Braveheart

I 1200-tallet undertvang den engelske kong Edward sig Skotland. Dette oplever bondesønnen William Wallace som barn. Som voksen vender han efter en pilgrimsfærd tilbage til Skotlandt. Da englænderne dræber Williams elskede, ønsker han hævn. Han samler en hær og formår gennem en række slag at trænge englænderne tilbage. Men ikke alle skotter er så idealistiske og frihedselskende som Wallace og forræderi lurer lige om hjørnet. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Adventure, Krigsfilm
Instruktør Mel Gibson
Medvirkende Mel Gibson, Sean Lawlor, James Cosmo, Sean McGinley
Spilletid 179 min.
Biopremiere 11.08.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mel Gibson

(INSTRUKTØR)
Mel Columcille Gerard Gibson er blot et ud af de 11 børn, som hans irsk-katolske forældre har sat i verden (Gibson er selv far til syv). Og nej, han er altså ikke australier; Gibson flyttede først down under med sin familie som 12-årig. Hans internationale gennembrud kom med den benhårde actionfilm 'Mad Max 2' (1981). Det maritime drama 'Boun...

Anmeldere

Scope
Brave mænd i kilt

"Braveheart" er en film fra dengang, hvor rigtige mænd var skotter, og bøsser færdedes ved det engelske hof.

"Braveheart" fortæller den - omend nok ikke helt sande så dog med udgangspunkt i faktiske begivenheder - dramatiske historie om den skotske frihedskæmper William Wallace, som bekæmpede den engelske konge Edward Longshanks ('Langben'). Kong Edward underlagde sig Skotland i slutningen af 1200-tallet og regerede der ved hjælp af lige dele rå magt og bestikkelse af den skotske adel.
Denne historie har Mel Gibson lavet til et underholdende, blodigt og meget langt epos om Wallace's liv fra hans tidlige barndom til hans voldsomme død. Udover at instruere spiller Mel Gibson også hovedrollen som William Wallace og har i den anledning anlagt sig skotsk accent og et par svulmende biceps.

En voldsom bryllupsnat
Historien starter, da Wallace er ca. 10 år gammel. Kong Edward (Patrick McCoohan) har netop erobret Skotland. Det får en gruppe brave mænd - herunder Wallaces far og ældre broder til at samle sig til kamp mod englænderne. Skotterne taber, og Wallace mister sin familie.
Så springer vi et stykke frem i tiden. Wallace er nu voksen og vender tilbage fra en pilgrimsfærd. Hjemme genfinder han den pige, der gav ham en blomst ved faderens begravelse, og som han har husket i sit brave hjerte lige siden. Wallace er indstillet på at slå sig til ro og få en familie. Han og Murron (Catherine McCormack) gifter sig i hemmelighed. I hemmelighed fordi englænderne har indført 'prima noche': En herremand har første ret til at bedække en brud på bryllupsnatten. Til trods for Murron og Wallaces forholdsregler forsøger nogle englændere at voldtage hende. Wallace forsvarer hende, og som straf må hun lade livet.

De brave og de knap så brave
Wallace har nu set tilstrækkeligt til at vide, at englænderne er 'the bad guys', og starter et oprør imod dem. Flere og flere melder sig under Wallaces faner, og i et gigantisk slag lykkes det, tiltrods for englændernes militære overmagt, at besejre kong Edwars tropper.
"Braveheart" er en film af den slags, hvor man ikke et øjeblik er i tvivl om, hvem der de gode, og hvem der er de onde. Skotterne er stærke, stolte og brave mænd, der besidder en folkelig og lidt sjofel humor (som særlig service til de nysgerrige kan jeg afsløre, at skotter ikke har noget på under kilten).
Imidlertid er ikke alle skotter så brave som Wallace. Adelen vil egentlig godt være frie for englænderne, men først og fremmest vil de have rigdom og magt. Og for det vil de gøre alt, uanset om det betyder forræderi mod frihed, Skotland og tilværelsens ædlere ting i øvrigt. Wallace må nu kæmpe mod både englændere og forræderiske skotter. Og det er mere, end selv en så brav og ædel mand som Wallace kan klare.

Frihed eller hævn?
Historien om Wallace er historien om manden, der leder de undertrykte i kampen mod undertrykkerne. Men alligevel er der et eller andet, der ikke helt går op. Hvorfor starter Wallace et oprør mod englænderne? Filmen giver klart udtryk for, at hans motiv er personlig hævn, til trods for alle hans store ord om frihedskamp. Hvor ædel er han så egentlig, når han sender en masse mænd i døden blot for en personlig vendettas skyld? Selvom filmen giver sig meget god tid til at fortælle historien, er der alligevel opstået et hul i handlingen. Man oplever aldrig rigtig, hvordan Wallace går fra at være en sørgende og hævnende enkemand til at blive en velovervejet revolutionær.
Man kan hævde, at den slags plotproblemer egentlig er ligegyldige i en film, der bare vil underholde, men det er måske meget sigende, at man har tid til at gøre sig den slags overvejelser undervejs. "Braveheart" skulle simpelthen have været en time kortere. Den bruger alt for lang tid på at komme til sagen; kampen mod englænderne. Hele forhistorien om Wallaces barndom og korte ægteskab kunne have været fortalt på den halve tid. Dødscenen til sidst varer også unødig lang tid, og er tæt på at blive ufrivillig komisk.

