Kongens store tale (The King's Speech)

Da prins Edward i 1936 bliver konge af Storbritannien efter George 5.'s død, er storebror Bertie svært lettet. For Bertie lider af en voldsom stammen, som lammer ham ved offentlige optrædener. Men den dameglade Edward chokerer ved at afsværge sin titel, så Bertie må opsøge en højst uortodoks talepædagog - den fallerede amatørskuespiller Lionel Logue - for at komme sit hæmmende handicap til livs. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama
Instruktør Tom Hooper
Medvirkende Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Jennifer Ehle
Spilletid 118 min.
Biopremiere 03.03.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Helena Bonham Carter

Kostumedramaer og korsetter. Sart ungmø i noble omgivelser. Helena Bonham Carter har i snart mange år kæmpet for at komme ud af det typecasting-helvede, hun har siddet fast i med 'Værelse med udsigt' (1985), 'Howards End' (1992) og lignende kultiverede periodefilm. Hun tog tilløb i Woody Allens 'Mig og Afrodite' (1995), men først med 'Fight Club'...

Anmeldere

Politiken
"...en gennemført dejlig og begavet film på den 100 pct. kultiverede britiske måde.2

Berlingske
"hverken nyskabende eller banebrydende, men den er meget morsom, meget bevægende, meget smuk at se på og meget tankevækkende. Meget mere kan man vel ikke forlange."

Jyllands-Posten
"Der spares hverken på patos, sentimentalitet, lommepsykologi og oversymbolske Shakespeare-referencer. Men tilsammen får Firth, Rush og instruktøren Tom Hooper alligevel historien udviklet til dels at være meget vittig, dels i et bredere perspektiv at skildre, hvordan man kan få stedt sine dæmoner til hvile."

Ekstra Bladet
"...en film man først og fremmest beundrer for det klassiske filmhåndværks skyld..."

B.T.
"Filmen er alt, hvad man kan drømme om i en solid engelsk tradition af dramaer med få hovedpersoner på en baggrund af fascinerende sproglig rigdom og victorianske dekorationer"

Cinemazone
"Nydelig i sit udtryk, begavet i sin konstruktion og rørende takket være fremragende skuespillerkunst."

Brugere

21/09-12Tiden optil
Eftersom jeg har præcis samme lidelse som Storbitanniens daværende tronarving (som er filmens hovedperson), er det let for mig at relatere til hans situation. Han spilles helt igennem fremragende af Colin Firth, som nok leverer sin bedste præstation til dato. Man kan så undre sig lidt over valget af Guy Pearce til at spille den ældre bror, når han jo i virkeligheden (og det ser man tydeligt) er betydeligt yngre end Firth. Og Timothy Spall som Winston Churchill var noget af en fejlcasting. Heldigvis er han ikke så meget med.

Filmens historie er meget enkel, men man fænges af dramaet og er med hele vejen. Man fornemmer den snart forestående krig som øger presset, både på nationen som ønsker en stærk leder, og på hovedpersonen med hans velbegrundede præstationsangst.

Det er bestemt en...

15/07-11En konge med talefejl er drøngodt drama
Historien om det usædvanlige venskab mellem den stammende Kong George og hans taleterapeut Lionel er velsmurt, vittigt og veloplagt drama. Man skal altså ikke lade sig narre af det en smule stive og formelle cover. Det er så absolut en forrygende, underholdende og rørende film.
Filmens kerne er samspillet mellem Geoffrey Rush som den selvsikre Lionel og den forsagte, men temperamentsfulde Bertie - spillet til Oscar-perfektion af Colin Firth. Scenerne mellem dem er elektriske og elegante. De vittige og veldrejede dialoger leveres forrygende og rørende. Og selvom Firth er løbet med mest omtale, så er Rush også helt suveræn – stædig, kæk og vovet. En sprængfarlig duo.
- Læs evt. videre her: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...B8ngodt-drama/

13/03-11Klassisk britisk kvalitet
Årets store Oscar-vinder fortæller historien om den britiske kong George VI, der fik tronen i 1936, efter hans storebror Edward sensationelt valgte at abdicere for at kunne gifte sig med den kvinde, han elskede. Som konge blev det et endnu større problem for George, at han stammede, og "The King's Speech" handler primært om, hvordan kongen fik hjælp af en kontroversiel australsk terapeut.

