Kapgang

Jylland 1976. I landsbyen Sønder Omme står 14-årige Martin for at skulle konfirmeres, da hans mor dør af kræft. Tabet kaster Martins far helt ud af kurs, så Martin må selv håndtere sorgen, bordplanen og alle de andre ting, han går og bakser med. Martin afventer nemlig sin seksuelle debut med veninden Kristine, som han er kær i - men han nærer også forvirrende følelser for sin bedste drengeven, Kim. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Niels Arden Oplev
Medvirkende Villads Bøye, Anders W. Berthelsen, Frederik Winther Rasmussen, Kraka Donslund Nielsen
Spilletid 108 min.
Biopremiere 28.08.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Niels Arden Oplev

(INSTRUKTØR)
Oplev afsluttede sin uddanelse på Den Danske Filmskoles instruktørlinie i 1987 med afgangsfilmen ”Kyndelmisse”. Siden har han arbejdet inden for en række forskellige genrer og medier. Han fik for alvor opmærksomhed for sin debutspillefilm Portland (1996), der i et kornet, gulligt og ekspressivt billedsprog fortæller en barsk histo...

Anmeldere

Politiken
"...det er en veldrejet og svært underholdende dannelseshistorie, som helt fortjent vil opløfte sæsonens bedrøvelige danske præstationer ved billetlugerne."

Berlingske
"Niels Arden Oplev kan sit kram. Han kan vælge de rigtige skuespillere, og han kan skabelonen til en bred coming of age-historie på rygraden. Men det hele foregår også uden de store afvigelser fra den klassiske måde at vise den slags på."

Jyllands-Posten
"Veteraner som Knudsen, Berthelsen, Spottag og Pilou Asbæk danner blandt mange andre et solidt bagtæppe, som de dygtige, unge talenter kan spille op af. Frederik Winther Rasmussen og Kraka Donslund Nielsen spiller fornemt som henholdsvis Kim og Kristine, men selvsagt stjæler den glimrende Villads Bøye behørigt billedet i denne charmerende dannelseshistorie."

Information
"...et beundringsværdigt portræt af en pubertetsdrengs raskt vraltende overlevelse i en lidt latterlig verden, som han overhaler indenom med sit kække mod. Den slags kapgang længe leve."

Ekstra Bladet
"...har man nogen sinde oplevet det frie fald, som puberteten jo er - vil man med garanti være godt underholdt trods forbeholdene."

B.T.
"Med en humor, der får klangbund af historiens alvor, er det en lunt bevægende og bundcharmerende film, som på ingen måde udfordrer sit publikum, men til gengæld er let at holde af."

Cinemazone
"Den centrale historie om Martin, vennen Kim og pigen Kristine står dog stærkest i al sin komplicerede enkelhed, og der spilles fornemt af det unge hold."

Ekko
"Niels Arden Oplev er vendt hjem til Dannevang, vendt hjem til sin – og forfatteren bag forlægget Morten Kirkskovs – jyske barndom, hjem til udgangspunktet, på alle måder. Resultatet er svært at være ked af, men det er også svært for alvor at engagere sig i."

Brugere

12/10-14Lidt for meget tomgang
Coming-of-age-fortælling, der udspiller sig i Sønder Omme i 1976. Martin er 14 år gammel og skal snart konfirmeres, da hans mor pludselig dør af kræft. Det giver voldsomme reaktioner i hans familie og blandt de voksne i lokalsamfundet, men Martin har selv mere travlt med at forholde sig til sine første seksuelle eksperimenter. Og med træningen i kapgang, hvor han er ét af de største unge talenter i byen.

"Kapgang" er baseret på Morten Kirkskovs fire år gamle debutroman, og det er en historie, der minder ganske meget om Erling Jepsens værker qua den semibiografiske stil, hvor voksenverdenen skildres som et absurd teater, set fra de unges synspunkt. Men selv om der er sat kompetente kræfter på med Bo Hr. Hansen som manuskriptforfatter og Niels Arden Oplev som instruktør, får "Kapgang" p...

08/10-14Mænd skal have deres fisse i sorg og i glæde - en film om sorg, øl, fisse, homoseksualitet og kapgang
Da jeg den anden dag sætte mig i den røde fløjlsovertrukne biografstol for at se Niels Arden Oplevs nyeste film Kapgang, var det helt uden forventninger. Jeg besluttede for år tilbage, at stå af det genre tog der lyder navnet "dansk socialrealisme". At jeg igen stod på med filmen Kapgang, er jeg glad for.

Filmen handler om den 14 årige teenager Martin, der 14 dage inden sin konfirmation mister sin mor. Filmen igennem følger vi Martin og hans kvaler ved at blive voksen. Til forskel fra lignende danske film, så består Kapgang kun af et lag - fortællingen om drengen Martin og hans forsøg på at finde sig selv, om overgangen fra barndommens trygge skød til voksenlivets besværligheder.
Jeg spurgte mig selv flere gange under filmen hvorfor jeg egentlig syntes det var en god film. For i bun...

28/08-14Gjod djelig hjumoristjisk og daansk!
Medendeles jag attjer at fjindje i morkjet. Sjer denne filmjs. Prfjessionelt haandvæark. Histjoriern aalt for maange og djerfor aafvikltjes alt i foor hjoehjt tjempo, meeeeeen pyyt! Sjow ar djen!. Fljot skjuespil!! oogaå aaf dje unge amatoerer. Bjedste djanske films laenge! oog djettje fordji daet ar gjodt haandwerk fraa allee oenhveer paa fjilmens tijilblivelse..

Fakta

Medvirkende
Martin Villads Bøye
Hans Anders W. Berthelsen
Kim Frederik Winther Rasmussen
Kristine Kraka Donslund Nielsen
Lizzi Sidse Babett Knudsen
Mona Anette Støvelbæk
Onkel Kristian Pilou Asbæk
Rolf Jacob Lohmann
Mormor Bodil Lassen
Morfar Kurt Ravn
Sten Koch Jens Jørn Spottag
Helle Friis Anne Louise Hassing
Maya Stine Stengade
Bag kameraet
Instruktion Niels Arden Oplev
Produktion Thomas Heinesen
Manuskript Bo Hr. Hansen
Forlæg Morten Kirkskov
Fotografi Rasmus Videbæk
Klip Anne Østerud
Scenografi Rie Lykke
Musik Jacob Groth
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord 1970'erne, Baseret på en virkelig historie, Baseret på roman, Dødsfald i familien, Homoseksuel, Jylland, Teenager
Premieredatoer
Biograf 28.08.2014
Dvd 30.11.2014
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2014
Spilletid 108 min.
Link Dansk website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Nordisk Film Production
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...