Frits Helmuth

Frits Helmuth er kendt som et stort og alsidigt talent med en imponerende karriere bag sig på både film, teater og indenfor tv-dramatik. Han har i lange perioder været tilknyttet Det Kongelige Teater.

Filmkarrieren startede med spredte barneroller og en tidstypisk teenagerolle overfor Ghita Nørby i 'Ung leg' (1956).
Efter mere sporadisk filmvirksomhed i 1970’erne, hvor hans bøsseportræt i 'Lille spejl' (1978) stod klarest, vendte han stærkt tilbage som Nørbys mand Karl Aage i 'Dansen med Regitze' (1989). De to spillede atter sammen i 'Her i nærheden' (2000). Af andre gode, sene filmroller kan nævnes lektor Blomme i Schrøders 'Det Forsømte Forår' (1993).

Rollen som den tilsyneladende senile Walentin, der liver op ved mødet med Sonja Richer i Erik Clausens 'Villa Paranoia' (2004) blev hans sidste. Han døde senere samme år som følge af leversvigt.

Frits er søn af den legendariske revykunstner Osvald, om hvis problematiske liv han har skrevet en bog. Far og søn spillede sammen i 'Den kloge mand' fra 1956. Frits' egne skuespillerbørn hedder Pusle (barnestjerne i tressernes film om 'Min søsters børn') og Mikael (blandt andet den unge Karl Aage i 'Dansen med Regitze').
Født
03/07-1931 København, Danmark
Død
12/12-2004 København, Danmark
< 1 >