Lavet Med Respekt

4.0
Den unge Watson (Cox) begynder på en ny kostskole, hvor han bliver venner med den sære og skarpsindige Holmes (Rowe), og sammen kommer de på sporet af en mystisk sekt, som står bag en række mærkværdige mord.

Arthur Conan Doyle som stod bag historierne om verdens mest berømte detektiv har aldrig skrevet om dennes ungdom, så handlingen her er ikke en originalhistorie, den er blot bygget på Doyles personer. Men ikke desto mindre er det faktisk ganske skægt at se hvordan den senere læge Dr. Watson mødte den senere heroinafhængige mesterdetektiv Sherlock Holmes, hvad enten Doyle så havde tænkt dette møde som sådan eller ej.

Men måske er det også af den grund at fortællingen, der er skrevet af Chris Columbus, ikke har helt samme sindrige og gennemtænkte tvist, og indimellem minder mere om Indiana Jones filmene (og de senere Harry Potter film endnu mere) på godt og ondt, dog på en skøn og meget gennemført britisk måde. Det er i øvrigt meget pudsigt at det var Chris Columbus der så mesterligt instruerede de to første Harry Potter film, for den her minder i den grad om Potter universet, og det længe før at nogen havde tænkt på den unge troldmand, der skulle komme til at tryllebinde en hel verden af børn og barnlige sjæle. Men om det så er netop fordi at det er Columbus der lavede de to første Potter-film, at ligheden er her, eller om forfatterinden Rowlings skulle have ladet sig inspirere af den her film, kan jeg ikke sige, men forklaringen er sikkert den første, selv om Rowlings bøger har utroligt mange lighedspunkter med Columbus’ oplæg til den her film.

Men ellers er “Young Sherlock Holmes” en veludført og underholdende børne- og ungdomsfilm, med (for sin tid) fremragende speciel effekter, solid spænding og fin stemning i flotte rammer i datidens London. Det bliver aldrig smagløst, hysterisk eller irriterende som mange senere film for børn og unge, og så er det uden tvivl lavet med respekt for Doyles ideer og myten om den store tænker og detektiv.

Husk i øvrigt at se den helt færdig, der kommer en vigtig scene efter slutteksterne for Holmes kendere.
Frygtens Pyramide