Idealisten

I 1988 fatter radioreporteren Poul Brink interesse for det amerikanske brintbombefly, der styrtede ned ved Thulebasen i Grønland i 1968. Oprydningsholdets mange følgesygdomme tyder på, at Danmarks og USAs regeringer løj om den radioaktive strålingsfare og om krænkelsen af dansk atomvåbenpolitik. Og jo længere Brink når i dybden med sin efterforskning, jo mere modstand møder han blandt politikerne. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Thriller
Instruktør Christina Rosendahl
Medvirkende Peter Plaugborg, Søren Malling, Arly Jover, Thomas Bo Larsen
Spilletid 114 min.
Biopremiere 09.04.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Christina Rosendahl

(INSTRUKTØR)
Christina Rosendahl fik for alvor sit navn på tryk i forbindelsen med premieren på dokumentarfilmen ’Stjernkigger’. Filmen blev til over en 4-årig periode og skildrer Christinas søster Pernille og hendes rockband Swan Lees kamp for at blive noget ved musikken. Udover at have studeret litteraturvidenskab og film- og medievidenskab ved Københa...

Anmeldere

Politiken
"Det er vigtig og spændende danmarkshistorie, der bliver fortalt. DR i lommen på Statsmagten. Alle i lommen på amerikanerne. Der viser sig at være mange rævekager at holde styr på i et lille land, hvor hensynet til sikkerhed og demokrati ikke altid lige let lader sig forene."

Berlingske
"...bygger på oplagt thrillermateriale, som samtidig er så komplekst, at det ikke kan undre, at ingen har turdet tage livtag med det. Før Christina Rosendahl, der er modigere end de fleste og slipper mere end heldigt fra udfordringen."

Jyllands-Posten
"... kiler sig ind i vores politiske historiebevidsthed som både et spørgsmålstegn og et udråbstegn. Det kan kun de bedste thrillere gøre."

Weekendavisen
"Filmen er god til at arbejde i flere lag på én gang. Der er altid den umiddelbare spændingshistorie og fornemmelsen af officiel chikane, der foretages i diplomatiets navn."

Information
"...det, der gør Idealisten så medrivende, er, at indignationen - over magtens skalten og valten med individers liv og demokratiets førlighed - kan mærkes i hver en fiber og detalje af filmen."

Ekstra Bladet
"...har i visse scener en lille tilbøjelighed til at blive en anelse fakta-og informations-tung, men med Rosendahls hold af dygtige hold af filmfolk i form af fotograf Laust Trier Mørk, en stor håndfuld gode medforfattere og ikke mindst en fænomenal lydside taber fortællingen aldrig sit momentum."

B.T.
"Måske vil ' Idealisten' være for tør og ordrig for de største popkornsspisere, men har man mod på åndelige proteiner, er det en michelin-menu, der både udfordrer i sin kompleksitet, overrasker i sit filmsprog og mætter i sin tyngde."

Cinemazone
"Det er overbevisende og næsten legende professionelt skruet sammen med præcise temposkift i fortællingen, som spænder over et årti – og med den altid interessante Peter Plaugborg i en altopslugende central hovedrolle."

Ekko
"'Idealisten' bæres da også i sine bedste scener af samme solidari­tet med outsideren, der står fast trods tilsyneladende umulige odds. Alligevel er det for få afsnit, der overbeviser om, at denne kraftigt virkeligheds­baserede film ikke havde haft bedst af at forblive rent dokumentarisk - som den udstrakte brug af arkivmateriale jo også antyder."

Brugere

02/03-16Overbevisende gennembrud for Christina Rosendahl.
Bravo. Flot filmhåndværk, først og fremmest.

Essensen i historien er interessant i sig selv, de stakkels Thule arbejdere er puttet i en syltekrukke hvor ingen har lyst til at tage låget af igen - altså lige indtil der næsten begynder at trille lig ud, eller ihvertfald meget syge mennesker. Her træder vores helt ind af døren, godt hjulpet af en læge (som vel egentlig har tavshedspligt?).

Filmen hjælpes på vej af en dokumentaristisk form, og indlagte små "thrills" - hvor man oplever Poul Brinks fornemmelse af at blive forfulgt. Balancen i filmen vipper aldrig, så det bliver for meget eller for lidt.

