Michael Gambon

Irske Michael Gambon er bedst kendt for en fornem teaterkarriere på The Royal National Theatre og The Royal Shakespeare Company.
Til førstenævnte institution blev han udvalgt af selveste Laurence Olivier i 1963.

Mens Gambon fik sin filmdebut allerede i 1965 med en birolle i Othello, så skulle der gå endnu et kvart århundrede før han for alvor fik gang i en filmkarriere. Her er hans markante look oftest blevet brugt i skurkeroller - som for eksempel den glatte tobaksfyrste i 'The Insider' (1999) - og periodefilm som for eksempel 'The Wings of the Dove' (1997). I den ungarske 'The Gambler' (1997) ses han som forfatteren Dostojevskij.

Trods en baggrund i noget nær indbegrebet af finkulturen har Gambon ikke afholdt sig fra deltage i lavkomiske fjollerier som 'High Helles and Low Lifes' (2001) og 'Ali G' (2002).

I Robert Altman s elegante ensemble drama 'Gosford Park' (2001) ses Gambon som værten for jagtselskabet.

På tv har Gambon haft succes med hovedrollen i 'The Life of Galileo' (1980) og som Philip E. Marlowe i 'Den syngende detektiv' (1986).

Gambon er meget interesseret i antikke våben. Trods sin irske herkomst er han blevet adlet af Dronning Elizabeth og kan derfor titulere sig Sir Michael Gambon.
Født
19/10-1940 Dublin, Irland
< 1 >