The Ghost and the Darkness

Omkring århundredeskiftet sendes den engelske ingeniør John Patterson (Val Kilmer) til Afrika for at lede et brobygningsarbejde. Byggepladsen hjemsøges imidlertid af to glubske løver, der æder en hel del af de afrikanske arbejdsmænd. Patterson må derfor dræbe løverne hurtigst muligt og får hjælp hertil af storvildtjægeren Remington (Michael Douglas). © Scope

Produktionsår 1996
Genre Action, Drama
Instruktør Stephen Hopkins
Medvirkende Michael Douglas, Val Kilmer, Tom Wilkinson, John Kani
Spilletid 110 min.
Biopremiere 14.02.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Douglas

Michael Douglas fik tidligt vakt sin interesse for film, da hans filmstjernefar Kirk tog lille Michael med på location. Han debuterede som skuespiller i slutningen af 60'erne, men fik først for alvor succes som producent med Oscar-orkanen 'Gøgereden' (1975). Som skuespiller blev han synlig med katastrofefilmen 'Kinasyndromet' (1979), også pro...

Anmeldere

Scope
Kaki-bukser og tropehjelm

"The Ghost and the Darkness" byder på elementær spænding, men også overspil og gammeldags holdninger

"The Ghost and the Darkness" er noget så sjældent som en gammeldags film. Ikke bare i handlingens tid, der er skruet tilbage til århundredeskiftet, men også i selve fortællingens indhold, der bringer minder om gamle jungle- og eventyrfilm. John Patterson (Val Kilmer), der faktisk er en skikkelse fra virkelighedens historiebøger, er én af det engelske imperiums dygtigste ingeniører. I kaki bukser og tropehjelm sendes han rundt i verden for at konstruere broer. Han er netop kommet hjem fra Indien, da hans perfide chef Beaumont (Tom Wilkinson) beordrer ham til Kenya, hvor hans hidtil sværeste opgave venter. Patterson, der altid har drømt om at besøge Afrika, forlader sin gravide kone og tager afsted.

Han ankommer til byggepladsen Tsavo, der betyder slagtested, hvor han får kommandoen over en stor skare afrikanske og indiske arbejdsmænd. Arbejdet forstyrres imidlertid af to menneskeædende løver - de indfødte kalder dem The Ghost (spøgelset) og The Darkness (mørket) - der tager sig den store frihed at æde en ganske betragtelig del af Pattersons mænd. Den erfarne storvildtjæger Remington (Michael Douglas) kommer til undsætning, men selv han, der har oplevet mange mærkelige ting, skræmmes af de to løvers blodtørst og evne til at forudsige menneskenes træk.

Douglas overspiller
Val Kilmer har gennem en årrække brillieret i mange forskellige roller, bl.a. Ice Man i "Top Gun" (1986), Jim Morrison i "The Doors" (1991), Doc Holliday i "Tombstone" (1993) og Elvis i "True Romance" (1993). Men rollen som Patterson er jævnt kedelig. Den engelske ingeniør er nemlig lidt af en småkedelig spejderdreng og er sådan set fuldstændig beskrevet efter kun fem-ti minutters tid. Det kan Val Kilmer dog ikke gøre for - sådan er rollen bare skrevet.

Michael Douglas, der også er producer på filmen, er derimod anderledes medskyldig i at gøre storvildtjægeren Remington til et irriterende bekendtskab. Fra første sekund han viser sit ansigt, gør Douglas sig skyldig i ekstremt forceret overspil. Han forsøger ganske enkelt at stjæle lærredet fra de andre skuespillere og historien som helhed, og det er meget, meget trættende. Det hjælper absolut, at han kun er med i filmens sidste halvdel.

Bedste skuespiller er faktisk Tom Wilkinson. Han er usvigelig sikker i sit portræt af den ondskabsfulde og sarkastiske Beaumont, som vi dog kun fornøjes af i få scener.

Næsten for storslået
Ungarnsk fødte William Zsigmond, der tidligere har været Director of Photography på så smukke film som f.eks. "Nærkontakt af tredie grad" (1977), "The Deer Hunter" (1978), "Heavens Gate" (1980) og "Forfængelighedens bål" (1990), har med stor erfaring arrangeret filmens visuelle udtryk. Hovedparten af "The Ghost and the Darkness" er optaget i Sydafrika, men der er også nogle imponerende naturoptagelser fra Kenya. Problemet er bare, at især byggepladsen og arbejdslejren, hvor det meste af filmen foregår, næsten er for iscenesat, for storslået. Man føler sig ikke rigtig hensat til Afrikas vildnis omkring århundredeskiftet, men derimod mere som tilskuer til en stor og flot opsat film-produktion.

