Ed Wood

Den excentriske filminstruktør Edward J. Wood Jr. lavede i 1950'erne en række film, der siden har givet ham ry som den værste filminstruktør nogensinde. Den virkelige Ed Wood var lige så besynderlig som i sine film. Bl.a. kunne han godt lide at gå i dametøj - især angorasweatre. © Scope

Produktionsår 1994
Genre Drama, Komedie
Instruktør Tim Burton
Medvirkende Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette
Spilletid 127 min.
Biopremiere 11.08.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Johnny Depp

'Nightmare on Elm Street' (1984) gav John Christopher Depp III hans første filmrolle, men det var tv-serien 'De unge strissere' (1987-1990), der gjorde ham til et af 80’ernes ungdomsidoler. Den spændetrøje slap han ud af på fornem vis i 1990’erne, hvor han er blevet en af sin generations mest hyldede og uforudsigelige karakterskuespil...

Anmeldere

Scope
Mangel på talent ingen hindring

Tim Burton sagde nej til at lave "Batman Forever" for i stedet at lave en sjov lille film om Ed Wood. Ed Wood var en virkelig person - og hvilken person! Han regnes for at være den dårligste instruktør, der nogensinde har fået lov til at lave spillefilm. Derudover var han også en vaskeægte excentriker.

Ekstremer er interessante - Alle vil vide, hvem der er verdens hurtigste mand, mens det er totalt ligegyldigt, hvem der er nr. 117 på verdensranglisten. Men af en eller anden pervers grund er det faktisk også ret sjovt at finde ud af, hvem der er verdens langsommeste mand.

På samme måde er det da meget sjovt at diskutere, hvem der er verdens bedste filminstruktør, de fleste kritikere stemmer på Orson Welles, andre holder på Francis Ford Coppola, franskmændene kan selvfølgelig bedre lide Truffaut, osv. Men hvem er egentlig verdens dårligste intruktør? Faktisk har man lavet afstemninger om netop dette emne blandt kritikere, og resultatet er flere gange blevet: Edward D. Wood Jr.

Den rigtige Ed Wood
Hvem i alverden er så denne Edward D. Wood Jr.? Han var en amerikansk filmskaber i 50'erne, der selv skrev, instruerede og spillede i sine film - og hvilke film! Hans debut fra 1953 var transvestitfilmen "Glen Or Glenda" (Wood var selv glad for at gå i dametøj, især angorasweatere), men hans mest kendte film er det fuldkommen utrolige science fiction/horror-makværk "Plan 9 From Outer Space" (1958).

Den er legendarisk for alle sine mangler: Dårlig historie, elendige skuespillere, katastrofale kulisser (de "flyvende tallerkener" er i sig selv hele filmen værd), fraværet af continuity (det kan bl.a. nå at skifte mellem nat og dag flere gange i løbet af en enkelt scene) og sidst men ikke mindst den lille detalje, at filmens stjerne, den gamle Dracula-mester Bela Lugosi, døde efter at have medvirket i optagelsen af ganske få scener. Da man ikke havde råd til en ny stjerne, blev hans rolle spillet af en stand-in i resten af filmen - vel og mærke en stand-in der absolut ikke lignede Lugosi, hvilket man forsøgte at skjule ved at lade hans ansigt være dækket af en kappe.

Ed Woods faste stab af skuespillere var, bortset fra Bela Lugosi, en samling nobodys og outsidere, der i højere grad var med i filmene på grund af deres udseende og venskab med Wood fremfor deres talent; f.eks. Vampira der havde hvepsetalje og store bryster eller den svenske kæmpebryder Tor Johnson.

For at fuldende billedet skal det nævnes, at filmene naturligvis var lavet på ultrasmå budgetter og var vaskeægte flops, da de kom frem, men efter at Wood blev udråbt til "verdens dårligste intruktør" (desværre først efter hans død) er hans film blevet store kult-hit. Set med den rette ironiske distance er de ustyrligt morsomme i deres totale inkompetence.

