Her i nærheden

Fru Nielsen har både en kiosk og en autistisk søn, Brian. Hun elsker ham grænseløst, men så en dag sker der et mord i nabolaget. Meget tyder på, at det er Brian, der har begået forbrydelsen, og fru Nielsen må langsomt erkende, at den megen omsorg måske har gjort mere skade end gavn. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Kaspar Rostrup
Medvirkende Ghita Nørby, Thure Lindhardt, Frits Helmuth, Henning Moritzen
Spilletid 104 min.
Biopremiere 21.01.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kaspar Rostrup

(INSTRUKTØR)
Kaspar Rostrup har primært lagt sine kræfter i teaterarbejde, blandt andet som teaterchef på Gladsaxe Teater (1984-1992), men det er dog også blevet til tre solide spillefilm med omkring ti års mellemrum. De er alle baseret på danske litterære forlæg. Holberg-komedien 'Jeppe på bjerget' (1981) blev efterfulgt af ægteskabsdramaet 'Dansen med R...

Anmeldere

Scope
Når boblen brister

"Her i nærheden" er en film om, hvordan vi ikke kan afsondre vore kære fra den onde og forfærdelige verden, vi lever i. Der er ikke mange lette toner i filmen, men hvem siger også, der skal være det?

Holdet fra "Dansen med Regitze" er tilbage. Dvs. Kaspar Rostrup, Ghita Nørby, Frits Helmuth, Henning Moritzen og så forfatterinden Martha Christensen, der har skrevet novellen "Her i nærheden", som der nu er lavet en særdeles tro filmatisering af. Da forgængeren kom, væltede folk i biografen, selvom filmen fik en blandet bekomst på parnasset. Ord som "gumpetung polka" blev hæftet på den ellers fine historie om de alt andet end perfekte mennesker med det kedelige og dog så indholdsrige liv. Det samme vil sikkert ske med "Her i nærheden" - den har nemlig mange af de samme elementer, som dens berømte forgænger havde: Godt skuespil, almindelige mennesker med (næsten) almindelige problemer, konventionelt filmsprog og en tung tone.

Fru Nielsen (Ghita Nørby) er en skrap dame. Den slags dame, hvis håndfaste og rapkæftede fremtoning dækker over et hjerte af guld og en dertil hørende sårbarhed. Hun er alene med sin 20-årige autistiske søn, Brian (Thure Lindhardt), og fru Nielsen har hele sit liv værnet om sønnen og sørget for, at han ikke kom noget til. Særligt har hun set til, at han ikke blev følelsesmæssigt påvirket af mødet med pigerne - hendes dreng må ikke blive udsat for det nederlag, det er at blive forelsket og så afvist igen pga. sin sygdom. Fru Nielsen ved, at det vil Brian aldrig nogen sinde komme over.

Virkeligheden kommer for tæt på

Så sker der det, at en ung kvinde bliver slået ihjel i nabolaget en aften, Brian er ude at gå en tur alene. Politiet begynder at efterforske sagen, og fru Nielsen siger til kriminalbetjenten (Frits Helmuth), at Brian lå og sov hele natten. Men det faktum, at hun har løjet, og at Brian rent faktisk godt kunne have slået pigen ihjel i et angstanfald, får lige pludselig de problemer og den verden, som fru Nielsen prøver at isolere Brian fra, til at komme helt ind i stuen hos den lille familie. Filmen skildrer, hvordan Brian i begyndelsen accepterer sin mors omklamrende omsorgsfuldhed for derefter gradvist at tage ansvar og gøre noget på egen hånd. Den skildrer også, hvordan fru Nielsens omsorgsfuldhed har taget overhånd, og hvordan det faktisk er hende, som er mest mistænksom og hende, som tror mindst på sin egen søns evner til at leve i den verden, hun prøver at holde ham væk fra.

