Hayao Miyazaki

Med 'Chihiro og heksene' (2001) fik den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki sit store gennembrud i den vestlige verden, men længe inden havde han slået sit navn fast som Japans førende tegnefilmskaber og vundet anerkendelse blandt alverdens fans af japansk anime-film.

'Chihiro og heksene' skildrer en 10-årig piges fantastiske rejse alene ind i en mystisk parallel verden fyldt med bizarre skabninger. Filmen blev som den første af Miyazakis produktioner til med penge fra Hollywood, og den fik i 2002 en Oscar for bedste animerede spillefilm.

Miyazaki debuterede i 1984 med sin første spillefilm 'Nausicaa of the Valley of Wind'. Filmen introducerede samtidig en række af de elementer, der har domineret alle hans senere film; en ung heltinde, menneskets forhold til naturen og det gode mod det onde. Filmen blev en stor kommerciel succes og gav Miyazaki mulighed for at grundlægge filmstudiet Ghibli Films sammen med Isao Takahata i 1985.

Herefter fulgte 'My Neighbor Totoro' (1986), 'Kiki’s Delivery Service' (1989), 'Porco Rosso' (1992), før mesterværket 'Princess Mononoke' (1997). Filmen viste sig at blive den største japanske kommercielle succes i instruktørens hjemland nogensinde. Disney købte filmen til distribution i USA og det var med til at bane vejen for 'Chihiro og heksene'.

Miyazaki indledte sin karriere i 1963 som animator for studiet Toei Douga og var efterfølgende med til at skabe en række af Japans tidlige animationsklassikere.

Udover at lave animationfilm har Miyazaki også lavet manga-tegneserier.
Født
05/01-1941 Tokyo, Japan
< 1 >