Min bedste vens bryllup (My Best Friends Wedding)

Madskribenten Julianne Potter forsøger ufortrødent at forpurre sin bedste ven Michael O'Neals bryllup. Julianne er nemlig vildt forelsket i Michael, og mener, at han passer meget bedre sammen med hende end med sin kommende brud, den unge blonde studine Kimmy Wallace. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Komedie
Instruktør P.J. Hogan
Medvirkende Julia Roberts, Cameron Diaz, Dermot Mulroney, Rupert Everett
Spilletid 105 min.
Biopremiere 26.09.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cameron Diaz

Efter seks års modelarbejde filmdebuterede den høje blondine med det uimodståelige brede smil i komedien Jim Carrey-komedien 'The Mask' (1994). I sandhed en imponerende debut når man taget i betragtning, at hun ikke havde uden anden skuespilerfaring end et par dramalektioner i gymnasiet. Efter et par indie-film kunne det store publikum glæde ...

Anmeldere

Scope
Julia, åh Julia!

"Min bedste vens bryllup" er en dybt elskelig komedie, hvor den charmerende og smukke Julia Roberts er i sit es

Lige siden "Pretty Woman" har jeg været smask-forelsket i Julia Roberts. Det rører mig ikke, at hun brugte bodydouble, jeg syntes stadig hun er én af de smukkeste og mest charmerende amerikanske skuespillerinder. Derfor piner det mig ét eller andet sted at se hende krappe rundt efter den karaktérløse flødebolle Dermot Mulroney i P.J. Hogans nye komedie "Min bedste vens bryllup" - det burde være omvendt; det burde være ham, der bukkede og kyssede hendes føder.

Okay, en lille filosofisk og fuldstændig ligegyldig bemærkning fra en små-jaloux filmanmelder. "Min bedste vens bryllup" er nemlig en glimrende og dybt elskelig komedie. Én af den slags film, hvor man virkelig føler sig hensat filmens drømmeverden, og hvor man i kampens hede både griner og kniber en tåre.

Simpel handling
Handlingen er simpel: Julia Roberts spiller den fortravlede og kæderygende madskribent Julianne Potter, der hverken har tid eller følelsesmæssigt overskud til at opretholde et kærlighedsforhold i længere tid. Det har hun det vist ganske godt med, lige indtil hendes bedste ven, sportsjournalisten Michael O'Neal (Mulroney), ringer og fortæller, at han skal giftes med den tyve-årige stinkende rige studine, Kimmy. Så får piben en anden lyd. Michael har nemlig - i al fald i følge Juliannes overbevisning - forgudet hende i ni år, og efter devicen: "jeg så ham først", beslutter hun sig for at forpurre brylluppet.

Det er dog sværere, end hun umiddelbart tror, for Michael og Kimmy er nemlig meget forelskede i hinanden - og Kimmy er faktisk en sød og reel pige. Alligevel skyr Julianne i sin desperation ingen midler. "All is fair in love and war", som man siger, og som den store dag skrider frem, uden at der er sået splid mellem de to elskende, bliver hendes rænkespil slemmere og slemmere, samtidig med at hendes cigaretforbrug bliver større og større.

Australsk kitch
Det var australske P.J. Hogan, der stod bag den sorte komedie "Muriels bryllup", og den let kitschede halvtredser-easy listening stil, der prægede den film, fører han videre i "Min bedste vens bryllup". F.eks. i en fantastisk scene, hvor Juliannes bøsseven George, som hun har fået til at spille sin kæreste i håbet om at gøre Michael jaloux, får en hel resturant til at synge Dionne Warwick klassikeren "I Say A Little Pray For You". Denne stil er dejligt befriende og giver filmen et præg af de klassiske gamle Hollywood-komedier, hvor Cary Grant slog sine folder.

Det hjælper imidlertid også godt til, at manuskriptforfatteren Ronald Bass har gjort noget ud af filmens personer. De er mere levende og nuancerede, end man ellers er vandt til i en typisk romantisk komedie. Man får som tilskuer lyst til at leve sig ind i deres kvaler, fordi de aldrig bliver forudsigelige og flade.