"Ed Wood"
Tim Burton ("Batman", "Batman Returns", "Beetlejuice", "Edward Scissorhands", etc.) har lavet en humoristisk biografisk film om Ed Wood, hvor der nok tages nogle kunstneriske friheder undervejs, men samtidigt vises en utrolig omhu i genskabelsen af scenerne fra de originale Ed Wood-film. Ed Wood spilles af Johnny Depp som en temmelig naiv filmentusiast, der udover at mangle talent også totalt mangler evnen til at vurdere andres og især egne evner. Hans drøm er at være den nye Orson Welles, der jo også selv skrev, instruerede og spillede med i sine film.

Filmens postulat er, at Wood selv mente, at hans film var gode, hvilket kan være svært at tro, når man ser dem i dag. Men Johnny Depp spiller Wood så tilpas barnligt naiv, at man egentlig godt kan acceptere dette postulat, så længe man sidder i biografens mørke - det er først, når man kommer ud og misser med øjnene, at man begynder at tvivle; kan man være så blind for egne fejl? Woods kommentar til selv de mest uhyrlige fejl under optagelserne er "Perfect!", han mener, at publikum er ligeglade med detaljer, det de er interesserede i er 'The Big Picture'.

Samtidigt er Depps portræt af Wood dog så unuanceret, at man har svært ved for alvor at blive engageret i hans person. At man alligevel oplever filmen som mere end blot humor, skyldes Martin Landaus suveræne spil som den gamle og glemte Bela Lugosi, engang den største horrorstjerne i Hollywood, nu en ludfattig og ensom morfinjunkie, som den unge Ed Wood danner et varmt venskab med - her er Woods manglende evne til at bedømme og især dømme andre pludselig en kvalitet.

Landau ligner Lugosi i foruroligende grad og spiller ham med en smuk blanding af værdighed og (som den eneste i filmen) en art selverkendelse. Han er den eneste, der virker som en ægte person, alle andre virker mere som typer, f.eks. Bill Murrays portræt af den affekterede bøsse Bunny Breckenridge. En enkelt lille birolle skal dog fremhæves, nemlig Vincent D'Onofrio som Orson Welles - jeg var nødt til at checke credits for at være helt sikker på, at det ikke var en computermanipuleret optagelse af den store mester - scary!

Men til trods for humoren, forstår man godt, hvorfor Ed Wood blev ved med at lave film - alternativet var et kedeligt og almindeligt liv - og eftertiden har jo rent faktisk givet ham en høj status som instruktør, omend nok ikke lige den han havde forestillet sig!

Filmen er en lidt for ujævn til at blive regnet blandt Tim Burtons bedre, men den er dog rent visuelt lige så imponerende som hans tidligere værker - hvis man tænker efter er det jo egentlig heller ikke de troværdige personskildringer, der er Burtons stærke side, hvilket så har gjort sig bedre i tegneserie-filmatiseringer end i denne biografiske film.

Brugere

22/09-14Min anbefaling af Ed Wood (fra 13. september 2014)
Så Ed Wood for første gang i dag, trods mine lave forventninger. Normalt har jeg det på samme måde, som jeg tror Casper har det med David Lynch - jeg kan godt forstå at hans film har skabt en enorm fanskare - men de tiltaler bare ikke mig. Ed Wood er åbenbart en undtagelse. Den kunne jeg i langt højere grad engagere mig i, fordi Tim Burton her formår at beherske balancen mellem det tragiske og det komiske næsten til perfektion.

21/04-10B-filmens svar på Orson Welles
I Tim Burtons anmelder – roste ”Ed Wood”, følger man manden, der blev ”kendt” som filmhistoriens værste filminstruktør, Edward D. Wood, Jr. Man oplever arbejdet på hans makværker som ”Glen or Glenda”, ”Bride of the Monster” og ”Plan 9 From Outer Space”, der især blev kendt som den værste film overhovedet!

