Livet er smukt (La vita é bella)

Guido kører ind i en lille italiensk by i en by med defekte bremser og fortsætter i hæsblæsende tempo. Han svøber den smukke Dora i sin drømmeverden, og sammen får de sønnen Giosué. Men krigen truer. Og den lille familie sendes i koncentrationslejr. Men på fantasien og humorens vinger kan man svæve næsten helt hen til håbet. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Komedie
Instruktør Roberto Benigni
Medvirkende Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano
Spilletid 115 min.
Biopremiere 19.02.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #18
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Roberto Benigni

(INSTRUKTØR)
Roberto Benigni blev hele Hollywoods kæledægge, da han vandt to Oscars for ”Livet er smukt” (1997) og kvitterede med et par usædvanligt kåde takketaler. Inden hans storslået underholdende verdenskrigsfabel lagde filmverdenen ned, havde art cinema-publikummet lagt mærke til den emsige, speedsnakkende italiener i Jim Jarmuschs ”Do...

Anmeldere

Politiken
"...det er en film som skal opleves med hjertet. Tager man Livet Er Smukt på dens egne præmisser er der tale om en grinagtig og dybt bevægende film. En film af et stort menneskeligt format og et tåreblændet tragikomisk klovnenummer af høj klasse. Chaplin ville have været stolt."

Berlingske
"...en komedie, der rammes af tragisk alvor, men ikke desto mindre nægter at holde op med at være en komedie. Det er dramaturgisk en dristig konstruktion, og selv om det kan diskuteres, hvor vellykket filmen alt i alt er, vil ingen kunne benægte, at den er både modig og usædvanlig."

Jyllands-Posten
"At "Livet er smukt" indstilles til en Oscar, kan kun forklares med, at man i USA går grassat hver gang, noget handler om holocaust!"

Ekstra Bladet
"Den intelligente og lattermilde italienske filmkunstner Robert Benigni har lavet et filmmesterværk mellem latter, gys, smerte, tårer og håb..."

B.T.
"...en smuk film - og dybt original. Det er kz-lejrens rædsler set gennem en klovns øjne. En lysende sort komedie om et sort kapitel i Europas historie. Den er en hyldest til livsviljen, til opfindsomheden og fantasien."

Scope
På fantasiens vinger kan man flyve langt


Roberto Benigni er klovn af Guds nåde, og det giver hans film en tyngde, der kalder på sprogets fornemste gloser

"Buongiorno, principessa," siger Guido (Roberto Benigni) til den smukkeste pige i byen, og lader derefter ordene strømme ud af munden på ham i en tilsyneladende endeløs strøm. På en nærmest magisk måde forvandler denne endeløse ordstrøm hverdagen til et poetisk eventyr, der fortryller og betager Guidos omgivelser.

"Livet er smukt" er en betagende og skræmmende film om menneskets bedste og værste sider. Og med sin helt særegne italienske charme og varme er den et livsbekræftende epos om menneskeskæbner i krig og kærlighed.
Der er egentlig tale om to film med et gennemgående persongalleri. Første del er en livsbekræftende farce om kærligheden og det søde liv i en lille italiensk by. Filmens titel er i sin simple enkelthed en rammende overskrift for den første del af filmen. En overskrift som i anden del bliver en bitter ironisk kommentar til koncentrationslejrenes helvede på jord.

En drømmeverden i hvid marmor

I en bil med defekte bremser ankommer den storskrydende Guido sammen med sin digterven Ferruccio (Sergio Bustric) til en lille by i Toscana-regionen i Italien. Guido drømmer om at åbne en boghandel. Men det er Italien, og bureaukratiet kræver respekt - ikke flabet opførsel og nylagte æg i hatten. Så i stedet må Guido lære, hvordan en kylling parteres ved bordet på onklens Grand Hotel.
Hotellet er en drømmeverden i hvid marmor, hvor modsætningsforholdet mellem den truende fascisme og dens kommende ofre afleveres i garderoben. Her nyder den nazistiske læge Dr. Lessing (Horst Buchholz) at løse gåder sammen med den jødiske Guido. Men fra det øjeblik Guido ridder ind på en grøn hest og bortfører Dora (Nicoletta Braschi) fra sin bryllupsfest, brister den isolerende boble omkring den lille by, og fascisternes støvletramp rykker faretruende nærmere.

Statens fjende nummer et

Guido og Doras lykkelige år sammen er skåret ud af filmen, og i stedet præsenteres vi for et forandret Italien fem år senere. Sammen har de fået sønnen Giosué (Giorgio Cantarini), som har vokset sig stor og stærk samtidig med fascismen, der sammen med antisemitismen er blevet en farlig del af den italienske hverdag.

Den absolut ufarlige Guido er i krigens Italien statens fjende nummer et, og bliver som så mange andre sendt i koncentrationslejr sammen med sin familie. Selv sønnen Giosué havner i nazisternes arbejds- og udryddelseslejre, men Guido er fast besluttet på, at hans søn ikke skal indse den umenneskelige sandhed. Så den eventyrverden, som Guido skabte og omsvøbte Dora med, bliver nu et skjold mod den fascistiske ondskab, der truer familien. Og drengen Giosué flyver gennem opholdet i koncentrationslejren på fantasiens vinger, men der er grænser for, hvor langt vingerne kan bære.

