1993) blev en eg...

Anmeldere

Scope
Rystende vulkaner

Bredt anlagt Hollywoodfilm om vulkaner vælger klichéen frem for fortællingen.

Nu om dage er alle vant til at se filmen som en kunstart, men sådan har det ikke altid været. I filmens barndom, fra dens fødsel i starten af forrige århundrede og to årtier frem, var filmen underholdning på linie med vaudeviller og rutschebaner, og typisk blev forestillingerne vist i tivolier og på markeds-pladser. Filmene havde ikke meget handling, de var i stedet sensationer på linie med skæggede damer og siamesiske tvillinger.

Siden udviklede filmen sig heldigvis, men noget kunne tyde på, at den er ved at gå i barndom igen. Med opfindelsen af computergrafikken og den store succes med "Jurrasic Park", er en ny genre skudt frem, computer-special-effects-filmen. Genren kendes ved, at det helt centrale i filmene er spektakulære special effects (som markedsføres for formuer), mens skuespillere, sammenhængende handling og kunstneriske ambitioner nedprioriteres. Der sigtes bredt, meget bredt, på at ramme hele familien, typisk som store sommerpremierer i USA, hvor man har tradition for den slags. Eksempler er "Independence Day", "Twister" og nu: "Dantes Peak".

Sodregn og skovbrande
"Dantes Peak" handler, som den slags film skal gøre, om noget spektakulært: vulkanudbrud. Pierce Brosnan (også kendt som James Bond) spiller en vulkanekspert, der kommer til en lille by for at undersøge visse uregelmæssigheder ved den nærliggende, udslukkede (not!) vulkan. Linda Hamilton er den kvindelige hovedperson, byens borgmester og enlig mor til to børn. Byrådet vil helst dysse risikoen for et udbrud ned, trods advarselstegn en masse. Men, men, men... Selvfølgelig går vulkanen pludselig i udbrud, selvfølgelig tager borgmesterindens to små børn afsted midt i sodregn og skovbrande for at besøge deres farmor, der bor på selve vulkanen. Og selvfølgelig må vores hovedpersoner tage den drøje tur op gennem lavaen for at redde børnene. Gæt selv om det lykkes. Gæt selv om de også får den søde lille hund med ned.

Halvt sexsymbol, halvt Jytte Hilden
På sin vis holder filmen, hvad den lover. Der er tonsvis at computereffekter, eksplosioner, flydende lava, flyvende murbrokker, vanvittige floder, der går over deres bredder og sidst men ikke mindst en kæmpestor pyroklastisk sky. Der er præcis så underholdende som det lyder, så længe effekterne ruller afsted. Til gengæld er der ikke andet i filmen. Handlingen er så klichéfyldt, at det næsten gør ondt. Alle de onde dør, alle de gode overlever. Stiger et nøgent par ned i en varm bjergsø for at gøre det frække, er de kogt inden for et minut. Skuespillet er, helt i traditionen fra "Jurassic Park", en katastrofe. Linda Hamilton slipper hæderligt fra den umulige rolle som halvt sexsymbol og halvt Jytte Hilden. Værre går det Pierce Brosnan, som har to potentielle roller han kan spille: James Bond eller en karikatur på James Bond (som i "Mars Attacks!"). Her ender han ca. midt i mellem. Værst er dog de to børn. Amerikanske familiefilm skal pr. definition være klæge og sentimentale i tide og utide, og som "Jurrasic Park", har også "Dantes Peak" to vådøjede børn, som det yngre publikum kan identificere sig med. Jeg heppede hele vejen gennem filmen på, at lavaen skulle opsluge de to møgunger.

