Når vinden rejser sig (Kaze tachinu)

Jiro drømmer om at blive pilot og flyve igennem skyerne. Men da han er nærsynet, må han i stedet uddanne sig til ingeniør og flydesigner. Under det store jordskælv i 1923 møder han sit livs udkårne, Naoko, som han bliver genforenet og gift med nogle år senere. Naoko har desværre uhelbredelig tuberkulose, og Jiro tilegner arbejdet på sit mesterstykke, det berømte Zero-jagerfly, til sin elskede. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Hayao Miyazaki
Medvirkende Hideaki Anno, Mirai Shida, Jun Kunimura, Hidetoshi Nishijima
Spilletid 126 min.
Biopremiere 16.04.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hayao Miyazaki

(INSTRUKTØR)
Med 'Chihiro og heksene' (2001) fik den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki sit store gennembrud i den vestlige verden, men længe inden havde han slået sit navn fast som Japans førende tegnefilmskaber og vundet anerkendelse blandt alverdens fans af japansk anime-film. 'Chihiro og heksene' skildrer en 10-årig piges fantastiske rejse al...

Anmeldere

Politiken
"Modsat alle Miyazakis andre film har ’Når vinden rejser sig’ nemlig mest at give en voksen tilskuer, selv om den gamle stadig med sin lette, enkle figurstreg og detaljemættede sceneriers appetit på skaberværket mageløst forener barnlig enfold med mild livsvisdom."

Berlingske
"Her bliver tegnet med både den brede og den helt detaljeorienterede pensel på mesterlig vis i 'Når vinden rejser sig', der er en vemodig svanesang fra en animationsmester, som altid har udmærket sig ved at have meget på hjerte."

Jyllands-Posten
"...en vanvittigt flot og fuldendt fortælling om kærligheden, der ikke kommer uden problemer; kærlighed til luften, til menneskeheden og til verden."

Information
"Det er ikke, fordi børn ikke kan tåle at se 'Når vinden rejser sig' – den rummer mange fejende flotte scener, som børn vil kunne nyde – men Miyazaki fortæller det, man i mangel af bedre kan kalde en ’voksen’ historie om kærlighed og om at forfølge sine drømme, uanset konsekvenserne."

Ekstra Bladet
"At udråbe 'Når vinden rejser sig' til perfekt er nok en lille overdrivelse, men den er sandelig en mættende mundfuld for øjet."

B.T.
"Flot og pompøst er det, men lige lovlig langt og en anelse for melodramatisk til helt at ramme den top, som Miyazaki tidligere har befundet sig på."

Cinemazone
"Miyazaki beviser også, at han kan forløse noget, der sagtens kunne have været en live action-film, i animeret form, og han formår med mesterlig præcision at få os med på den drøm om noget større som ingen har forestillet sig før, som er hele drivkraften for Horikoshis liv."

Ekko
"... sandsynligvis Hayao Miyazakis kunstneriske testamente: en kompleks, dybsindig og naturligvis smuk film. I stedet for de sædvanlige fantasy-elementer, der har gjort hans film elskede verden over, bruger han drømmene som bro til noget overnaturligt."

Brugere

02/07-14En stor mester slutter af med en film om en stor flymager
Den store mester i japansk tegnefilm, Hayao Miyazaki, har erklæret, at det her er hans sidste film som instruktør. Og meget passende handler "Når vinden rejser sig" så om ét af Miyazakis gennemgående temaer, nemlig flyvning. Filmen er nemlig en biopic om den berømte luftfartsingeniør Jiro Horikoshi, som ikke mindst er kendt for, at han op til 2. Verdenskrig konstruerede Zero-jagerflyet, der i starten dominerede luftrummet i Stillehavskrigen.

"Når vinden rejser sig" er dog ikke nogen almindelig biopic, for dens historie er i usædvanlig grad både dokumentarisk og fiktiv. På den ene side har den et spor omkring Horikoshis arbejde som ingeniør, som er meget virkelighedsnært med stor opmærksomhed på detaljerne omkring de tekniske finesser, Mitsubishi-fabrikkerne fejrede triumfer med. På de...

Fakta

Medvirkende
Jirô Horikoshi (stemme) Hideaki Anno
Kayo Horikoshi (stemme) Mirai Shida
Hattori (stemme) Jun Kunimura
Honjô (stemme) Hidetoshi Nishijima
Naoko Satomi (stemme) Miori Takimoto
Kastrup (stemme) Steve Alpert
Caproni (stemme) Mansai Nomura
Kurokawa (stemme) Masahiko Nishimura
Kurokawas kone (stemme) Shinobu Ôtake
Jirôs mor (stemme) Keiko Takeshita
Bag kameraet
Instruktion Hayao Miyazaki
Produktion Nobuo Kawakami, Toshio Suzuki
Manuskript Hayao Miyazaki
Musik Joe Hisaishi
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Undergenre Animation, Biografifilm, Romance
Nøgleord Anden verdenskrig, Dødelig sygdom, Fly, Tuberkulose
Premieredatoer
Biograf 16.04.2014
Dvd 20.11.2014
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Wind Rises, På drømmenes vinger
Land Japan
Sprog Japansk
Produktionsår 2013
Spilletid 126 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab KDDI Corporation
Biodistributør Camera Film
Dvd-distributør MIS.Label/Midget Entertainment

Se også...