Når det er sagt, skal det siges, at "Braveheart" er en underholdende, flot og velspillet film. Den rummer storslåede og flot fortalte kampscener, uden at glamourisere krig eller middelalderen. Der er snavs, sygdom, uvidenhed og fattigdom. Krigen er grusom. Der spares hverken på blod eller afhuggede lemmer. "Braveheart" er ikke en film for de sarte.

Brugere

13/07-17Mesterværk 1
Denne film kan ses om og om igen og det er en sand fornøjelse hver eneste gang!
Mel Gibson har hovede rollen, og udføre denne med troværdighed og man kan kommer igennem hele føleles registret og man græder, ler og er klistret til skærmen hele vejen igennem!
Krig, uretfærdighed og kærlighed....filmen har det hele!

05/04-10braveheart
braveheart fra 1995 med mel gibson i hovedrollen.

mel gibson spiller hovedrollen og har instrueret denne storslåede saga om skotlands blodige kamp for frihed i det 13.århundreder da willam wallace (mel gibson) kone bliver voldtaget og myrdet af engelske soldater bliver hans søgen efter hævn hurtigt forvandlet til en lidenskabelig kamp for sit lands frihed beretningerne om wallaces mod inspirerer bønderne og de jævne folk til at gribe til våben mod engænderne og forvandle korstoget til en åben krig.

braveheart en fantastisk krigsfilm den har vundet 1 oscar for bedste film i 1995 den har også vundet en oscar for bedste makeup den får 6 stjerner


dette inlæg skrevet af movie guy

05/04-10braveheart
braveheart fra 1995 med mel gibson i hovedrollen.

mel gibson spiller hovedrollen og har instrueret denne storslåede saga om skotlands blodige kamp for frihed i det 13.århundreder da willam wallace (mel gibson) kone bliver voldtaget og myrdet af engelske soldater bliver hans søgen efter hævn hurtigt forvandlet til en lidenskabelig kamp for sit lands frihed beretningerne om wallaces mod inspirerer bønderne og de jævne folk til at gribe til våben mod engænderne og forvandle korstoget til en åben krig.

braveheart en fantastisk krigsfilm den har vundet 1 oscar for bedste film i 1995 den har også vundet en oscar for bedste makeup den får 6 stjerner


dette inlæg skrevet af movie guy

29/10-08et liv uden frihed er ikke noget liv!!!
vi møder den stærke william wallace.(mel gibson). i denne fremragende film om krig hævn og retfærdighed. jeg følte vikelig med william wallace hele filmen igennem!!!!!!. han møder sit livs kærlighed (murron) allerede som barn og flere år efter kan hun kende hende. de to finder sammen!! og william er lykkelig!!. men desværre bliver hun taget fra ham da de onskabsfulde engelske soldater gør hende fortræd. william,s egen søgen på at få ramt på england og få hævn. bliver til en lidenskabelig kamp. nu går han igennem en stor kamp for at få ramt på englænderne. blandt andet dem der dræbte han,s kone.i hele filmen oplever man en fantastisk oplevelse! filmen er bygget på en rigtig god måde. skuespillerne er fuldkommen fremragende. historien er fantastisk. og sidst men ikke mindst kæmpe ros til (...

24/08-08mel gibson når han er bedst
fantastisk dejlig film love you mel gibson

29/12-07freedom 7
den er for sej

24/12-07Ubeskrivelig god
- Nok til, at jeg ikke vil skrive mere..

21/06-07Flot
Voldsomme og fremragende scener er bygget op. Fantastiske effekter, og omdrejningspunktet i filmen er Mel Gibson, i denne ganske ganske flotte film. Kan varmt anbefaldes.

05/01-07"Det ba´r skotte numser"
En film som nok skal blive husket for sin storslåede måde at fortælle om de ting, som vi nok alle et eller andet sted lever og ånder for...

07/11-06Spørgsmål 5
Hej' Jeg er ved og lave en skole opgave, vi skal samligne svarene, og jeg kender ikke rigtig nogen som har set den' . så vil i ikke nok svarer?
er der nogen gider svare på smpørgsmål der kommer nu?
-Hvordan var det at være skotte
- Hvordan regerede Englænderne skotland?
- Hvorfor lykkedes det ikke i første om gang?
-Folte du/i npget da W.W (William)
råbte freedom?

- Vil i være velig og skrive det på engelsk?Fakta

Medvirkende
William Wallace Mel Gibson
Malcolm Wallace Sean Lawlor
Campbell James Cosmo
MacClannough Sean McGinley
Elder Stewart Alan Tall
Young Hamish Andrew Weir
Mor MacClannough Gerda Stevenson
Præst No. 1 Ralph Riach
Young Murron Mhairi Calvey
Argyle Wallace Brian Cox
Longshanks - King Edward I Patrick McGoohan
Morrison Tommy Flanagan
Hamish Campbell Brendan Gleeson
Bag kameraet
Instruktion Mel Gibson
Produktion Bruce Davey, Mel Gibson, Alan Ladd Jr.
Manuskript Randall Wallace
Fotografi John Toll
Klip Steven Rosenblum
Scenografi Thomas E. Sanders
Musik James Horner
Genrer og relationer
Genre Adventure, Krigsfilm
Undergenre Episk drama, Ridderfilm
Nøgleord Middelalderen, Ridder, Skotland
Premieredatoer
Biograf 11.08.1995
Dvd 16.10.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 179 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 190.204
Selskab Paramount Pictures, 20th Century Fox, Icon Entertainment International
Biodistributør Constantin Film
Priser Oscar 1996, Bedste film
Oscar 1996, Bedste instruktør
Golden Globes 1996, Bedste instruktør

Se også...