Hvor er historien?
Nu kan man brokke sig længe over, at amerikanske underholdningsfilm ikke er stor kunst. Det skal ikke ske her. Derimod må det være tilladt at ærgre sig over, at en film som "Dantes Peak" ikke fortæller en ordentlig historie. For hvor oplagt ideen end er, så er der potentiale i oplægget med den lille by for foden af den frygtelige vulkan med den pyroklastiske sky til at lave en allerhelvedes god Hollywoodfilm. Bare scenen, hvor byen er samlet for at blive orienteret om evakueringsplaner, og vulkanen går i udbrud, de målløse byboere pludselig står med en kæmpe sodsky over byen, er spændende og foruroligende på et helt basalt plan. Så meget mere ærgerligt er det, at filmen mangler den grundlæggende kærlighed til dét at fortælle på film, og i stedet er blevet et stort, sammenstykket monster af en bredt anlagt gang ingenting, der mest minder om en oppustet trailer.

Må den tid snart komme, hvor computereffekters sensationsværdi er gået i sig selv igen, så de kan bruges til at lave film med i stedet for digitaliserede skæggede damer.

Brugere

11/06-05Fængende til sidste sekund
Anonym
Dantes Peak er virkelig en god film som ER værd at se ligemeget om i anmeldersnobber vil indrømme det eller ej!

15/11-02OK vulkan
Anonym
En klichefyldt, men velfungerende, film. Skuespillet er ok, historien er ok, special effects er mere end ok og denne sammenstimlen af ok'er gør, at jeg faktisk syntes at filmen var gennemført OK, især på video. Brosnans figur er meget sympatisk, og helt modsat 007. Filmens scenarie er nogenlunde realistisk, det er vel ikke utænkeligt at en gammel vulkan beslutter sig for at sprutte igen.

Filmen udkom næsten samtidig med Vulcano, som jeg synes er ulideligt selvhøjtidelig, og gør altså en langt bedre figur end denne efter min mening.

Så hvis du ikke har andet at lave på en doven tømmermandsdag, så gå ned og lej den!

14/11-02Søndagsfilm
Anonym
Ærkeamerikansk katastrofefilm, hvor alle klicheerne er trukket frem til lejligheden. Helten med den tragiske baggrund, de pengegriske forretningsfolk der ikke vil lukke byen af frygt for at miste penge, de almindelige mennesker der udfører heltegerninger, som bedstemoderen der springer i en syresø, for at redde sine børnebørn, hunden der overlever mirakuløst efter at være forsvundet ved vulkanens fod. Man kunne blive ved, vi kender dem alle sammen, så det er lidt kedeligt efterhånden.

At filmen stadig fungerer, skyldes det flotte og voldsomme vulkanudbrud, den gode fotografering, med de dejlige naturbilleder, og at filmen virker hyggelig søndagsagtig, tro det eller ej. Jeg kunne egentlig godt lide den,
må jeg vel indrømme.

14/11-02Flot katastrofefilm.......
Anonym
Endnu en flot katastrofefilm, med masse af flotte scener. Denne her er forudsigelige film, men rimelig god og underholdende.

Jeg vil ikke give filmen top karaktere, fordi det er ikke en film, man vil se mange gange. Jeg har set den en gang, og det er også nok. Katastrofefilm er altså ikke min genre, men en film som Armageddon var en klasse for sig......Den slår nok alle katastrofefilm.

Fakta

Medvirkende
Harry Dalton Pierce Brosnan
Rachel Wando Linda Hamilton
Lauren Wando Jamie Renée Smith
Graham Wando Jeremy Foley
Ruth Elizabeth Hoffman
Paul Dreyfus Charles Hallahan
Greg Grant Heslov
Terry Furlong Kirk Trutner
Nancy Arabella Field
Stan Tzi Ma
Bag kameraet
Instruktion Roger Donaldson
Produktion Gale Anne Hurd, Joseph Singer
Manuskript Leslie Bohem
Fotografi Andrzej Bartkowiak
Klip Tina Hirsch, Howard E. Smith, Conrad Buff
Scenografi J. Dennis Washington
Musik John Frizzell
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Premieredatoer
Biograf 16.04.1997
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Dantes Peak
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 109 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 61.961
Selskab Universal Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...