Dirch

I slutningen af 1950'erne tager komikerduoen Kellerdirk danskerne med storm. Parringen af den intense Kjeld Petersen og det lange hyl Dirch Passer tager kegler både på og uden for scenen, men hvor Passer elsker at klovne for publikum, mener Petersen sig for fin til den lette metier. Da Kjeld pludselig dør i 1961, føler Dirch sig forladt og alene i verden - uanset hvor mange kvinder han søger trøst hos. © Scope

Produktionsår 2011
Genre Drama
Instruktør Martin Zandvliet
Medvirkende Nikolaj Lie Kaas, Lars Ranthe, Lars Brygmann, Malou Leth Reymann
Spilletid 109 min.
Biopremiere 25.08.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nikolaj Lie Kaas

Den unge Nikolaj Lie Kaas fik sin første filmrolle som arbejdersønnen Otto i Søren Kragh-Jacobsens film om 'Drengen fra Sankt Petri' (1991). Filmen skildrer en række teenagedrengene fra Aalborg og deres engagement i modstandsbevægelsen under anden verdeskrig. Tre år senere kunne det unge talent opleves som som den 19-årige Carl Nielsen i Eri...

Anmeldere

Politiken
"...det er med nogen forbløffelse, jeg konstaterer, at 'Dirch' fuldstændig har overvældet mig."

Berlingske
"At »Dirch« lykkes er først og fremmest den arbejdsomme Nikolaj Lie Kaas’ fortjeneste, men det hører med til regnestykket, at filmen skildrer Passer som en udpræget tragisk figur."

Jyllands-Posten
"Hvad er gået galt? Inkonsekvens og kreativ berøringsangst kan være forklaringen. Og så et manuskript, der flyder så ubeslutsomt rundt i universet som Kjeld og Dirch efter fire flasker whiskey."

Information
"Men det er altså han [Nikolaj Lie Kaas] og Ranthes forrygende samspil, der er filmens helt store force, navnlig fordi både de lyse og mørke sider i showbiz skildres så overbevisende og til tider flyder sammen."

Ekstra Bladet
"Det er en smertelig tragedie - og en triumf for dansk film."

B.T.
"Som Kjeld og Dirch er Lars Ranthe og Nikolaj Lie Kaas totalt overbevisende. De ligner ikke meget, men vi skal ikke mange sekunder ind i filmen, før det er ligegyldigt."

Cinemazone
"Bragende god underholdning og et gribende blik ind bag en person, som hele Danmark elskede så højt, at hans liv blev ødelagt."

Brugere

29/12-13En trist mand
Det kan man roligt kalde denne film omhandlende Dirch Passer, som viser et liv på scenen og en mand som aldrig rigtig var lykkeligt, andet end til aller sidst. Det er ikke lige frem en film man bliver i godt humør af.

Starten fungerer godt og i for sig fungerer filmen godt ind til Keld dør. Herefter bliver den lidt mere svævende og har svært ved at finde ståpunktet. Endvidere når jeg aldrig rigtig at se Dirch Passer i Nikolaj Lie Kaas, men det er også en umulig opgave. Der er ingen tvivl om at Kaas har lagt meget arbejde i at spille Dirch og også spillede godt, men ingen kan lave Dirchs mimik og spille Dirch Passer. Når man så Kaas i diverse roller så så jeg aldrig rigtig Passer for mig, han fandt aldrig helt ind til ham, udstrålingen og hans mimik manglede og det var for mig det sto...

01/03-12nicolai
han magtede det umulige

09/01-12Dirch Passer passer ik’ på sig selv
Så fik jeg langt om længe set filmen om charmøren og drukmåsen Dirch – eller hele Danmarks folkekære komiker, hvis man skal være lidt mindre kæk. Men for pokker, den kære Dirch kører dælme nogle habile whiskysjusser ned. I 'Dirch' er det da også mandens skyggesider, der er i centrum. Et melankolsk portræt af en mands kamp med sig selv og forholdet til vennen og kollegaen Kjeld. Skål!

Jeg har ikke som sådan et forhold til Dich Passer og skal ikke gøre mig klog på, hvor tro filmen er mod virkeligheden. Men Dirch spilles med overbevisende sårbarhed og fine nuancer af Nikolaj Lie Kaas. Man må dog ikke glemme Lars Ranthes stærke portræt af det evige side-kick Kjeld.

- Læs evt. videre på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2012/...9-pa-sig-selv/

11/12-11Langtrukken film, men fremragende Nikolaj Lie Kaas
Det eneste man kan sige at Nikolaj Lie Kaas spiller rollen som Dirch ufattelig godt. Men jeg synes filmen er langtrukken og meget kedelig. De tre stjerner jeg giver er til selve Nikolaj Lie Kaas for hans hovedrolle i filmen. Havde filmen været ligeså god som han spillede sin rolle, ville jeg uden tvivl havde givet filmen 6 stjerner. Der er alt for meget negativt og skummelt atsmofære i selve filmen og man går ud af salen med dårligt humør. Men er man til den slags film, er den jo udmærket. Jeg er mere til film, som man bare bliver rigtig i godt humør og at man har fået god underholdning for pengene.

23/10-11Klovn: The Biopic
Biopic er ikke en genre, vi ser så tit i dansk film, men "Dirch" er en gennemført én af slagsen. Forfatter-instruktør Martin P. Zandvliet har nemlig lavet den helt efter Hollywood-formlen for, hvordan man laver en biopic om en kendt entertainer, som i dette tilfælde selvfølgelig er Dirch Passer.