Det lidt kiksede 80'er look rammes perfekt - ligesom tonen i det aarhusianske, alt med en kærlig charme.

Instruktøren belyser dygtigt emnet fra flere synsvinkler, uden at blive ford...

28/09-15"... en chance for at redde livet, hvis man gør det rigtige i det sekund man ser lysglimtet"
Spoilers?,

Hvis man er tilhænger af frasen om, at filmkunsten så at sige lever og ånder i spændingsfeltet mellem virkelighed og ideal, er denne film et lille kald fra den himmel. Ikke fordi den fortæller en ny historie, for det gør den ikke, men for måden den fortæller historien på - stilsikkert, elegant, perfekt, to the bone, så man ikke kan undgå af være stolt af dansk film. Replikkerne er præcise og uden unødig tingel-tangel, og replikskiftene mellem de store kontrasterede personligheder (journalist-udenrigsminister, journalist-ambassadør) er så præcist ramt, at filmens idealist placeres elegant, hvor han hører hjemme, på kanten af sin egen personlige afgrund, i en lidt for insisterende kamp for retfærdigheden.

Man kan derfor se gennem fingre med den fesne titel og at hans liv ...

21/05-15Klichébyrder
Hvis man ser bort fra at Poul Brink fremstilles som en lidt tåbeligt fungerende jyde - og at der optræder nogle absolut påfaldende begivenheder (f.eks. Risølederen, som uden videre indgår i et uforberedt live-interview, der givet vil slagte vedkommende, i radioen), så er historien en udmærket påmindelse til os om at magten korrumperer, at vi ikke lever i et reelt demokrati og at sandheden har ekstremt ringe kår.

09/05-15Fremragende politisk thriller om løgn og mørkelægning på den helt store skala
I 1968 styrtede et amerikansk B-52-bombefly med fire atombomber om bord ned nær Thulebasen i det nordlige Grønland. 20 år senere begynder Poul Brink fra Østjyllands Radio at interessere sig for behandlingen af de danske arbejdere, der hjalp med oprydningen efter styrtet, og som måske har tegn på stråleskader. Men Brinks gravearbejde bringer ham også på sporet af en større skandale - nemlig at statsminister H.C. Hansen i 50'erne lavede en hemmelig aftale med amerikanerne, om at de kunne have atomvåben på Grønland, selv om det var stik imod Danmarks officielle politik om at være atomvåbenfri.

"Idealisten" genfortæller historien fra Brinks synspunkt, med Peter Plaugborg i en fremragende hovedrolle, der lever op til mange klicheer om graverjournalisten som enspænder. Iført småkrøllede skj...

Fakta

Medvirkende
Poul Brink Peter Plaugborg
Marius Schmidt Søren Malling
Estibaliz Arly Jover
Carl Dinesen Thomas Bo Larsen
Redaktør Blicher Jens Albinus
Ole Damgaard Henrik Birch
Eva Larsen Filippa Suenson
Dr. Pontoppidan Nikolaj Cederholm
Lars Krogsgård Jesper Hyldegaard
Per Strandgaard Jensen Claus Bue
Sekretær Søndergaard Tammi Øst
Uffe Ellemann-Jensen Peter Oliver Hansen
Niels Helveg Petersen Hans Henrik Clemmensen
Orla Høst Mikkel Vadsholt
Bag kameraet
Instruktion Christina Rosendahl
Produktion Jonas Frederiksen, Signe Leick Jensen
Manuskript Lars K. Andersen, Simon Pasternak, Christina Rosendahl, Birgitte Stærmose
Forlæg Poul Brink
Fotografi Laust Trier Mørk
Klip Molly Malene Stensgaard, Janus Billeskov Jansen, Olivier Bugge Coutté
Scenografi Nikolaj Danielsen, M. Wan Sputnick
Musik Jonas Struck
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Politisk thriller
Nøgleord Atomvåben, Baseret på en virkelig historie, Den kolde krig, Flystyrt, Forurening, Grønland, Hemmelighed, Idealisme, Journalist, Politiker, Radiostation
Premieredatoer
Biograf 09.04.2015
Dvd 03.09.2015
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2015
Spilletid 114 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Toolbox Film
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...