Skål for Troy!

5.0
Trojanske prins (Orlando Bloom) forelsker sig i den smukke dronning Helena (Diane Kruger), og bortfører hende til Troja, hvor de kan leve lykkeligt sammen. Men Helena var jo gift i forvejen med kong Menelaus (Brendan Gleeson) og han spørger sin bror kong Agamemnon (Brian Cox) om at hjælpe ham med at få sin kone tilbage. Straks skaffer Agamemnon en hel hær der skal bekæmpe Troja. Men sandheden er, at Agamemnon har andre planer for Trojas fremtid.

Endnu en episk storfilm fra Hollywood, mens vi stadig venter på flere dette år, blandet andet den kommende Bruckheimer-film ”Kong Arthur”.

Historien er god og interessant, og egentlig også ligetil så alle kan følge med. Wolfgang Petersen mister aldrig overblikket over filmen, og det skal han roses for. Historien er utrolig velfortalt og hænger sammen fra starten til sidste slutfløjt.

Petersen har endnu engang skabt en visuelt flot film. Den har utallige flotte billeder, som mindede meget om filmen ”Gladiator”. Filmens stil mindede mig om noget Ridley Scott kunne finde på at lave, her tænker jeg på selve filmens stil som er holdt i lyse farver. Som sagt, så mindede det mig om Ridley Scotts stil som han har brugt i både ”Gladiator” og ”Black Hawk Down”. Og gud hvor er det flot at se på. Filmen er generelt fabelagtigt godt lavet. Kampene er medrivende og intense, men desværre også ublodige, hvilken er en skam. Sådanne film synes jeg burde indeholde blod og indvolde der vælter ud over en, fordi man kæmpede sku på en barsk måde før i tiden, så nytter det ikke noget man skjuler de voldsomme scener, hvor blodet sprøjter. Selvfølgelig er der grænser for, hvad der må vises i biografen, men der var faktisk ikke meget blod i filmen, og det kom fuldstændig bag på mig.

Brad Pitt er umiddelbart et godt valg til hovedrollen i denne imponerende storfilm, men jeg synes at hans skuespil er blevet en anelse dårligere efter at have set filmen. Han er sej og cool i filmen, men kun fordi han er den bedste kriger som kan nogle tricks med sit sværd, spyd og andre våben. Men han er stadig en pigernes ven, og det kan man også se i ”Troja”. Men også hans hår, hvor han ligner en der lige har været hos frisøren for at ordne sit hår for at se godt ud. Ikke nok med det, så er han også glatbarberet, og igen ligner han en der er på vej til en fest eller et bryllup, hvor man skal se godt og pænt ud. Jeg havde altså forestillet mig lidt mere hår på brystet fra Pitts side og lidt mere råhed i hans spil. Jeg var i hvert fald ikke overbevist godt nok over hans præstation. Orlando Bloom synes jeg var god i rollen som Prins. Kan virke lidt selvmodsigende at sige det, da han også er glatbarberet og lidt blid i rollen, men Bloom skjuler det ikke. Han signalerer hele tiden, at han er den blide og sympatiske type. Ikke en svær rolle for ham, faktisk meget typisk rolle for unge Bloom, hvor han bliver forelsket i en kvinde og vi får romantik på en bred skala. Men alligevel kemien mellem Bloom og Bana var god, hvor Bana er den ældste, modige og frygtløse kriger/bror, hvor Bloom er lidt mere en tøset type, en rigtig femirøv med løst håndled kan man sige. ( undskylder til pigerne, hvis jeg fornærmer jeres idol. Men er han ikke lidt umandligt ham Bloom? He he). Men han passer fint i sådanne roller og gør det trods alt ganske udmærket.

Eric Bana er derimod fremragende i hans rolle. Han løfter filmen og de andre medvirkende på en højere plan. Han er så troværdig i hans rolle, både som familiefar og den modige kriger han er. Han passer perfekt til denne slags film, han har både det rette udseende og den råhed der skal til for at medvirke i denne slags film. Han er måske en anelse overset skuespiller, synes bestemt han skal medvirke i flere film. Jeg fik for alvor bid i ham da jeg så ”Black Hawk Down”, hvor han havde en birolle. Generelt blev jeg imponeret over birollerne, især Sean Beam skal fremhæves, mon ikke han bliver nomineret. Ellers kunne jeg godt tænke mig at Eric Bana blev nomineret. Ellers er der Brendan Gleeson og Brian Cox, hvor begge gør en god indsats.

Teknisk set er filmen ganske flot, uden tvivl. Baggrundsmusikken var okay, men ikke altid lige iørefaldende. Generelt hører man en kvindens stemme mens der spilles stille omgang musik, hvilken er hørt før men alligevel passer det glimrende ind til filmens stil. Andre gange synes jeg ikke musikken formåede at skabe den rette stemning.

Til sidst og ikke mindst har vi vores tvekamp mellem Pitt og Bana. Og kampen mellem de to herre er noget af det bedste der er set på et lærred. Hold da op mand. Det er så fabelagtigt godt lavet, at man måtte klappe i hænderne af glæde da kampen var forbi. Intensitet og spænding er på kogepunktet, det koger simpelthen når de to kriger endelig mødes face to face. Det var nok filmens største højdepunkt.

Alt i alt er det en storslået film, fyldt med flotte billeder og medrivende kampe. Men sine næsten 3 timer kan filmen virke for lang, men jeg lover jer, hvert minut er fængende og seværdigt, og når filmen slutter ønsker man bare mere. Forbandet godt kameraabrejde, topunderholdning konstant og meget meget mere som gør, at denne slags film skal ses i biografen.

Jeg var tæt på at give filmen 6 stjerner....
Troja