Zero Dark Thirty

Efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001 begynder CIA at jagte bagmanden, Osama bin Laden. Over hele verden foretager CIA en lang række hårdhændede afhøringer af formodede terrorister. Den nyansatte agent Maya bliver kvinden, der finder vej gennem de mange blindgyder, falske ledetråde og modstridende rapporter. © Scope

Produktionsår 2012
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Instruktør Kathryn Bigelow
Medvirkende Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Mark Strong
Spilletid 157 min.
Biopremiere 07.02.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...udspiller sig som en krimi, hvor hver en brik - også de kedelige - lægges frem for tilskueren, så man får det fulde indblik i sagens gang med fremskridt, tilbageslag, diplomatisk træden vande og pludselige gennembrud."

Berlingske
"Kathryn Bigelow formår at holde fascinationen hele vejen mod den dramatiske slutning: Selve aktionen i Pakistan hvor bin Laden bliver dræbt, der er filmet så råt og effektivt, at det nærmest minder om en dokumentarfilm."

Jyllands-Posten
"Helt til slutningen fastholdes en tvetydighed, der gør "Zero Dark Thirty" s balanceakt mellem beskrivelse og stillingtagen til et historisk og politisk minefelt højspændt, intenst og brillant."

Information
"Det virker næsten frivolt at skrive, at Zero Dark Thirty er underholdende og medrivende, men det er den, og man sidder ofte med hjertet i halsen, samtidig med at den komplekse og begavede film får én til at tænke over de menneskelige og moralske omkostninger ved krigen mod terror, mens man følges med Maya ned i mørket."

Ekstra Bladet
"...er først og fremmet en actionmættet og efter sigende ret realistisk beskrivelse af en væsentlig, aktuel historisk begivenhed."

B.T.
"...selvfølgelig er denne historie såre relevant - den er bare ikke fortalt ordentligt."

Cinemazone
"fungerer perfekt som moralsk tvivlsom drama-dokumentar, og det er en medrivende oplevelse, når man sidder i biografen, men man må håbe, at den direkte skildring af torturens fordele og minimale ulemper kan udløse nogle debatter blandt biografgængerne efterfølgende..."

Ekko
"... ikke kun en intelligent krigsfilm om en både spektakulær og i filmen neddæmpet, kontant likvidering. Den er også et sensationelt statement om kønnenes kamp netop nu i senmodernitetens sociale kaos."

Brugere

26/06-13Realistisk spændingsfilm
Så er Zero Dark Thirty udkommet på dvd. Læs min mening om filmen på følgende link:

http://torbenwoodfilm.blogspot....rk-thirty.html

12/03-13Geronimo.
*spoilers*

Den starter med sort skærm og en serie lydklip, der minder om, hvad det handler om: Telefonopkaldene fra 9/11-flyene og fra de mennesker, der ikke havde en chance for at slippe ud af World Trade Center. Derfor blev Osama bin Laden verdens mest jagede mand.

Første rigtige scene udspiller sig to år senere på ét af CIA's 'black sites', hvor en ung agent er ankommet på sin første mission i marken. Kort efter er hun for første gang med inde i et rum, hvor en fange bliver tortureret. Og derfra går det slag for slag frem mod Abottabad i 2011.

Instruktør Kathryn Bigelow skabte sig for alvor et navn med "The Hurt Locker", og her viser hun igen enormt stor flair for at lave virkelighedsnære film med militær og efterretningsvæsen i hovedrollen. Som til "The Hurt Locker" er manus...

22/02-13Forbliver uengagerende
Kathryn Bigelow leverede i 2008 den interessante og spændende "The Hurt Locker", der på alle måder var en vellavet (anti)krigsfilm. Den fik en Oscar, hvilket den fortjente, og det var en god film, selvom den også undervejs var lidt lang i spyttet til tider.

Læs hele anmeldelsen her:
http://filmkorn.dk/anmeldelser/...ark-thirty/354

07/02-13Greatest manhunt!
ZDT er vitterligt en stærk, ærlig, benhård og intens thrill ride, som absolut levede op til mine forventninger. På intet tidspunkt tyer filmen til nemme løsninger eller lefler for sit publikum og den undgår også den moralske belæring. Seeren er overladt til selvstændig tænkning. For Bigelow har nemlig ikke taget entydigt standpunkt for hverken krigen mod terror eller anvendelse af tortur. Filmen skildrer det bare, som det er, uden belæring. Personerne i filmen opererer derfor som, ja ansatte, hvis job er prioritet nummer 1. Vi bliver ikke oversovset med lange motiver om hvorfor dit og hvorfor dat.. Vi kastes direkte i denne lange efterforskningssag, men dermed ikke sagt, at der ikke ligger mere i Jessica Chastain karakter, for det GØR der. Der er enkelte små momenter af sårbare situation...

07/02-13
Anonym

06/02-13Insisterende jagt på Osama bin Laden
Hvordan fandt amerikanerne frem til og i sidste ende dræbte Al Qaida-lederen Osama bin Laden? Kathryn Bigelow giver med 'Zero Dark Thirty' liv til USA’s jagt på den berygtede terrorist.

Vi er således med hele vejen fra angrebene d. 11. september 2001 og frem til den intense afslutning på menneskejagten i Pakistan 10 år senere.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/2013/0...ama-bin-laden/

18/01-13- American girl, against the World - 5
Et hemmeligt sted i Pakistan. En mørbanket terrorist hænger i mørkt rum, fastspændt med kroge ført fra loftet. Han har ikke sovet i 96 timer. Han har ikke været i bad i ugevis. Han har skidt i bukserne, for han må ikke gå på toilettet. Døren går op. En forhørsleder kommer ind. Midtvejs gennem afhøringen får terroristen et knæ i brystet og bliver lagt på en madras. Her bliver han ”waterboardet”. Bagefter trækker de bukserne af ham (foran deres kvindelige kollega) og giver ham et halsbånd på. Så leger de gå-tur-med-hunden. Han slæber sig langsomt hen over gulvet, usigeligt ydmyget, degraderet, udsultet, frarøvet enhver form for menneskelighed,. Hans sidste ord inden scenen slutter, er et knækket ”hjælp mig!”.

Hvad svarer vores kvindelige heltinde (Jessica Chastain) til sådan en opfordri...

Fakta

Medvirkende
Maya Jessica Chastain
Dan Jason Clarke
Patrick Joel Edgerton
George Mark Strong
Jessica Jennifer Ehle
Joseph Bradley Kyle Chandler
Justin Chris Pratt
Jared Taylor Kinney
Larry Edgar Ramirez
Steve Mark Duplass
Leder af Rød Eskadrille Frank Grillo
Hakim Fares Fares
CIA-chef James Gandolfini
Bag kameraet
Instruktion Kathryn Bigelow
Produktion Kathryn Bigelow, Mark Boal, Megan Ellison
Manuskript Mark Boal
Fotografi Greig Fraser
Klip William Goldenberg, Dylan Tichenor
Scenografi Jeremy Hindle
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Menneskejagt, Terrorisme
Premieredatoer
Biograf 07.02.2013
Dvd 25.06.2013
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2012
Spilletid 157 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Annapurna Pictures
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Universal Pictures
Priser Golden Globes 2013, Bedste kvindelige hovedrolle (drama)

Se også...