ørkenens sønner LIGHT!!!

2.0
"Troy" er endnu en af de helt store blockbustere denne sommer og jeg havde personligt ventet et fantastisk krigsdrama med kæmpemæssige slag og andet der ville sætte nye standarder for den nye trend i Hollywood: sværd- og sandalfilmene! Men desværre skulle filmen vise sig at være ligeså ligegyldig og kedelig som man kunne have frygtet!

Skuespillet er dog blandt de positive sider af sagen og især er den altid seværdige Brian Cox eminent som den magtsyge Agememnon. Derimod er Brad Pitt både kedelig og irriterende og man håber hvert eneste øjeblik at nogen kommer hoppende og kapper hans hæl så vi kan få det overstået! Men ak, han sabler alle og enhver i smadder, kaster med spyd som ingen andre og fyrer op under en latterlig kung foo-agtig slåskamp mellem ham og Hektor (Eric Bana)! Måske ikke kung foo i den forstand, men de tricks som Pitten hiver ud af sin nederdel hører ingen steder hjemme i sådan en film!! Blandt de andre positive skuespilpræstationer finder vi en yderst velspillende Orlando Bloom, som jeg ellers aldrig har haft sønderlig meget til overs for, som den ene trojanske prins, Paris (Hektor er den anden). Måske er det ikke ligefrem til en Oscar, men jeg har sjældent set nogen se SÅ bange ud som den smækre Orland B. gør det inden og under hans duel med Brendan Gleeson... Det må man give ham!!

Men udover skuespillet byder filmen ikke på mange gode oplevelser og er på intet tidspunkt særlig imponerende eller spændende! For det første kender man jo historien i forvejen og for det andet byder "Troy" simpelthen bare ikke på noget som helst forfriskende eller noget der ikke er set før! De storslåede slag bliver aldrig "breathtaking" for man har efterhånden set store hære tørne sammen i utallige andre film så som "LOTR" og "Braveheart" hvor det endda er noget mere velykket! Og så kunne man jo have håbet på det faktum at filmen bygger over Homers "Illiaden", men typisk for Hollywood er det kun meget svagt antydet! Faktisk er det kun navnene og noget af handlingen der drager paralleller til historien, for der bilver aldrig gået i dybden med historien og det virker ikke som om Wolfgang Peterson har haft den store interesse i myten og kun har villet lave storstilet flødebolleunderholdning! Det slipper han sådan set også fint afsted med, men det var jo ikke det vi gik i biffen for! Vi ville se en storslået myte i billeder og en lang og hård belejring som vist i følge historien varede i 50 eller 100 år! Men i filmen virker det som om at grækerne indtager Troja i løbet af weekenden og det er ærlig talt lidt tyndt og forhastet!

Men det værste er ikke det at filmen er umådeligt tynd, men immervæk at kærlighedsdelen bliver alt for kvalm og typisk Hollywood! Man håber bare at alle dør så man kan komme ud af biografen hurtigst muligt og væk fra dette til tider sukkersøde drama! Især virker Brad Pitts kærligheds affære overflødig og dybt ligegyldig og når man dertil lægger at Rose Byrne, der spiller Briseis, er møgirriterende og en ufattelig dårlig skuespillerinde er bunden altså nået! Især når hun prøver at græde på kommando... Det kan hun bare ikke finde ud af og det lyder så falskt og latterligt!!

At filmens klimax, hvor grækerne hugger og sabler Troja til smadder efter at have sovet og sikkert også ryget den fede inde i den trojanske hest, så også er forhastet gør kun det hele endnu værre! Faktisk går det aldrig op for én at klimax er nået fordi man ikke rigtig bekymrer sig for nogen eller noget i filmen! Man er bare meget, meget ligeglad!! Så desværre må jeg sige, selvom jeg var overbevist om filmen var rigtig god, at "Troy" er et flop af dimensioner, først og fremmest pga. at dybden mangler og at det hele bliver for Hollywood'sk og så fordi at filmen på intet tidspunkt hverken overrasker eller imponere for alt, jeg siger jer, alt er set i forvejen og ofte meget bedre! Til gengæld føles filmen ikke som 2 timer og 42 minutter og jeg syntes ikke at kritikken om filmens længde og langtrukkenthed er på sin plads for tempoet er egentligt meget godt, men man gider bare ikke rigtig være med for det hele føles så ligegyldigt og af og til endda plat (der tænker jeg især på Achilleus, hans facon og hans åndsvage tricks i kampen mod Hektor!!)... men er man til ligegyldigt og kedeligt ramasjang, dødsyge slag, sand og flødebolle-kærlighed er "troy" et sikkert hit! Men for os andre er den sommerens første store flop!!!
Troja