Tv-film!

1.0
Mine forventninger var graft sagt minimale da jeg gik i biografen i går for at se "Kong Arthur", det nyeste bud på en blockbuster fra Jerry Bruckheimer og gutterne! Men det ville være en slem overdrivelse at anråbe filmen som storfilm for den ligner mest noget der burde være sendt direkte på videomarkedet... For på trods af mine forventningers ringe størrelse blev jeg ubegribeligt nok overraskende skuffet og dårligt underholdt!!

Filmen skulle eftersigende være den sande historie bag myten om Arthur og ridderne om de runde bord og derfor gik instruktør Antoine Fuqua og Bruckheimer efter en mere realistisk og dunkel skildring af tiden før Kong Arthur rent faktisk blev konge! Og det startede også rigtig godt med en voice-over omkring Arthur og drengenes forfædre og om hvordan de kom i romersk tjeneste! Men derefter gik det desværre stødt ned af bakke og med historiske og mytologiske ukorrektheder, tynde kampe og loddent skuespil var det svært ikke at forlade biografen før tid, hvilket jeg også overvejede...

Det var jo sådan set en fin idé, at gå i dybden med tiden før Arthur blev konge, selvom jeg nu helst havde set en magisk fortælling om Arthur og ridderne, hvor de rendte rundt og besejrede onde troldmænd og andre udyr, i en eventyrlig verden ala LOTR's "Middle-earth", med ridderlighed og romantik i dialogen! Men Antoines forsøg på at gøre den realistisk glipper nu altså også for bl.a. er "vajderne" nogen fantasifulde nogen og mange scener, især den isen, er meget urealistiske! Historien er heller ikke just troværdig og hænger heller ikke rigtig sammen og hele seancen er meget uvedkommende og rodet og man har svært ved at tro at det er samme forfatter der skrev "Gladiator"!

Skuespillet er også noget tvivlsomt og ingen leverer noget i nærheden af en god præstation! Cliwe Owen er for det første dårligt castet og upassende som Arthur og ikke nok med at han er en dårlig skuespiller så tror man ikke just på at Arthur ville se sådan ud! Han skulle så i det mindste have haft fuldskæg... Det hjælper altid! Resten af skuespillerne var også rimelig dårlige og ingen vækker nogen som helst interesse og Stellan Skarsgaard gik mig virkelig på nerverne med hans hvæsende, hviskende og klichee-bandit-agtige stemme! Keira Knightley kunne naturligvis heller ikke dy sig for at "buste my ball"! Hun er mildt sagt træls og ligesom resten at skuespillerholdet har hun også et noget diskutabelt talent! Det samme kan man sige om Ray Winstone, der utallige gange skråler "Rus!" udover det hele og man krummer vitterligt tæer hver eneste gang nogen i filmen forsøger at skabe lidt authoritet omkring sig vha. skrig og skrål!! Winstone er om muligt den mest irriterende i filmen selvom det syntes svært at kåre én bestemt når alle skubber grænsen langt ud over det acceptable! Eneste lyspunkt blandt skuespillerne er Mads Mikkelsen, ikke fordi han spiller godt, men fordi han er dansk!

Og nu hvor hverken skuespil, historie eller det historiske eller mytologiske fungerer, så kunne man da håbe på nogle store, flotte kampscener, som netop var det "Troy" overlevede! Men ak, her fejler "King Arthur" også grumt for ingen af de få kampscener filmen byder på er hverken store flotte eller i det mindste underholdende! Alt virker som noget fra en velproduceret tv-film... og når jeg bruger "velproduceret" i en sådan sætning skal det altså ikke forstås som en kompliment! For selvom budgettet højst sandsynligt har været stort for danske Mads Mikkelsen ser det i Hollywood øjne noget knebent ud for alt lige fra udstyr til scenarier ser billige ud! Og det samme kan jo siges om kampscener for der har tydeligvis ikke været råd til mange statister for selv slaget til sidst, som burde være stort og opulent ligner noget der i andre film muligvis kunne være åbningsslag eller nok mest sandsynligt et slag midt i filmen! Dertil er alle kampe filmet alt for tæt på og det hele bliver for forvirrende til at man kan se hva der foregår og derfor udebliver underholdningsmomenterne også!

Når alt det er sagt så var historien og filmen i sig selv også så utrolig ligegyldig og uinspirerende at jeg sjældent har oplevet noget lignende! Og jeg lyver altså ikke når jeg siger at jeg havde glemt store dele af filmen så snart jeg vandrede ud af biografens mørke og da jeg kom hjem var filmen blot et svagt og rigtig dårligt minde! Godt jeg ikke selv betalte for billetten...

Egentlig var det bedste ved gårsdagens biograftur de "trailere" der blev vist forinden, det var nemlig Michael Moores nyeste og prisbelønnede dokumentar "Fahrenheit 911" og den lignede for mig et sikkert "must-see"! Udover den var også Oliver Stones bidrag til den efterhånden stærkt proppede "sværd- og sandalfilms-genre", nemlig storfilmen "Alexander" med Colin Farrell i hovedrollen! Selvom traileren ikke gav meget væk om handling eller action så den virkelig spændende og interessant ud og hvis man er hungrende fan af genren så beder jeg alle vente til November hvor "Alexander" får premiere istedet for at tage i biffen nu og se "King Arthur" for det er mildt sagt en skuffende dårlig og kedelig oplevelse... Ikke Mads Mikkelsens bedste måde at få en Hollywood-debut på!
Kong Arthur