En vigtig del af filmen følger hans venskab med hans mentor, Bela Lugosi, som spillede ”Dracula” i Tod Brawnings film fra 1931. Johnny Depp leverer fremragende skuespil som ”Ed Wood”, der i sit fritid går rundt i dametøj!
Martin Landau er i sit Oscar – belønnede rolle som Lugosi, betagende i sit portræt. Han både taler og ligner som Lugosi – takket være make – up troldmanden Rick Bakers Oscar – belønnede arbejde.

Der er også veloplagte skuespillere med som Sarah Jessica Parker...

15/06-07Et liv i modgang
”Ed Wood” er den tragiske beretning om filminstruktøren Edward D. Wood Jr., der trods ambitioner og tro altid led under sin mangel på filmisk talent. Han arbejdede dagen lang, sov sjældent og gennemgik et ulykkeligt kærlighedsbrud med sin daværende kæreste, alt i håbet om at opbygge en glamourøs titel som succesfuld filmmand. Det lykkedes aldrig for stakkels Wood, der i dag kraftigt kandiderer til en anden og langt mindre ærefuld titel. Nemlig titlen som den værste filminstruktør nogensinde.

Tim Burton står bag dette flotte indblik i Ed Woods miserable tilværelse og med et langt mindre eventyrligt univers på dagsordenen må instruktørens veludførte biografi selvsagt indtage en helt særegen plads i hans imponerende arkiv. Der findes – i ”Ed Wood” – nemlig ingen uvirkelige mennesker med ...

19/09-06Ed Wood som auteur 1
Ingen tvivl om at Burton's hyldest til Ed Wood hænger sammen med Burtons afspejlning i Wood (og begge instruktørers begejstring for B-film genren).

Det er derfor en dybt engageret film, som også har den svaghed at baggrundhistorien parfumeres lidt. (Wood endte reelt som maniodepressiv instruktør til billige erotiske film, hvilket ikke nævnes i filmen). Ikke destro mindre har Burton meget flot valgt at fortælle historien om Wood med den velkendte B-films æstetik.

NB: Jeg mener nu at Burton's svageste bedrift var den oppustede og upersonlige Planet of the Apes.

18/09-06Papkulisser og ufo-tallerkner 3
"Ed Wood" er film når det er bedst. Der findes simpelthen ikke én god grund til ikke at holde af Tim Burtons herlige menneskeportræt og unikke tidsbillede. Dette er en film fra efterhånden svundne tider, hvor nydelsen i at skabe en film så flot reflekteres i en utrolig udstråling. 50'ernes Hollywood er aldrig ramt med så fin stil og så visuel kadence, og selvom Burtons fortælling langt fra hamrer gennem sin spilletid med sømmet i bund, er det legende lette tempo, understøttet af datidens nydelige toner, nok til at filmen bevarer seerens interesse og holde os i sin favn.

Tim Burtons indledning til filmen er en fuldkommen fantastisk lille rejse gennem Ed Woods lav-budget verden af papkulisser og flyvende tallerkner. Men fantastisk er det dog mest af alt, at introens sprudlende fantasi ...

29/08-06Den værste Burton-film 4
Lidt skuffet så jeg denne film. Måske fordi jeg havde for store forventninger til Johnny Depp-Tim Burton-kombinationen.
Den er kedelig og Johnny Depp overspiller.

Martin Landau er virkelig god som Bela Lugosi, man forstår godt han fik den Oscar.

Selvfølgelig har den noget af den typiske Tim Burton-stemning, og det er fedt den er lavet i sort-hvid.

Den bliver alligevel sjov fordi det er utroligt der har fandtes en så dårlig instruktør som Ed Wood.