Filmen siger, at det nok skal gå, hvis vi bare tør acceptere hinanden, som vi er med dertil hørende fejl og mangler. Man skal ikke prøve at pakke de svageste ind i en sæbebobleligende afsondrethed, for det kan ikke lade sig gøre, og smerten bliver så meget større, når boblen endelig brister. De sæbebobler, som fru Nielsen og Brian leger med i filmens flash back-sekvenser, er perfekte, indtil de går i stykker, og således er "Her i nærheden" også perfekt indtil en vis grænse.

Fin film med skønhedspletter

Som "Dansen med Regitze" har "Her i nærheden" det, der skal til for at fortælle en almengyldig historie om ganske almindelige mennesker. Først og fremmest fint skuespil; Ghita Nørby er overbevisende som den hårdhudede fru Nielsen, unge Thure Lindhardt lader måske den autistiske Brian gestikulere lidt vel rigeligt, Frits Helmuth er ganske afdæmpet som den følelsesmæssigt afstumpede kriminalbetjent, mens Henning Moritzen spiller den bøssede marskandiser, Baronen, med hele sin affekterede star-persona, der dog tilsættes en snert bitterhed.

"Her i nærheden"s grundlæggende tema om, hvordan omsorgen og den grænseløse kærlighed meget let går hen og bliver dræbende for den personlige udvikling, giver desværre også filmen et tungsindigt præg, der får den til at mangle dét livsbekræftende, som "Dansen med Regitze" havde. Men det er kun en skønhedsplet på en god film for voksne om voksne menneskers problemer.

Brugere

01/04-05Et Eneste Emne
Geniale skuespillere af aller bedste grad. Handlingen er flot, og nervepirrende. Det holder fast ved det ene emne, den er i gang med, og ikke gir slipfra det lige med det samme. det er det der godt kan virke stærkt, og meget nervepirende.

Der er ikke et direkte højtepunkt ved filmen. Hele filmen kører i den samme spændende cirkel af angst, geniale skuespillere, og en fast handling.

Flot film

07/12-02Ikke Engang Tæt På, Desværre..
Anonym
Stille, Stemningsfuld og virkelig velspillet dansk drama med elementer af thriller. Desværre formår filmen ikke at give forløsning for nogen af delene, man efterlades med et tomt og hult indtryk, og handlingen kommer til at fremstå spinkel.

Men store roser til Nørby, Helmuth og i særdeleshed også Moritzen, der spiller en ældre homoseksuel antikvitetsforhandler, de spiller alle formidabelt. Lindhardt gør det vel ok, men har efter min mening, tendens til at overspille og ødelægger dermed rollen, der også havde været bedre hvis, han ikke skulle have spillet helt så indelukket og syg. Smag og behag.

16/02-02Se den!
Anonym
Alletiders. I skoven af danske komedier er dette en kraftpræstation. Ghita Nørby og Thure Lindhardt er forrygende. Hvorfor denne film ikke er blevet så godt modtaget som mange andre danske film er en gåde. Nu kan vi kun vente på en god DVD-udgave!

Fakta

Medvirkende
Fru Nielsen Ghita Nørby
Brian Thure Lindhardt
Kriminalassistent Jespersen Frits Helmuth
The Baron Henning Moritzen
Lille Brian Magnus Stahl Jacobsen
Posedame Bodil Lindorff
Sarons Rose Hannah Bjarnhof
Ung kvinde Sarah Boberg
Ung mand Thomas Bo Larsen
Pædagog Pia Vieth
Pige i skoven Mira Wanting
Jacinskij Niels Anders Thorn
Bag kameraet
Instruktion Kaspar Rostrup
Produktion Tina Dalhoff
Manuskript Kaspar Rostrup
Fotografi Eric Kress
Klip Grete Møldrup
Scenografi Søren Gam
Musik Fuzzy
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Psykologisk drama
Nøgleord Autist
Premieredatoer
Biograf 21.01.2000
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2000
Spilletid 104 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 171.596
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film

Se også...