American Sniper

Den texanske rodeocowboy og patriot Chris Kyle melder sig til flådens elitekorps Navy Seals, da World Trade Center angribes af terrorister i 2001. Chris udstationeres som finskytte i Irak, hvor han dræber så mange fjender, at de andre soldater kalder ham Legenden. Til gengæld har han svært ved at være mentalt til stede i de perioder, hvor han er hjemme i USA hos sin kone og deres børn. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Action
Instruktør Clint Eastwood
Medvirkende Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Luke Grimes
Spilletid 132 min.
Biopremiere 22.01.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Clint Eastwood

(INSTRUKTØR)
Clinton Eastwood Jr. kom til Hollywood i midten af halvtredserne efter en uddannelse på teknisk skole. Han fik fast tv-job med westernserien 'Rawhide', men det var dog først Leones italienske "Dollars"-trilogi, der slog Eastwoods navn fast som 'Manden uden navn' (!). Hermed fødtes også begrebet spaghetti-western, som han om nogen blev indbegrebet...

Anmeldere

Politiken
"...er potent, klar i spyttet og lavet uden at ryste på hånden af den 84-årige patriot Eastwood."

Berlingske
"Eastwood gør ikke tingene unødigt heroiske, og han har valgt gode skuespillere. Især Bradley Cooper deler portrættet af snigskytten op i ubekymret, krakeleret og nogenlunde hel igen i tre akter. Man forstår den store historie, fordi vi får en stærk skæbnehistorie på mikroplanet."

Jyllands-Posten
"...en historie båret af uudtalt solidaritet og usentimental medfølelse med sin hovedperson og hans uafvendelige vej mod nederlaget proportionalt med hans præstationer."

Weekendavisen
"Både Cooper og filmen er kandidater til årets Academy Awards. Det må være en moralsk nominering. Der er intet ved filmen, som gør den speciel."

Information
"Denne indfølte og medrivende menneskelige fortælling, som Clint Eastwood håndterer så dygtigt og afdæmpet, også filmteknisk og i forhold til iscenesættelsen, skæmmes dog af det, man mere og mere fornemmer er det egentlige ærinde med American Sniper: At kippe med det amerikanske flag og hylde krigsheltene."

Ekstra Bladet
"Jeg har dog stadig svært ved helt at se pointen i at tilbringe over to timer i selskab med en mand, hvis eneste fortrin tilsyneladende er evnen til at dræbe andre mennesker fra et skjul på lang afstand."

B.T.
"Og trods en myriade af mulige spændingspunkter ender ' American Sniper' som en lidt for slavisk og søvndyssende gennemgang af Kyles liv fra middelmådig, lokal rodeohelt til en levende legende i det amerikanske militær."

Cinemazone
"En stærk beretning, en velfungerende krigsfilm med en afdæmpet, men meget nuanceret præstation af Oscar-nominerede Bradley Cooper i hovedrollen."

Ekko
"... det hele bliver lidt overfladeskøjtende i filmens første halvdel. Efterhånden udvikler 'American Sniper' sig dog til en solid og spændende krigsfilm."

Brugere

14/05-18Ensformlig
American Sniper er den samme film som Hollywood har produceret om og om igen kliché replikker sentimental musik og overdramatisk skuespil. Dog er den en smule underholdende så den for en ekstra stjerne for det men helt ærligt en ensformlig og forglemmelig film.

26/01-15Amerikansk krigshelt og pralhans med PTSD
Titlen er lige på og præcis, for "American Sniper" handler om Chris Kyle, som med over 160 bekræftede drab i Irakkrigen er gået over i historien som den mest dødbringende finskytte i det amerikanske militærs historie. Clint Eastwoods film om Kyle er baseret på hovedpersonens selvbiografi af samme navn og følger ham fra barndommen i Texas til missionerne i Irak og tiden derefter.

Kyle er en interessant figur, der på samme tid er endimensionel og tvetydig. På den ene side er han en regulær amerikansk helt; en supersoldat fra elitestyrken Navy SEALs, der med sine præcise skud reddede andre soldaters liv i krigen. Både hans selvbiografi og denne film har været bestsellere, og Kyle er især fejret af den fløj af amerikanere, som tror på 'the American Way' og USA's selvbillede som moralsk st...

21/01-15Typisk amerikansk selvhøjtidelighed...!
American Sniper er usmagelig, patetisk og ligegyldig for alle andre end amerikanerne selv. Med andre ord... typisk amerikansk selvhøjtidelighed...!

Spring den over.

Nej, Mr. Eastwood - som jeg har haft fornøjelsen af, at møde på UCLA - det kan du sgu gøre LANGT, LANG bedre.

Fakta

Medvirkende
Chris Kyle Bradley Cooper
Taya Renae Kyle Sienna Miller
Ryan Job Jake McDorman
Marc Lee Luke Grimes
Sheik Al-Obodi Navid Negahban
Jeff Kyle Keir O'Donnell
Agent Snead Eric Close
Premierløjtnant Martin Sam Jaeger
Dauber Kevin Lacz
Kaptajn Gillespie Brian Hallisay
Bag kameraet
Instruktion Clint Eastwood
Produktion Bradley Cooper, Clint Eastwood, Andrew Lazar, Robert Lorenz, Peter Morgan
Manuskript Jason Dean Hall, Chris Kyle
Fotografi Tom Stern
Klip Joel Cox, Gary Roach
Scenografi Charisse Cardenas, James J. Murakami
Genrer og relationer
Genre Action
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Irak-krigen, Irakkrigen, Navy Seal, Post-traumatisk stresssyndrom, Skarpskytte, Soldaterliv
Premieredatoer
Biograf 22.01.2015
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2014
Spilletid 132 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Malpaso Productions, Village Roadshow Pictures, Mad Chance Productions, 22, Indiana Pictures
Biodistributør Warner Bros. Pictures

Se også...