Birdman

Den afdankede filmstjerne Riggan Thomson hjemsøges af Birdman, den superheltefigur, han spillede for 20 år siden. Riggan forsøger et comeback på Broadway med et Raymond Carver-stykke, men på premiereaftenen stjæler den temperamentsfulde method-skuespiller Mike rampelyset fra ham. Riggan bliver endnu mere frusteret over at opdage, at hans datter, som arbejder på teatret, er blevet kæreste med Mike. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama, Komedie
Instruktør Alejandro González Iñárritu
Medvirkende Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough
Spilletid 119 min.
Biopremiere 22.01.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Alejandro González Iñárritu

(INSTRUKTØR)
I midten 80erne var den 23-årige Inarritu som dj, producer og leder af rock radiostationen WFM med til at revolutionere ungdomskulturen i Mexico City. I 1990 begyndte han at lave reklamespots for største tv-station og grundlagde kort efter Zeta Films, et kombineret reklamebureau og produktionsselskab, der har stået for nogle af de mest kendte ...

Anmeldere

Politiken
"En teknisk tour de force, som også bare er hjerteskærende skæg og slet og ret skønt uventet. En utilpasset komedie med et smil smurt blankt af galde, mens trommeslageren Antonio Sanchez på lydsiden er på stikkerne..."

Berlingske
"'Birdman' er en sjælden kombination af at være en snakkesalig film, hvor referencerne og in-jokes’ene falder i tætte stimer, og et visuelt mesterstykke, hvor Emmanuel Lubezkis kamera sømløst svæver rundt om karaktererne som en meddigtende flue på væggen."

Jyllands-Posten
"Sammenblandingen af realisme og magisk realisme får filmen til at vibrere elektrisk og er en af de ting, som gør filmen så original. Noget andet er den tilsyneladende mangel på klip i filmen; der er stort set intet åbenlyst spring i indspilningen. Vi er dermed med på en lang, kontinuerlig rutsjebanetur."

Weekendavisen
"... den bedste teaterfilm siden Bob Fosses 'All That Jazz' (1979), der havde mange af de samme takter, men var mindre interesseret i kulturel satire. Hård humor veksler med kejtet patos, storhed og ynkelighed balancerer. Keaton og Norton ER deres karakterer."

Information
"Magien i Birdman ligger i dens sublime flow og hidsige tempo. Og i dens kynisme, men samtidig loyalitet over for hovedpersonen."

Ekstra Bladet
"Hvis man skal sammenligne ' Birdman' med noget må det være åndsbeslægtede værker som Fellinis '8 ½' eller Bob Fosses 'All That Jazz', men den er først og fremmest helt sin egen og befæster Iñárritus position som en af tidens mest interessante instruktører."

B.T.
"...en af den slags film, hvor både tid, sted og logik vendes på hovedet."

Cinemazone
"Iñárritu har på magisk vis lagt sin gennemførte, men også noget tungsindige stil fra '21 Grams' og 'Babel' på hylden og folder sig ud som en instruktør med så stort overskud, at det gennemsyrer både film og det publikum, der bør indfinde sig i salen."

Ekko
"Surrealistiske indslag, hvor superhelten Birdman flyver gennem byens gader, stærkt subjektive skildringer af Riggans deroute blandet med suverænt, realistisk og ekstremt humoristisk spil, gør Birdman til en blæret opvisning. Samtidig undgår filmen tomt blær, fordi den præcist fortæller noget om livets skrøbelighed og vores vanvittige og af og til smukke stræben efter storhed."

Brugere

24/08-16Et mesterværk 3
Jeg er en lille smule sent ude her, og I må ikke spørge mig hvorfor, for INTET kan retfærdiggøre at jeg først har set Birdman nu. På mystisk vis har jeg holdt mig helt ude af spoiler-land hvad denne film angår, så jeg gik til denne oplevelse total grøn. En medrivende fortælling om en udbrændt skuespillers sidste chance, der med sin vanvittige og for mig revolutionerende kameraføring, formår at tage os helt derind, hvor det både gør rigtig ondt og føles rigtig godt.

Jeg vil tøve med at kalde nedenstående afsnit en anmeldelse. Det er snarere en fri analyse, hvori jeg vil fremhæve de ting fra filmen, som jeg fandt ekstra interessant.

