Anders W. Berthelsen

Anders W. Berthelsen
Den diskrete charmetrold, Anders Wodskou Berthelsen, blev folkeeje som hyrevognschaufføren René i DR's storbyserie ’Taxa’ (1997-1999). Siden fik han også ganske godt gang i filmkarrieren.

Efter en række teater- og tv-roller debuterede han på film som den kriminelle ballademager Janus i Niels Arden Oplevs brækgule provinsportræt af outsidere fra Ålborg og omegn – ’Portland’ (1996). Siden tog Berthelsen en tur på landet i den tredje dogmefilm ’Mifunes sidste sang’ (1999) og slog et smut forbi Nørrebro i ’Pizza King’ (1999).

Han viser en helt ny side af sit alsidige talent som den kejtede og følsomme vikarpræst i Lone Scherfigs dogme-hit ’Italiensk for begyndere’ (2000), der lokkede mere end 800.000 i biografen i Danmark og modtog en sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin. Til gengæld er hans optræden sammen med Ulrich Thomsen i Kathryn Bigelows psykologiske thriller ’The Weight Of Water’ (2000) ikke gået over i historien.

Efter den sorte komedie ’Fukssvansen’ (2001) ramte Berthelsen igen plet som den idealistiske og måske lidt naive journalist Ulrik Torp, der kommer tæt på det beskidte magtspil på Christiansborg i Nikolaj Arcels politiske thriller ’Kongekabale’ (2004). I DR’s succesfulde dramaserie Krøniken (2004 -) kan man opleve ham som endnu en idealist, nemlig en af seriens hovedfigurer Palle From.

Berthelsen er vokset op i Kolding og uddannet ved Statens Teaterskole (1994). Forinden havde han tilbragt et basisår på EFGs levnedsmiddellinie.
Født
28/09-1969 Kolding, Danmark
< 1 >