Lugt af gamle Tarzan-film
Instruktøren Stephen Hopkins (bl.a. "Predator 2" (1990) og "Blown Away" (1994)) formår at formidle den elementære spænding, der ligger i Pattersons kamp med løverne, især fordi de to store hanløver på glimrende vis er visualiseret og levendegjort (man brugte i praksis fem forskellige løver under optagelserne). Og der er et par ret så rå og voldsomme scener, bl.a. én der indeholder Patterson, hans kone og et stk. løve. Men de mystiske overtoner af åndemaneri og primitiv religion lugter alt for meget af "Hollywood-pseudo-medicinmands-okkultisme" og gamle Tarzan-film.

For selvom "The Ghost and the Darkness" er en film om den vestlige civilisations dragen mod og kolonisering af en fremmedartet og fascinerende kultur, der har meget godt at tilbyde, men som også er en farlig og uhåndtérlig størrelse, hvis man ikke er varsom. Ja, så er det i sidste ende den fornuftige hvide mand med hjertet på det rette sted, der må klare ærterne for tusindvis af flygtende afrikanere og skabe ro og civiliseret orden. Det er lidt tankevækkende, at vi ikke er kommet videre.

Brugere

08/07 22:46Fremragende action-eventyr-thriller
Filmen, som er baseret på en sand historie, er tydeligvis inspireret af "Jaws", når man ser på koncept og persongalleri, men det er nok også med til at forklare, hvorfor jeg er så glad for denne film, som jeg finder undervurderet. Jeg synes der er tale om en fremragende fortalt eventyrfilm sat i den imponerende afrikanske natur akkompagneret af ligeså fremragende musik af mesterkomponisten Jerry Goldsmith. Han benytter en blanding af klassisk orkestrering blandet med afrikanskinspirerede kor. Jeg læste i den orgininale Scope-anmeldelse, at Michael Douglas overspiller, hvor jeg godt kan se, hvad vedkommende mener, men jeg har heller ikke det store at sætte på denne film, som jeg har set mange gange siden, at jeg var knægt, og som jeg finder undervurderet.

05/01-05Spændingen holder
Denne film føltes lidt langtrukken, da jeg så den i biffen første gang, men efter jeg genså den på video, var det en anden historie.

En skræmmende historie. Bl.a. fordi at den skulle være sand. Men filmen indeholder samtidig nogle utrolig flotte billeder og i det store hele må det siges, at være en af Stephen Hopkins mest vellykkede film. (Hopkins der fik sin debut med at instruere Freddy Krueger i "A nightmare on Elm Street 5: the Dream Child" og sidenhen i underholdningens navn har leveret film som "Predator 2", "Judgment night" (med Emilio Estevez, Denis Leary og Cuba Gooding Jr.) og den lidt undervurderede "Sidste nedtælling" med Jeff Bridges & Tommy Lee Jones.

Denne film er flot underholdning og selvom Michael Douglas står først på plakaten, så er det Val Kilmer der klart har ...

09/11-03Dræbende lang
Anonym
Noget af en storfilm er her gået tabt i middelmådighedens dystre grotter.

Potentialet for betagende landskaber svøbt i storslået musik forsvandt for en prioritering af voldsomme scener, som sikkert skulle tilfredsstille det nye unge marked for blood and gore. Af og til forglemmer fotograf og instruktør sig dog, og får filmet nogle pæne scener af savannen.

Historien virker helt præcis i forhold til de virkelige begivenheder i bogen, men udelader desværre mulige scener, som kunne vise andre sider af Pattersons karakter, nemlig det ingeniørmæssige og ledelsen under de vanskelige forhold. Stort set hele konflikten mellem de tusinder uvillige og til tider bedrageriske ansatte og den faktisk ensomme leder er skippet. Mordforsøgene på Patterson er således helt udeladt, ligesom dramatiske...

04/10-02Skræmmende flot.......
Anonym
Skræmmende flot film med en del jagt på banen. Utrolige efekter og lydeefekter er helt i top. Impunerende film som man vil huske i lang tid............

04/10-02Når Løven Brøler
Anonym
Uhyggelig fortælling bygget på en sandfærdig beretning, hvad der næsten er det mest fascinerende ved filmen, også selv om den ikke skulle være troværdig. Men skræmmende effektive gys, gode lydeffekter, flotte effekter og fortalt i et godt tempo.

13/05-02Vækker en løve i dig!
Anonym
Iron-Lion-Zion!

(I am such a sucker for Bob Marleys songs)

Fakta

Medvirkende
Remington Michael Douglas
John Patterson Val Kilmer
Beaumont Tom Wilkinson
Samuel John Kani
Dr. Hawthorne Bernard Hill
Starling Brian McCardie
Helena Patterson Emily Mortimer
Abdullah Om Puri
Mahina Henry Cele
Offer Kurt Egelhof
Bag kameraet
Instruktion Stephen Hopkins
Produktion Gale Anne Hurd, A. Kitman Ho, Paul B. Radin
Manuskript William Goldman
Fotografi Vilmos Zsigmond
Klip Roger Bondelli, Steve Mirkovich, Robert Brown (II)
Scenografi Stuart Wurtzel
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Action, Drama
Premieredatoer
Biograf 14.02.1997
Dvd 21.02.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 110 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 41.566
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...