Hvis dette skal give mening, bliver jeg nødt til at starte med slutningen. Riggan hopper ud af vinduet - hvad sker der? BUM!
Jeg genså scenen 3 gange....

23/02-15Fuglemandens fjer rækker til mere end fem høns
Jeg forstår så afgjort, hvorfor "Birdman" ligger lunt i svinget til at tage den helt store pris om et par timer. Det er mere end bare en fantastisk film. Det er en bedrift. Alfred Hitchcocks lange kamerature i "Rope" tog verden med storm i sin tid, og på den måde kan man sige, at Iñárritu rent teknisk ikke opfinder den dybe tallerken. Og så alligevel. Formlen er måske set for mange år siden, men den har aldrig været præget af så meget vitalitet, dristighed og kærlighed, vil jeg mene. Emmanuel Lubezki har gjort det igen med en mageløs fotografering, som ikke kun fortjener at blive hædret med en gylden statuette men at blive husket for eftertiden.

Netop fotograferingen er en af filmens utallige genistreger. Handlingen drejer rundt om opsætningen af et teaterstykke, og derfor sender man ...

11/02-15Et kreativt mesterværk af de helt sjældne
Alejandro González Iñárritu har fra sin debut, "Love Is a Bitch", og i alle sine efterfølgende værker imponeret med et åbenlyst talent for at lave film. I "Birdman" tager han det talent for kompleks historiefortælling kombineret med teknisk præcision ét skridt videre - først og fremmest ved at tilføre en humor og lethed, som ikke har været der i de tunge dramaer, Iñárritu tidligere har lavet.

Hovedpersonen er Riggan Thomson - en afdanket Hollywood-stjerne, der engang var verdensberømt som superhelten Birdman. I sin karrieres efterår har han besluttet sig for, at han vil tages seriøst som kunstner, og derfor har han skrabet penge sammen til at sætte en dramatisering af Raymond Carver op på Broadway. Med Riggan selv som instruktør, dramatiker og hovedrolle. Efterhånden som premieren nær...

03/02-15Mere stil end substans.
Birdman er en stærkt overvurderet og navlepillende film med hang til det absurde og det selvhøjtidelige.

Desværre falder Birdman til gulvet med et brag som en engagerende og medrivende film, hvor både det narrative og det tematiske skøjter rundt over det hele uden nogen decideret motiverende sammenhæng... og det er trættende i længden.

Birdman, er og bliver, et kalkulerende dramaturgisk eksperiment, men dog - og trods alt - en flot og teknisk filmisk bedrift.

22/01-15Michael Keaton flyver forrygende godt som tragikomisk ’has been’ superhelt og skuespiller.
Okay, bare lige helt kort her til en start: Ja, selvfølgelig skal du se Birdman. Mere behøver du i grunden ikke at vide. I hvert fald ikke, hvis en anmeldelse skal fungere som svaret på hvorvidt, du skal se filmen eller ej.

Men lad mig lige uddybe, hvorfor filmen er så forrygende god. For det er den.

Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=19761

Fakta

Medvirkende
Riggan Thomson Michael Keaton
Brandon Vander Hey Zach Galifianakis
Mike Shiner Edward Norton
Laura Andrea Riseborough
Sylvia Amy Ryan
Sam Thomson Emma Stone
Lesley Naomi Watts
Annie Merritt Wever
Tabitha Lindsay Duncan
Clara Natalie Gold
Bag kameraet
Instruktion Alejandro González Iñárritu
Produktion Alejandro González Iñárritu, John Lesher, Arnon Milchan, James W. Skotchdopole
Manuskript Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
Fotografi Emmanuel Lubezki
Klip Douglas Crise, Stephen Mirrione
Scenografi Kevin Thompson
Musik Antonio Sanchez
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Far-datter, Skuespiller, Superhelt, Teaterkritiker, Teaterstykke, Trommeslager
Premieredatoer
Biograf 22.01.2015
Dvd 04.06.2015
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)
Land Frankrig, USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Worldview Entertainment, M. Productions
Biodistributør Twentieth Century Fox
Dvd-distributør Twentieth Century Fox

Se også...