Kritiseret for at være morsom

Fra første færd har filmen delt kritikerne i to lejre. Den ene lejr giver stående applaus, som nærmest har overdøvet den anden lejr, der hævder, at filmen er første skridt mod at gøre det uacceptable acceptabelt ved hjælp af humoren.
Filmen bliver kritiseret for at tage for let på koncentrationslejrenes rædsler. Men filmens mission er ikke at give et realistisk billede af begivenheder før og under Anden Verdenskrig. Det er ikke en film om Holocaust. Den handler om menneskeskæbner og håb i en verden, hvor håbet alt for ofte er indholdsløst. Dog er krigens rædsler altid til stede i filmen, der i høj grad trækker på publikums viden om Holocaust.

Filmen hører til i den helt særlige gruppe af film, der fortjener betegnelsen mesterværk. Det er en film, som vil meget mere end at underholde, og som lader ubehaget glide ned sammen med latteren. Roberto Benigni er en klovn af Guds nåde. Og "Livet er smukt" er trods sine alvorlige undertoner en meget morsom film. En mesterlig kombination af humor og alvor gør, at filmen aldrig bliver kedelig og fortænkt. Takket være Benignis særegne talent, som skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør.

Brugere

15/06-11fantastisk!! anerledes holocaust
Roberto Benigini spiller rollen som den "skøre/sjove" italiener Guido helt fantastisk.
da filmen sluttede havde jeg en lille klump i halsen, for filmen er fantastisk. det er en blanding af glæden ved livet, og det forfærdelige ved andre mennesker.
fantastisk

04/02-07I don't get it. 9
Jeg begriber ikke, at denne film elskes af så mange. Den gentager sig selv uendeligt, og falder 100% igennem i sin tone. Aldrig har en Oscar statuette genereret så megen hovedrysten fra min side.

I mine øjne er "Livet er Smukt" en af filmhistoriens mest overvurderede strimler, som ikke fungerer på noget plan andet en Roberto Bengini's fjollerier.

Pladderhumanisme af denne karat skal man lede umådeligt længe efter, måske tangeret af hvor længe man skal lede efter en håbløst irriterende hovedrolle-indehaver som Benigni.

03/02-07Eminent
Jeg syntes livet er smukt er en af de bedste film der nogensinde er lavet. Jeg har aldrig kunnet græde af en film, og jeg gjorde det heller ikke da jeg så denne. Men hvis man gør det er det her nok den eneste film hvor jeg syntes det er 100% iorden.

20/01-07sikke en film
den her film går lige i hjertet.

03/01-07Allways look on the bright side of life...
Kunsten er ikke at blot acceptere det sørgmodige, kunsten er at acceptere det og vende det til et smil eller to, uden at virke dum eller naiv, en kunst som den elskværdige italienske Roberto Benigni mestrer fuldt ud...livet er så sandelig smukt...

26/04-06... 1

21/02-06Ikke mindre end FANTASTISK
Anonym
Første gang jeg så filmen, var det kun lige slutningen, som rørte mig enormt dybt.
Jeg besluttede mig at opsøge den på dvd, og idag er den min yndlingsfilm. ALT er så fremragende: manus, skuespil, instruktion.

Alt i alt: Et mesterværk indenfor italiensk filmverden. Får en til at tænke over livet...!

13/01-06Bravo Benigni!!!
Anonym
Efter min mening den største italienske film af nyere dato. En fantastisk oplevelse hver gang.
Benigni er et geni og de øvrige skuespillere er helt fantastiske!

11/01-06Fantastisk 1
Denne film må få selv Peter Lundin til at få vand i øjnene.

14/06-05Godt medføre godt
I Roberto Benigni's mesterværk er den gode latter ligeså ren og stærk som den onde smerte.

MesterværkFakta

Medvirkende
Guido Roberto Benigni
Dora Nicoletta Braschi
Giusué Giorgio Cantarini
Guidos onkel Giustino Durano
Dr Lessing Horst Buchholz
Ferruccio Sergio Bustric
Doras mor Marisa Predes
Rodolfo Amerigo Fontani
Bartolomeo Pietro De Silva
Vittorino Francesco Guzzo
Bag kameraet
Instruktion Roberto Benigni
Produktion Elda Ferri, Gianluigi Braschi
Manuskript Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
Fotografi Tonino Delli Colli
Klip Simona Paggi
Scenografi Danilo Donati
Musik Nicola Piovani
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Anden verdenskrig, Far-søn, Italien, Koncentrationslejr
Premieredatoer
Biograf 19.02.1999
Øvrige oplysninger
Land Italien
Produktionsår 1997
Spilletid 115 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 147.126
Selskab Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
Biodistributør Buena Vista
Priser Cannes 1998, Juryens grand prix
Oscar 1999, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 1999, Bedste udenlandske film
Robert 2000, Årets udenlandske film (ikke-amerikanske)

Se også...