Dum og dummere (Dumb and Dumber)

Venner Lloyd og Harry er to ufattelig uintelligente fyre. Deres højeste ønske er at finde hver sin kvinde og sammen starte en dyrehandel, hvor de vil specialisere sig i ormeopdræt. Lloyd møder rent faktisk en kvinde, Mary, som efterlader en attachémappe fuld af penge i lufthavnen. Han snupper mappen for at aflevere den til hende. Imidlertid er det løsepenge for hendes kidnappede mand. © Scope

Produktionsår 1994
Genre Komedie
Instruktør Peter Farrelly
Medvirkende Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Charles Rocket
Spilletid 101 min.
Biopremiere 19.05.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jim Carrey

Med de infantile 'Ace Ventura'-farcer skabte canadiske James Eugene Carrey sig sin egen niche, hvor han med sine spastiske tics og spændende motoriske paradokser fusionerede det platte med noget endnu plattere. Film som 'The Mask' (1994) og 'Dum og dummere' (1994) gjorde ham især populær hos det unge biografpublikum, der elskede hans overgearede,...

Anmeldere

Politiken
"Der er tomgang og klicheer i filmen, og der er her og der optrin, som overspiller det lavkomisk pjattede og pjankede. Men tempoet er tilpas rapt, og navnlig Jim Carrey fremviser et stort og ægte humoristisk talent."

Berlingske
"Man kan sige, at »Dum og dummere« på sine egne pruttende præmisser er vellykket, for den har tydeligvis ambitioner om at være årets mest stupide, platte og vulgære film, og det er den. At den er blevet en publikumssucces i USA, kan skyldes, at der både er satanisk skadefryd og fattig trøst at hente i en film om folk, som er væsentligt dårligere begavet end publikum."

Ekstra Bladet
"Man kan som bekendt ikke gøre for, at man er dum. Men man er selv ude på skrammmer, når man spiller dum på en så irriterende måde, som Jim Carrey og Jeff Daniels gør det i 'Dum & Dummere', et temmelig mislykket forsøg at genoplive (eller i det mindste hylde) de gamle Jerry Lewis crazy-komedier."

B.T.
"Filmen lever fuldt op til sin titel som en uforbeholden hyldest til pubertetsdrenges mest dødssyge, latrinært befængte, infantile og forudsigelige form for humor - og det er der jo nogle, som synes er enormt skægt."

Scope
"...man kan bestemt heller ikke beskylde Farrelly for at nuancere sine virkemidler eller overhovedet ligge under for kunstneriske ambitioner på særlig højt niveau. Retfærdigvis skal dog også siges, at filmen har sine stunder. Ganske mange af dem endda..."

Brugere

13/02-18Humor til det ekstreme
Jeg tror ikke at jeg har set en sjovere film end dummere og dummere overhovedet, Det er umuligt ikke at dø af grin af alle de tossede replikker og skøre hændelser i filmen. Skuespillet er er meget overspillet men det klæder filmen utrolig meget og Jeff Daniels og Jim Carrey er virkelig et godt makkerpar der holder filmen kørende så man aldrig keder sig. Er du til komedie er det her det ypperste i genren den skal ses.

06/01-08"...we called it a Bull-Shit"
Selvom denne film ikke er handlings- eller spændingsspækket som sådan, står den stadig tilbage som en af de allerbedste komedier fra 90'erne. Se den hvis du trænger til at slå hjernen fra i et par timer eller bare trænger til at få et godt grin :D

22/06-07God Humor
Godt humor men ufattelig tynd historie og middel skuespillere

09/05-07Superfed film!
Dette er ganske enkelt den sjoveste film nogensinde!

09/05-07hei.
noen som vet vor jeg kan få kjøpt denne filmen?

03/02-06Dum og dummere 1
Anonym
Det er en rigtig god film. Med en fantastisk form for humor. Den kan ses af folk i stort set alle aldre, men hvis man skal syntes om den, er afhængigt af ens humor. Hvis man har en meget dårlig humor, skal man abselut undgå den, da den er en stor joke! - Især da Jim Carry, i midten af filmen, giver politibetjenten hans "bajer" - med tis i...!
Skrevet af Pia K.

15/12-05Kan det blive bedre...?! 1
Anonym
Man skal lede længe (efter min mening) for at finde noget mere sjovt og til tider mere sindsygt end denne her film..
Denne film kan helt sikkert kalde sig en fuldt igennem klassisk komedie

31/10-05YES!!
har ikke kunne lide Jim C... men i den her passer han ind... dum som han er!!

03/10-05Ja, jeg er Beccy
Det er godt nok en af James' bedste film. Det må siges. Den er simpelthen så griner, og jeg har set den så mange gange, at det næsten er umenneskeligt.

Well, jeg så den fra da jeg var omkring 6-7 år gammel, (er 15 nu) og også den gang, selvom jeg ikke kunne forstå et ord af hvad de sagde, så syntes jeg at den var hyllende morsom, og det er den stadig den dag idag.

Den er simpelthen så latterlig, at det er blevet en af mine yndlingsfilm. :'D
Jeg tuder af grin over den!

Beccy (set i tv)

03/10-05BEDST!
Anonym
Det er godt nok en af James' bedste film. Det må siges. Den er simpelthen så griner, og jeg har set den så mange gange, at det næsten er umenneskeligt.

Well, jeg så den fra da jeg var omkring 6-7 år gammel, (er 15 nu) og også den gang, selvom jeg ikke kunne forstå et ord af hvad de sagde, så syntes jeg at den var hyllende morsom, og det er den stadig den dag idag.

Den er simpelthen så latterlig, at det er blevet en af mine yndlingsfilm. :'D
Jeg tuder af grin over den!Fakta

Medvirkende
Lloyd Christmas Jim Carrey
Harry Dunne Jeff Daniels
Mary Swanson Lauren Holly
Nicholas Andre Charles Rocket
J.P. Shay Karen Duffy
Sea Bass Cam Neely
Soldat Sea Bass
Dale Felton Perry
Bartender Rob Moran
Helen Swanson Teri Garr
Bag kameraet
Instruktion Peter Farrelly
Produktion Brad Krevoy, Steven Stabler, Charles B. Wessler
Manuskript Peter Farrelly, Bennett Yellin, Bobby Farrelly
Fotografi Mark Irwin
Klip Christopher Greenbury
Scenografi Sydney J. Bartholomew Jr.
Musik Todd Rundgren
Genrer og relationer
Genre Komedie
Relaterede film Dum og dummere 2
Premieredatoer
Biograf 19.05.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1994
Spilletid 101 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 315.840
Selskab New Line Cinema
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...