Nikolaj Lie Kaas

Nikolaj Lie Kaas
Den unge Nikolaj Lie Kaas fik sin første filmrolle som arbejdersønnen Otto i Søren Kragh-Jacobsens film om 'Drengen fra Sankt Petri' (1991). Filmen skildrer en række teenagedrengene fra Aalborg og deres engagement i modstandsbevægelsen under anden verdeskrig.

Tre år senere kunne det unge talent opleves som som den 19-årige Carl Nielsen i Erik Clausens 'Min Fynske Barndom' (1994).

Kaas har et af dansk films mest udtryksfulde ansigter og rummer på samme tid en drenget udskyld og et uudgrundeligt nærvær. Sidst i 1990'erne placerede han sig for alvor som en af sin generations mest talentfulde skuespillere. Han leverede en kompromisløs indsats som en af von Triers idioter i Dogme#2 (1998) og fik en velfortjent Bodil for besværet. Så var han kok i Lasse Spang Olsens actionkomedie 'I Kina spiser de hunde' (1999) og godhjertet småkriminel i 'Blinkende lygter' (2000), der bliver rørt til tårer af Ove Ditlevsens digte!

I den sjette dogmefilm, 'Et rigtigt menneske' (2000), brillerede Kaas med smukt moduleret spil i den altdominerende, meget svære hovedrolle. Rollen som den lamme Joachim i 'Elsker dig for evigt' (2002) var endnu en kraftpræstation.

Ved filmfestivalen i Berlin 2002 blev Kaas kåret som Shooting Star.

Han er søn af forfatteren Ann Mari Lie og entertaineren og skuespilleren Preben Kaas. Han er bror til musikeren Jeppe.

Kaas er uddannet på Statens Teaterksole (1994-98). Han har optrådt på balndt andet Caféteatret og Det Kongelige Teater.
Født
22/05-1973 Danmark
< 1 >