Sorg og glæde

Den succesrige filminstruktør Johannes bliver gift med skolelæreren Signe. Han er dog ikke tilstrækkelig opmærksom på Signes mørke sider og jalousi. En vinterdag i 1984 kommer Johannes hjem og opdager, at Signe i en psykose har dræbt deres ni måneder gamle datter. Johannes er chokeret og ulykkelig, men vil gøre alt for at beskytte sin sårbare kone og hjælpe hende tilbage til livet igen. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama
Instruktør Nils Malmros
Medvirkende Jacob Cedergren, Helle Fagralid, Nicolas Bro, Ida Dwinger
Spilletid 107 min.
Biopremiere 14.11.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nils Malmros

(INSTRUKTØR)
Inspiration fra fransk nybølge, ikke mindst Truffauts ’Jules og Jim’, blev startskuddet til en af de mest markante karrierer i dansk film. Den højt respekterede autodidakte Århus-auteur har med en lille håndfuld psykologisk indsigtsfulde dramaer markeret sig som en af Danmarks største og mest personlige instruktører. Malmros er ken...

Anmeldere

Politiken
"Filmen er nærmest rystende usentimental."

Berlingske
"Nils Malmros skåner hverken sig selv eller publikum i »Sorg og glæde«, der bliver ekstra hård og næsten ubærligt intim at sidde igennem, fordi man ved, at det er instruktørens eget liv, der udspiller sig på lærredet."

Jyllands-Posten
"...oversættelsen fra det historisk korrekte til det videreformidlede i fiktionsform bliver alt for stiv. Nils Malmros skulle om nogen vide, at virkeligheden behøver et vrid i fiktionsmaskinen for at blive filmisk overbevisende for et publikum."

Information
" Jeg ved ikke, om man kan lave et mesterværk på sådan en erfaring. Eller om man for alvor kan gøre den historie til en fælles erfaring om det at lære at elske. Malmros har lavet den film, han kunne. Og jo klarere, den erkendelse bundfæster sig, jo stærkere opleves instruktørens ærlige distance til sin private rædsel."

B.T.
"Det er besværgelsen af den modne kærlighed, der trodser og overvinder ungdommens usikre forelskelser, jalousien og afmagten i film fra ' Kundskabens træ' til ' Kærlighedens smerte' -og forbinder dem alle på smukkeste vis."

Cinemazone
"Filmen bærer dog præg af, at være mere optaget af Malmros’ egen synsvinkel frem for konens historie. Sorg og Glæde er stadig en meget bevægende og seværdig film, der cementerer Malmros som en stor auteur i dansk film."

Ekko
"Meget ”personlig” i kraft af sit emne og dets hjerteknugende ustyrlighed, men skæbnesvangert begrænset og mondæn, fordi der kun er tale om en gestus og ikke et kompromisløst stormangreb på noget afgørende, der ikke kan forsvares, ikke engang af ophavsmanden selv."

Brugere

22/09-14Min kommentar til Nils Malmros:
Jeg har en dybtfølt forkærlighed for Malmros' skelsættende film. Indiskutabelt er det al fald, at Nils Malmros, skarpt efterfulgt af Bille August og Søren Kragh-Jacobsen, har stået bag Danmarks bedste ungdomsfilm. Om det er Skønheden & Udyret eller Kundskabens træ der er min personlige favorit, forekommer mig straks mere vanskeligt at afgøre. Nej, den danske børne- og ungdomsfilm er godt nok ikke hvad den har været, og det skyldes jo nok at ambitionsniveauet var højere: Deres film havde rent faktisk noget på hjerte og talte ikke ned til sit publikum, men vigtigst af alt, er de ikke udelukkende er tiltænkt børn og unge. Nils Malmros har jo også selv udtalt at han ikke betegner sine værker som ungdomsfilm. Ikke desto mindre har han skildret den sårbare ungdom bedre end nogen anden.

Fak...

27/12-13Sorg og kærlighed
Det er velkendt, at de fleste af Nils Malmros' film trækker på hans personlige erindringer. Han har ikke mindst brugt sin egen barndom og ungdom i Aarhus som inspirationskilde. Men med "Sorg og glæde" går Malmros tættere på end nogensinde før i en 100% selvbiografisk skildring af den store tragedie i sit liv - nemlig at hans kone i en psykose dræbte deres ni måneders gamle datter tilbage i 1984.

Personerne i "Sorg og glæde" har fiktive navne, formentlig af respekt for de mennesker, som optræder i biroller. Men de begivenheder, som skildres, er med Malmros' vanlige kompromisløshed en præcis gengivelse af, hvad der skete dengang. I hvert fald som instruktøren husker det.

"Sorg og glæde" handler nemlig ikke så meget om det meningsløse drab på et spædbarn som om, hvad der skete bagefte...

14/11-13Tjårerene pible udj...
Njiels ha laven en stjor smjuk film. Skjudespil i djette års bjedste niveau. Svjærvægtjer klass skjudespil kjunst. Djeette er filmen som tjage dje fleste priser vjed Bodil og Robjert. Eminjent professionalisjme og smjuk smjuk meningsfylde histjorie. Kjan du ljide njær fjilms om små mjenneskeliv i bjedste mjenneskelighed sjå dette foor djeg .

Fakta

Medvirkende
Johannes Jacob Cedergren
Signe Helle Fagralid
Birkemose Nicolas Bro
Else Ida Dwinger
Advokat Eriksen Søren Pilmark
Laurits Kristian Halken
Johannes' far Niels Weyde
Johannes' mor Helle Hertz
Iben Maja Dybboe
Bag kameraet
Instruktion Nils Malmros
Produktion Thomas Heinesen
Manuskript Nils Malmros, John Mogensen
Fotografi Jan Weincke
Klip Birger Møller Jensen
Scenografi Marianne Junge
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Filminstruktør, Psykose, Skolelærer, Sorg, Tab af barn
Premieredatoer
Biograf 14.11.2013
Dvd 13.03.2014
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2013
Spilletid 107 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...