Evita

Filmatisering af Andrew Lloyd Webbers og Tim Rice´s musical "Evita" med Madonna i hovedrollen. Filmen fortæller om Eva Perons opstigning fra fattigdom til at blive Argentinas førstedame. Hun lever et liv i rigdom, men har også brændt mange broer. Regimets metoder er diskutable, og Evas helbred er svageligt. Vil hun dø lykkelig, og hvordan vil eftertiden dømme hende? © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama, Musical
Instruktør Alan Parker
Medvirkende Madonna , Antonio Banderas, Jonathan Pryce, Jimmy Nail
Spilletid 130 min.
Biopremiere 31.01.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Antonio Banderas

Den spanske hjerteknuser José Antonio Dominguez Banderas ville oprindelig have været fodboldspiller, men heldigvis brækkede han foden som 14-årig. Han havde som ung en fornem karriere inden for spansk tv og film med roller i en række Almodovar-film. Nogle husker ham måske fra dokumentarfilmen 'In Bed with Madonna', hvor sangerinden bliver tem...

Anmeldere

Scope
"Evita" - The Movie

Alan Parkers filmatisering af Andrew Lloyd Webbers og Tim Rice's musical er et imponerende værk - musikalsk og visuelt overbevisende.

"Evita" er historien om den argentinske præsidentfrue fra '45 til '52, Eva Peron. Hun kommer fra fattige kår i en lille landsby, men stikker ved først givne lejlighed af til storbyen Buenos Aires. Hun forsøger at slå igennem som skuespiller, med svigtende held, og hun har derfor en evigt skiftende strøm af elskere - alt efter hvem, der kunne tænkes at give hendes karriere et skub i den rigtige retning.

Endelig møder hun manden, der er i en passende position til at opfylde Evas drøm om glamour - Juan Peron. Han er stærkt på vej frem som politiker og militærmand, og ikke længe efter hans og Evas bryllup vælges han til præsident. Eva står på mange måder som frontfigur for Perons lederskab - hun bliver med sin opstigning fra fattigdom til berømmelse et billede på den menige argentiners drøm om bedre kår.

Nedturen
Men Perons regime er af den slags, der holder sine politiske modstandere nede med vold, og på Evas turné i Europa viser sig de første tegn på, at magien er ved at svinde fra Evita. For det første er europæerne ikke udelt begejstrede for det fascistiske styre som Eva repræsenterer, og for det andet begynder hendes helbred at svigte; hun har levet stærkt og vil dø ung.

Filmen leverer sit stærkeste forsvar for Eva, mens hun ligger i sygesengen. "You Must Love Me" er en smuk sang - specielt komponeret til filmen - der udstyrer Eva med et varmt hjerte, udover den kolde opportunisme. Og under drømmedansen med filmens fortæller, Ché, forsvarer Eva sig som realist og ikke idealist - hun prøvede at ændre små ting hvor hun kunne; hun var et lyspunkt for sit folk, men de store politiske idealer var ikke hendes sag. På trods af indvendinger, møder også Ché op til begravelsen og kysser Evitas kiste.

Musical på film
Filmen er bygget over Andrew Lloyd Webbers og Tim Rice's musical fra 1976. Det er efterhånden sjældent, man ser musicals på film, så da Ché (Antonio Banderas) første gang rejser sig fra baren og bryder ud i sang, må man lige slå en knude på smilebåndet. Når det så er gjort, viser det sig faktisk, at instruktøren Alan Parker har en spændende og meget personlig måde at fortælle på.
Filmen er en lang række små musikvideoer, der hver især belyser hinanden og er bundet sammen af små tætte mellemspil. Der er stadig en tråd af en historie, der bliver fortalt, men Parker udnytter musicalformen til at lægge stor vægt på de storladne højdepunkter og vise dem i kraftfulde billeder. De, der har set "Pink Floyd - The Wall", vil genkende stilen, selvom "Evita" er lidt pænere og lidt mindre radikal. Men stadig meget flot, og man føler en rislen ned ad ryggen mere end én gang i løbet af filmen.

Madonna
Er skuespillet i "Evita" troværdigt? Galt spørgsmål - her er ikke noget, der skal være troværdigt. Spørgsmålet er: Virker det? Og det gør det. Madonna har vel altid været inkarnationen af en professionel, kold, beregnende stræber, der alligevel leverer det gran af oprigtighed i sin performance, der gør at vi ikke kun fascineres, men også bevæges af hende. Madonna som Eva Peron er med en vis sandsynlighed det perfekte valg.

Med mindre man på forhånd véd, at man vil lade sig irritere af musicalformen, eller af Lloyd Webbers musik, er "Evita" ikke til at komme uden om. Den er stor, flot, gribende og ikke nem at sammenligne med ret mange andre film - og det skal i denne sammenhæng opfattes som et stort kompliment!

Brugere

18/01-05©Don´t cry 4 me sergent Tina©
En ting man finder ud af, når man ser denne musical, er at den dygtige Alan Parker bør holde sig væk fra musicals.

Samspillet mellem Banderas og Madonna virker meget utroværdigt og jeg havde svært ved at finde nogensomhelst af personerne sympatiske nok til at gide sætte mig ind i deres følelser.

Det mest iøjenfaldende i filmen er scenografien og det er derfor filmen undgår dumpekarakter i min bog.

Kom igen Parker! Vi ved du kan.

22/09-02God Musik, Svagt Fortalt
Anonym
Handlingen i denne ellers flotte film, tager ikke rigtig fat i en, men efterlader en kold. Der er mange gode og iørefaldende musiknumre, og det er mest derfor at filmens skal ses. Madonna gør det udemærket, men Banderas er filmens største aktiv. Bygget løst på en sand historie.

Fakta

Medvirkende
Eva Perón Madonna
Ché Antonio Banderas
Juan Perón Jonathan Pryce
Agustín Magaldi Jimmy Nail
Dona Juana Victoria Sus
Juan Julian Littman
Blanca Olga Merediz
Elisa Laura Pallas
Erminda Julia Worsley
Ung Eva María Luján Hidalgo
Bag kameraet
Instruktion Alan Parker
Produktion Alan Parker, Robert Stigwood, Andrew G. Vajna
Manuskript Alan Parker, Oliver Stone
Fotografi Darius Khondji
Klip Gerry Hambling
Scenografi Brian Morris
Musik Andrew Lloyd Webber
Genrer og relationer
Genre Drama, Musical
Premieredatoer
Biograf 31.01.1997
Dvd 02.10.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 130 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 239.894
Selskab Dirty Hands Productions, Hollywood Pictures, Summit Entertainment
Biodistributør All Right Film
Priser Golden Globes 1997, Bedste komedie
Golden Globes 1997, Bedste kvindelige hovedrolle (komedie)

Se også...