Gode skuespillere
Dette forstærkes af de gode skuespillere. Okay, Dermot Mulroney som Michael er der, som antydet tidligere, ikke meget ved. Han er en pæn træmand, en chokolade uden fyld. Julia Roberts derimod er i sit es og stjæler fuldstændig billedet i de fleste af sine scener. Det gør Rupert Everett, der spiller George, så sandelig også. Han er et naturligt komisk talent, med en fabelagtig og meget stilfuld udstråling. Nogle af filmens bedste øjeblikke opstår da også i samspillet mellem Julia Roberts og Rupert Everett. Endelig gør den kønne blondine Cameron Diaz (bl.a. "The Mask" og "She's the One") som Kimmy det også glimrende. Særlig en scene, hvor hun med høj og særdeles falsk stemme synger karoke, er spillet lige i øjet.

Så selvom jeg stadig ikke er meget for, at Julia Roberts er blevet pillet ned fra sin piedestal og sat til at jagte en b-skuespiller uden substans, ja så må jeg jo nok indrømme at idéen ikke er helt så fjollet endda. "Min bedste vens bryllup" får uden kny mine varmeste anbefalinger, og jeg håber, den bliver en af efterårets helt store successer.

Brugere

06/12-05Kanon
Anonym
helt klart en af mine ynglings film.

04/09-05Den er rigtig romantisk!
Anonym
Den er rigtig god, den er såå romantisk og sød. Den får 5 hjerter af mig

30/01-05:)
Den er sød. Virkelig sød.
Julia Roberts er altså et virkelig godt varremærke. alt hun er med i er værd at se.

Sød og rørende film !

03/12-04Blandt de bedste!
Anonym
Fantastisk film... brænder sig ind i hjertet. Og især scenen på båden glider ind under huden - og man kan jo ligefrem lære noget, nemlig, at hvis du elsker nogen... så råb det så højt du kan fra alle hustagene - ellers mister du måske chancen for altid... Se den sammen med dem du elsker. Og se den specielt hvis du er forelsket... i din bedste ven! Den kan blive din redning ;o)

10/02-03Fantastisk
Anonym
Julia Roberts er vidunderlig i denne både sjove og romantiske film, der ligger langt over gennemsnittet for denne ellers lidt udbrændte genre.... Handlingen er måske ikke det mest prangende som er præsteret i en film, men Julia spiller så naturligt og overbevisende at du bare ikke må undgå denne film.... (Specielt ikke hvis du er forelsket i din bedste ven......Måske!!!!!!)

24/08-02Morsom Bagatel
Anonym
Roberts har den altoverskyggende hovedrolle (på nær et par scener som Everett stjæler) i denne kærlighedskomedie, hvis største plus er at den ender som den skal. Enkelte sjove scener, tilsat lidt sort humør og ikke nær så klichefyldt som man kunne frygte, men ellers er filmen lidt af en bagatel.

Fakta

Medvirkende
Julianne 'Jules' Potter Julia Roberts
Kimberly Wallace Cameron Diaz
Michael 'Mike' O'Neal Dermot Mulroney
George Downes Rupert Everett
Walter Wallace Philip Bosco
Joe O'Neal M. Emmet Walsh
Samantha Newhouse Rachel Griffiths
Amanda Newhouse Carrie Preston
Isabelle Wallace Susan Sullivan
Scott 'Scotty' O'Neal Christopher Masterson
Richard Paul Giamatti
Bag kameraet
Instruktion P.J. Hogan
Produktion Ronald Bass, Jerry Zucker
Manuskript Ronald Bass
Fotografi László Kovács
Klip Garth Craven, Lisa Fruchtman
Scenografi Richard Sylbert
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Romantisk komedie
Nøgleord Eks-kæreste, Homoseksuel, Jalousi, Venskab
Premieredatoer
Biograf 26.09.1997
Dvd 02.02.1970
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 242.391
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...