"Dirch" kommer ind i Passers liv i de år, hvor han og Kjeld Petersen har kæmpesucces som Kellerdirk Bros. i Stig Lommers revyer. Og følger ham, til han falder døende om på scenen i Cirkusrevyen i 1980.

Især den første del af filmen fungerer rigtig godt, fordi den er bygget op omkring Passers makker- og venskab med Petersen. De mange niveauer i deres samarbejde bliver medrivende skildret - både succesen, Petersens hårde kritik af Passer og det vilde natteliv med sprut og skiftende kvinder....

11/10-11Fabelagtig, dog uden at være gudommelig
Nok en af de få film jeg kan forstå både kritikken og rosen fra både venner familie og anmeldere. Filmen er utvivlsomt god. Men den mister de to sidste stjerner på 2 ting. 1: alt for meget af det.... ja dårlige sider af Dirch. Jeg kunne Super godt li at filmen mest handlede om de hårde og dårlige ting i hans liv fordi alle de gode ting kan vi til en hver tid se i en hver film, opførelser på schenen og interwies. Dog at man ikke engang kunne putte bare en lille bitte mere glæde ind end at han var god med sine børn. 2: Slutningen. Slutningen med lille frøken himmelblå i et drømme vision virker simbelthen alt for desperart og alt for meget som om at filmen var gennem tænkt borset fra de manglede en god afslutning. De har jo direkte taget en film og givet den skygge sider med små hop af glæd...

25/09-11Rodet affære
Martin Zandvliets drama om den folkekære skuespiller Dirch Passers liv og levned har ikke manglet tilhængere og roser, ligesom den bestemt har høstet stjerner, hjerter, hatte og popcorn i stimevis fra såvel kritikere som fans.

Her på Navlefnuller.dk gør vi ofte tingene lidt anderledes, men det er dog ikke derfor, jeg bidrager med en anmeldelse, der går imod horden af gode anmeldelser. Det skyldes heller ikke en Rasmus Modsat-attitude, at jeg vælger at give filmen en middelmådig karakter, og det skyldes heller ikke et ønske om at virke særlig eller egenrådig, at filmen ikke skamroses.

Læs hele anmeldelsen her:
http://navlefnuller.dk/anmeldelse/dirch/248

10/09-11Vores allesammens Dirch.
En utrolig film på mange punkter. Utrolig velspillet, utrolig rørende, men også utrolig tragisk. Dirch Passer var en ener. Ingen havde, har, eller vil nogensinde have hans talent. Et talent som hele Danmark elsker den dag i dag, men som desværre ødelagde, dette i virkeligheden meget sky og generte menneskes liv. Filmen er en triumf, men virkeligheden var en tragedie.

09/09-11The Yes Man
SPOILERS

Dirch er en film, der sætter mange tanker i gang.

Først og fremmest den helt bevidste punktering af myten Dirch. Magien omkring personen Dirch, som filmen med vilje bryder, for det er dens primære formål. Ikke i en dokumentarfilm som f.eks. med Tommy Seebach, men i en spillefilm - iklædt den højere kunsts klæder. Der er altid noget lidt fladt og usselt ved at vise manden bag en folkemyte på den måde filmen gør. Og hvad skal vi bruge det til i Dirchs tilfælde andet end dårlig samvittighed - for vores latter over hans sketches må vel forstumme en smule, når man efter at have set filmen indser, at vi grinte på bekostning af, hvad filmen betragter som en menneskelig tragedie. Kaas & Co. kan dog rimeligvis hævde, at 30 år efter må refrænet være helt frit.

Og nuvel, budskabe...

28/08-11Mest fantastiske film!
Dirch er en helt igennem fantastisk filmoplevelse. Lige først er man nervøs for, om det vil virke troværdigt og om de to vil være sjove nok som Keld og Dirch. Men så afløses bekymringen af et totalt greb om hjertet. For det er heldigvis ikke nogen komedie, men en hjerteskærende tragedie. Og det kan godt være, at det kun er noget af sandheden om Dirch, men hvor er det dog en vigtig sandhed! Kun enkelte lidt døde perioder i filmen gør, at den ikke får seks hjerter fra mig. Det er mange mange år siden, at en film har rørt mig så dybt. Fantastisk spil fra Nikolaj Lie Kaas og Lars Ranthe!Fakta

Medvirkende
Dirch Passer Nikolaj Lie Kaas
Kjeld Petersen Lars Ranthe
Stig Lommer Lars Brygmann
Bente Askjær Malou Leth Reymann
Ove Sprogøe Morten Kirkskov
Inge Østergaard Frederikke Cecilie Bertelsen
Hanne Passer Laura Christensen
Judy Gringer Silja Eriksen Jensen
Preben Kaas Martin Buch
Sitter Horne Rasmussen Laura Bro
Bag kameraet
Instruktion Martin Zandvliet
Produktion Michael Ricks, Mikael Chr. Rieks
Manuskript Anders Frithiof August, Martin Zandvliet
Fotografi Jesper Tøffner
Klip Per Sandholt
Scenografi Peter Grant
Musik Jeppe Kaas, Sune Martin
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord 1950'erne, Baseret på en virkelig historie, Skuespiller
Premieredatoer
Biograf 25.08.2011
Dvd 06.12.2011
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2011
Spilletid 109 min.
Link Dansk website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 471.819 (#111)
Selskab Nordisk Film, Koncern TV- og Filmproduktion
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...