"Killfest '85!"

4.0
Arnold spiller, for engangs skyld, en ustoppelig en-mands-hær der mildt sagt kommer op at toppes med en flok terrorister, der har kidnappet hans datter! Det får vi naturligvis en hulens masse og herligt uforpligtende tjubang ud af og filmen indeholder, udover et stort arsenal af nogle af Arnolds "bedste" og muligvis mest ufrivilligt komiske oneliners, den legendariske actionsekvens hvor Arnold pløjer omkring 1000 soldater ned i superskurkens have!!

Handling er tynd som papir og skuespillet halter også derefter! Men man er da også usandsynlig uoplyst hvis man vælger en Arnold-film på hylden i den tro at formidablet skuespil og vellavet drama vil udfolde sig på skærmen! Arnold er "pure action" og sådan skal det være! Det ændrer "Commando" heller ikke noget ved og betegnelsen "BIG DUMBASS ACTION" er mere end anvendelig i dette tilfælde!

Arnold tæsker, pløkker, snitter og nakker et voldsomt og dybest set foruroligende antal skurke og banditter uden så meget som at blinke! Filmen har et højt antal actionscener og de 90 minutter filmen varer er næsten ren og skær "Killfest"!!! Der går ikke mange minutter før Arnold finder gøppen frem igen og demonstrerer hvordan terrorister bør behandles: Shoot 'em up, & shoot 'em up some more! Og måden han leverer varen på er forfriskende mangfoldig da han finder på alt lige fra at kaste med telefonbokse, vælte rundt i biler uden bremser og kaste med knive til at detonere "enemy compounds", åbne ild fra enorme våben og lukke slusen op for morsomme oneliners!!! Selvom filmens actionscener er utallige og heldigvis lettere forskellige så står én af scenerne frem som en overdådig milepæl indenfor genren: nemlig den hvor Arnold, med rolig mine, holder fingeren på aftrækkeren og skyder sig igennem en hel ø stoppet med banditter og terrorister! Der er sjældent set så meget action på én gang og det er ganske enkelt fornøjeligt at være vidne til Arnold massakrere den ene skurk efter den anden, kaste med granater, affyre M60'ere, i vanlig Rambo-stil, og kort sagt ødelægge alt han overhovedet kan slippe afsted med!!

Udover en underholdende, morsom og fyldestgørende actiondel kan filmen også diske op med et utæmmeligt forråd af oneliners, der stort set alle sammen bliver afleveret af Arnold selv!! Eksempler som: "My daughter has been kidnapped!", "He's dead-tired!", begge krydret med gedigen østrigsk accent, og den Forceoffive har nævnt i sit indlæg, er blot få af mange og ukristeligt sjove bemærkninger Arnold får lov til at rive af sig! Jeg husker ikke om mit personlige yndlings udsavn, "Get to tha chopper!!!", er med eller ej, men alle der har set denne film vil forhåbentlig nikke genkendende til de ovenstående eksempler!!

Men ser man bort fra action og ufrivillig humor, kan filmen ikke byde på meget andet! Men man skal også være end umanerligt hårdnakket kyniker hvis man vil hævde at have forventet mere end det! Plottet er ganske overflødigt og skuespillet er ofte uforsvarligt morsomt selvom det højst sandsynligt ikke var planlagt! Vernon Wells er blandt andre yderst humoristisk som saditisk laban der "indlysende" nok lægger op til en dødelig dyst mod Arnold! Den duel bliver faktisk også afsluttet med en hylende grinagtig bemærkning fra Arnold, der kort forinden gennemborer både Wells og en slags beholder bagved med et metal rør, så damp fiser ud gennem røret og dermed også ud gennem Wells! That stuff cranks me up!!!

"Commando" bør derfor ses for dens overvældende action, morsomme dialog og persongalleri, og intet andet! Forventer man stærkt drama og et velfortalt og tætkomponeret plot bør man nok skyde en lang hvid pil efter denne, men til gengæld har action sjældent været sjovere end her!!!
Commando