Det historiske forløb er vredet let rundt i Hollywood-skabelonen, så filmen kan bruge kongens første krigstale som klimaks. Men derudover er "The King's Speech" en fin lille historie om en mand, der for at overvinde en stor personlig udfordring må kæmpe mod både sig selv og det meget lidt tilgivende miljø, han var opdraget i. Samtidig er det også historien om det aparte venskab, der vokser frem mell...

04/03-11Underholdende historisk drama
Colin Firth blev på det skammeligste forbigået med en Oscar sidste år, da han leverede det, jeg betragter som hans fineste portræt nogensinde i Tom Ford's mesterværk 'A Single Man'. Mon ikke Oscar-Akademiet i år indså dette, for de belønnede 'The King's Speech' med adskillige af de gyldne statuetter, og denne gang fik Firth sin Oscar.

Og den er bestemt fortjent, da Firth, der normalt er kendt for at spille den nørdede førsteelsker på niveau med James Stewart. Han har med 'A Single Man' og nu 'The King's Speech' for alvor bekræftet, at han er en sværvægter af en skuespiller.

Læs hele anmeldelsen her:
http://navlefnuller.dk/anmeldel...ngs-speech/200

02/03-11... 1
Hel ærligt, denne her film er blevet gjort mere fantastisk end hvad den er. Filmen er fyldt med skægge og velskrevet dialoger og godt skuespillet, isæt Geoffrey Rush. Men det er måske også det, efter min mening. Historien er kedelig, og den når aldrig rigtigt at fange mig. Jeg falder forholdvis hurtigt fra, selvom jeg synes de første 30-40 minutter er rigtig, rigtig, rigtig gode. Jeg synes ikke den fortjente den Oscar, og jeg synes ikke engang nomineringen var på sin plads. Og så var det da en skandale at Tom Hooper også snuppede den for instruktør.
-og helt ærlig, så meget stammer Colin Firth da heller ikke. Han stjal den Oscar for næsen af Jesse Eisenberg!

28/02-11Fantastisk!
En hel fantastisk film der rører en helt ind til hjertet. Den har alt det en god film skal have og det har ikke været mig muligt at finde nogle fejl. Den kan forekomme langtrukken når man ser traileren, men når den først er igang og man sidder i biografen, bliver man suget ind i et væld af følelser. Den er filmteknisk virkelig godt sat sammen og musikken er enestående.
Det er helt forståeligt at den har modtaget så mange fine priser.
Skuespillerne spiller hver især strålende og især Colin Firth og Geoffrey Rush gør sit for at gøre filmen til en rigtig Oscar vinder.
Det er en film der helt klart kan anbefales at tage ind og se!

26/02-11Oscar Kandidat 6
Albert har et problem. Ikke nok med han er søn af Kong George den Femte. Han har også et stort problem med at udtrykke sig. Albert stammer utrolig meget, hvilket gør ham skrøbelig og nervøs anlagt. Efter flere uheldige forsøg hos forskellige læger, finder de frem til australieren Lionel Logue. Han er ekspert i at behandle folk med stamme problemer. Men den kongelige Albert bliver helt klart en anden kaliber, som Logue skal forsøge at behandle.

The King's Speech forsøger uden at gøre nar af nogen, at fortælle om de problemer den kongelige Albert, som senere hen bliver til Kong George den Sjette, går rundt med. Det er der kommet en imponerende flot og velfortalt historie ud af. Jeg kender ikke meget til instruktøren Tom Hooper, men han gør et fremragende indsats.

Historien er ikke ku...

Fakta

Medvirkende
Bertie / Kong George 6. Colin Firth
Dronning Elizabeth Helena Bonham Carter
Lionel Logue Geoffrey Rush
Myrtle Logue Jennifer Ehle
Ærkebiskop Cosmo Lang Derek Jacobi
Kong George 5. Michael Gambon
Edward 8. Guy Pearce
Winston Churchill Timothy Spall
Premierminister Stanley Baldwin Anthony Andrews
Dronning Mary Claire Bloom
Wallis Simpson Eve Best
Bag kameraet
Instruktion Tom Hooper
Produktion Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin
Manuskript David Seidler
Fotografi Danny Cohen
Klip Tariq Anwar
Scenografi Eve Stewart
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Det engelske kongehus
Premieredatoer
Biograf 03.03.2011
Dvd 05.07.2011
Øvrige oplysninger
Land Australien, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 118 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 233.724
Selskab See Saw Films, See-Saw Films, Bedlam Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Golden Globes 2011, Bedste mandlige hovedrolle (drama)
Oscar 2011, Bedste film
Oscar 2011, Bedste instruktør
Oscar 2011, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 2011, Bedste original manuskript

Se også...