Clint Eastwood

Clint Eastwood
Clinton Eastwood Jr. kom til Hollywood i midten af halvtredserne efter en uddannelse på teknisk skole. Han fik fast tv-job med westernserien 'Rawhide', men det var dog først Leones italienske "Dollars"-trilogi, der slog Eastwoods navn fast som 'Manden uden navn' (!). Hermed fødtes også begrebet spaghetti-western, som han om nogen blev indbegrebet af.

Eastwood startede sit eget produktionsselskab, Malpaso, og hittede med hævndramaet 'Klyng dem op' (1967). Han debuterede i 1971 som instruktør med 'Mørkets Melodi' og fik samme år stor succes med sin hovedrolle i den første af fem politi-film om 'Dirty Harry'. Den blev instrueret af Don Siegel, der samtidig har været Eastwoods lærermester som instruktør.

Det vejrbidte stenansigt, den hæse røst og de sammenknebne øjne er Eastwoods kendetegn, og han har altid klogelig holdt sig bevidst om sine begrænsninger som skuespiller.

Efter mange år med en række temlig jævne film, hvis største trumf ofte var Klintens egen macho persona, så trådte han et skridt tilbage fra rampelyset med det vellykkede Charlie Parker-portrættet 'Bird' (1988). Fire år senere scorede han sin første Oscar som instruktør for den uovertrufne alderdomswestern 'De nådesløse' (1992).

I 'Broerne i Madison County' (1996) spillede han overfor Meryl Streep og prøvede for første gang kræfter med melodramaet med solid succes.

Krimidramet Mystic River (2003) opnåede båede gode anmeldelser og stor publikumssucces. Filmen gav Oscarpriser til både Sean Penn og Tim Robbins for henholdsvis bedste hovedrolle og birolle, men Eastwood selv måtte nøjes med en nominering. Året efter scorede han til gengæld Oscar-prisen i kategorierne bedste film og bedste instruktion for boksedramaet Million Dollar Baby (2004) for næsen af Martin Scorsese.
Født
31/05-1930 San Francisco, Californien, USA
< 1 2 >