11/02-05smuk film om manden
burton er god til, at finde på fede eventyr-lignede historie, og skabe noget stort. denne gang har han valgt at filmatiserer ed woods liv.
sådan en film kunne hurtig blive til en overdrevet-sjov-plat-ligegyldig komedie om hvor latterlig ed wood var, men burton laver i stedet filmen om til et smukt portræt af den geniale mand.

skuespillerne er gode især johnny depp, martin laudau, sarah jessica parker og bill murray.
historien om filmmandens liv er blevet en smuk og sjov film. tak burton for det.

det eneste som jeg synes er dårligt ved filmen er, at den pludselig slutter, jeg kunne slet ikke forstå, at den sluttede der hvor den nu sluttede, og det er sådan set det. jeg synes til gengæld, at det sidste i filmen (der hvor der bliver fortalt, hvordan det senere gik med personerne) ...

12/08-04don
Anonym
Howard Shore har lavet musikken, ikke Danny Elfman... men hva fa'en, folk er jo ikke interesserede i detaljer, men i "...the big picture"

29/01-04fornægteren
Anonym
Burton siger selv i 'Burton on Burton', at han faldt for den hårfine grænse mellem den evige fighter og den stupide fornægter som Ed Wood personificerer. Burton kalder Ed Wood for en typisk "denier", hvilket både er en ros og kritik på samme tid. Han nægter at acceptere virkeligheden - et klassisk Burton-tema.

Jeg tror ikke Burton kender Wood som sådan. Burtons film er nok bare lavet frit efter Woods liv.

Der er masser af seksualitets-symboler i denne film: Vand, dræberblæksprutter, Draculamyter, spøgelsestog, duftende roser - alt sammen en del af rejsen med og ind i ens egen seksualitet.

Ed Wood trodser alt og alle i sine dumdristige og modige forsøg på at fastholde sin identitet som filmskaber og seksuelt væsen. Han balancerer storgrinende på afgrundens rand, både arbejdsmæssi...

28/01-04brilliant om elendig
Anonym
Nu har jeg været så (u?)heldig, at jeg ikke har set Ed Woods filmproduktioner, og det kunne da godt være, at denne film, baseret på Woods liv, ville stå stærkere for mig, hvis jeg havde kendskab til hans filmproduktioner. Det finder jeg dog ikke muligt, da denne film er et flot humoristisk kig på et lettere tragisk liv. Instruktøren Tim Burton er en storfavorit hos mig, og jeg tager alle hans film til mig med glæde. Måske har Burton en personlig relation til Wood, da man godt kunne sige, at de begge to er nogle syrehoveder. Burton synes jeg er et lidt overset geni (prismæssigt), og han skaber sine egne verdener på film. Det gjorde Wood også, men i modsætning til Burton tog publikum ikke Woods film til sig. Nu vil jeg ikke på nogen som helst måder sammenligne Woods inkompetence med Burton...Fakta

Medvirkende
Edward D. Wood, Jr. Johnny Depp
Bela Lugosi Martin Landau
Dolores Fuller Sarah Jessica Parker
Kathy O'Hara Patricia Arquette
Criswell Jeffrey Jones
Præst Lemon G.D. Spradlin
Orson Welles Vincent D'Onofrio
Bunny Breckenridge Bill Murray
Paul Marco Max Casella
Conrad Brooks Brent Hinkley
Bag kameraet
Instruktion Tim Burton
Produktion Tim Burton, Denise Di Novi
Manuskript Scott Alexander, Larry Karaszewski
Fotografi Stefan Czapsky
Klip Chris Lebenzon
Scenografi Tom Duffield
Musik Howard Shore
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Biografifilm
Nøgleord B-skuespiller, Baseret på en virkelig historie, Filminstruktør, Hollywood
Premieredatoer
Biograf 11.08.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1994
Spilletid 127 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 12.692
Selskab Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista
Priser Oscar 1995, Bedste mandlige birolle
Golden Globes 1995, Bedste mandlige birolle

Se også...