Verdens bedste drama!

6.0
"Affliction", der af uforklarlige grunde har fået titlen "Den Jagede" på dansk, er et velskrevet, velspillet og spændende bekendtskab, der især ved hjælp af Nick Noltes fremragende præstation sætter sig i hukommelsen og for mit vekommende var det en af den slags film jeg sent vil glemme...

Nolte spiller den psykisk nedbrudte politimand der arbejder og bor i en lille sneklædt flække! Han har adskillige ar på sjælen forårsaget af hans voldelige og følelseskolde far! En dag bliver en rigmand dræbt under en jagt og Nick ser hurtigt sit snit til at opklare sagen og få sig lidt anderkendelse af byens beboere! Eneste problem er blot at der slet ingen sag er og at rigmanden kom ud for et uheld... Nolte er dog sikker i sin sag og kommer frem til flere konspirationsteorier der bl.a. inkludere hans eneste egentlige ven, der var med da jagtulykken skete...

Lad det være sagt med det samme: "Affliction" er en mesterlig film!! Alt lige fra skuespil til filmens stil er gennemført og en sand fornøjelse! Dog er filmen ikke nogen opløftende affære for det er både en deprimerende og ret ond film! Der er ingen happy endings her og det ville også være et mærkeligt valg til en sådan mørk og dyster historie! Peter Schrader har instrueret og det har han gjort virkelig godt! Skuespillet er på allerhøjeste plan og folk som James Coburn og isærdeleshed Nick Nolte bør fremhæves da de begge giver et bud på karrierens absolutte højdepunkt!! Sissy Spacek er også glimrende, men hendes rolle er for det første ikke nær så interessant som både Noltes og Coburns og dertil blegner hun en anelse i forhold til de gamle hærdede gentlemens!!

Filmens visuelle stil er en yderst vellykket del af filmen! Især i åbningsekvensen hvor man ser en masse faste billeder, understøttet af fremragende og stemningsfuld musik, af den lille flække og den ser vitterligt ikke opløftende ud! Men her foregår handlingen om ikke andet og det er en velvalgt location, med sne og trykket stemning, til den dystre historie!! Filmen er også filmet på lettere dokumentarisk vis med håndholdt kamera og især i Noltes flashbacks, som er virkelig godt sat i scene! Billederne er naturligvis heller ikke stoppet med "pang-farver" og Schrader har forståeligt nok valgt grå og monontone farver til at understrege den mildt sagt "mutte" stemning i byen!

Det er lidt svært for mig at kommentere så farligt meget da det desværre er urimeligt længe siden jeg har set den, men den står stadig som en af de bedste film jeg nogensinde har set! Filmen blev af ubegribelige årsager voldsomt overset tilbage i 1997 og at Nolte ikke fik en Oscar for sit forbilledelige skuespil står vitterligt som en gåde for mig! Filmens instruktør og manuskript, for ikke at sige filmen selv, bejler bestemt også som Oscar-materiale, men alligevel lykkedes det Oscarakademiet at overse den lille perle... them dumb fucks!!!

Der er uden tvivl utallige andre ting ved denne mørke, velspillede/filmede og følelsesmæssigt brutale film som burde fremhæves, men eftersom det er alt for længe siden jeg så den står Nolte og Coburns præstationer, den fabelagtige dokumentariske stil og den barske historie, om en mand der falder fuldstændigt fra hinanden, allerstærkest! Min anmeldelse er samtidig med at være en hyldest til filmen, der er ubeskriveligt godt håndværk, også en opfordring til alle om at se dette mesterværk for det er ganske enkelt en oplevelse der vil plante sig i hukommelsen... Highly recommended!!!
Den jagede