Effektfuld Bond!

4.0
Nyeste bud på en James Bond-film er ”Die Another Day”, der gik i biograferne for et par år siden! Pierce Brosnan har stadig godt fat på rollen og filmen skuffer næppe de inkarnerede fans og leverer en hæsblæsende og aldeles tempofyldt affære med alskens klassiske Bond fiduser og actionsekvenser! De aldrende fans vil muligvis blive hægtet af pga. utallige computereffekter og en Bond-stemning der langsomt bliver lagt på is til fordel for endnu mere sprængfarlig action og teknisk virvar der højst sandsynlig tiltrækker ”the young folks”…

Pierce Brosnan ser ud til at være mere end godt tilpas i rollen som verdens mest berømte agent, ”the ladykiller of all ladykillers”, den mest tjekkede og mest selvsikre helt i filmhistorien… James Bond! Ja, mange rynkede på næsen da det blev annonceret at Pierce Brosnan skulle hoppe i Bonds smoking og overtage en rolle hvor Sean Connery og Roger More i tidernes morgen (ja, det er i hvert fald længe siden!) havde brilleret! Men alle grumme tanker og fordomme blev gjort til skamme da Pierce bragede igennem i den stort anlagte og eksplosive debut som Bond, ”Golden Eye”! Siden da har han medvirket i en række film som den velklædte agent og er i ”Die Another Day” i ualmindelig god form efter den noget skuffende og ret letkøbte ”The World Is Not Enough”! Bonds univers er stadig fyldt med fantasifulde gadgets og finurlige dingenoter og på det punkt er ”Die Another Day” bestemt oppe ”på beatet” og vi får blandt meget andet præsenteret en usynlig bil og en vindsurfende Bond!

Historien er typisk Bond og behøver antageligt ikke nogen lang præsentation, men vanen tro får I en alligevel: Bond bliver efter en mislykket mission spærret inde og tortureret til ukendelighed i et mørkt koreansk fængsel! Han slipper med nød og næppe væk og nu er han forståeligt nok hidsig som en galsindet puddelhund og opsøger M16 og forlanger en forklaring og en eventuel muldvarp udleveret, som han mener har røbet ham til koreanerne! Han kommer på sporet af en fæl pengemand der langsomt viser sig at være andet end blot en smart playboy med forbindelserne i orden! Bond møder på sin rejse den smukke Jinx (Halle Berry som yderst tiltrækkende og laber Bond-pige) der vha. af Bonds utraditionelle overbevisningsmetoder billiger et makkerskab med den slikkede agent! Sammen går de skurken i bedene og finder hurtigt ud af at Gustav Graves’ (endnu engang har man forsøgt at redde en forholdsvis klichefyldt Bond-slambert med et fængende og skurkagtigt navn!), den føromtalte pengemand, omgås et stadigt voksende antal banditter og det er nu op til Bond og Jinx at bekæmpe denne nye superskurk og hans insisterende antal ”hoodlums”! Det er karakteristisk Bond og det kan man så bryde sig om eller ej, men en acceptabel spændende og actionmættet film har vi i hvert fald fået ud af det!

Bond spilles som bekendt af Pierce Brosnan (en skuespiller som jeg individuelt set altid har fundet seværdig), der sandelig har vist sig at være en værdig efterfølger til det omstridte erhverv, det er, at tage sig af James Bonds udfordrende og farlige job, og sammen med ham ses bl.a. Halle Berry som Bond-pigen Jinx! Sammen udgør de et fornemt makkerpar og Berry er bestemt ikke ueffen som Bond-pige, hvilket Rosamund Pike rigtignok heller ikke er! Gustav Graves, spillet af unge Toby Stephens, er dog en lidt tam skurk og har hverken særlige kendetegn, som det vanen tro indebærer at være Bond-skurk, usædvanlige egenskaber (nåeh ja, han kan ændre sit udseende fra koreaner til europæer... but who cares anyway? It's still a lousy and incompetent bad guy!!) eller andre påskud for at drive en vis interesse ud af undertegnede, der slet og ret ikke var tilfreds med denne noget afsjælede og kedsommelige Bond-slyngel! Anderledes står det til med John Cleese, der med stor elegance har overtaget arven efter den gamle Q, og hans få minutter på skærmen involverer heldigvis en række sjove optrin og typiske John Cleese-morsomheder og ”gags”! Ellers byder filmen ikke på imponerende begivenheder på dette punkt, men skuespillerne fungerer da ganske glimrende og ingen løftede pegefinger er behøvet her!

Actiondelen har for Bonds vedkommende altid været noget der helst skulle overgås i hvert eneste nye kapitel af agentens hektiske hverdag! Nye og vildere stunts skal erstatte de efterhånden banale og genkendelige og ”Die Another Day” er ingen undtagelse! Dog har skaberne af filmen inkluderet et væld af mere eller mindre vellykkede computereffekter for endnu engang at fornøje det actionhungrende publikum! Desværre virker det ikke lige godt alle steder og til tider må man lægge hovedet i hænderne og trækkes med de let gennemskuelige effekter, der ikke just imponerer! Mange af højdepunkterne hvad angår actiondelen drukner derfor i kiksede animationer og latterlige påfund! Derimod er den traditionsbestemte åbningssekvens action ala Bond og dette i høj klasse! Bond duellerer med uanede mængder af koreanske labaner og alt eksploderer om ørene på Bond og vanen tro springer hverken perler af sved eller tegn på stres eller trykket stemning frem på James "Da Super-Hunk" Bonds pande og han tager sig godt af disse ”hooligans” vha. eksploderende biler, maskinpistoler og et durkdreven ”hoover-vehicle”, der åbner op for en voldsom ”biljagt” gennem et sumpet og til formålet ideelt område! En klassisk underholdende actionscene der altid har kendetegnet Bond-filmen som genre!
Herfra går det dog langsomt ned ad bakke, selvom filmen byder på mange andre vellykkede og svært underholdende actionelementer (bl.a. en fortrinligt udført fægtekamp mellem Bond og Graves!), og de berygtede fodfejl hvad angår computereffekter tager hurtigt til! Desuden påtager Bond sig opgaven der består i at han må vindsurfe på et defekt motorkøretøj ”of some sort” for at slippe væk fra de ondsindede barylere! Denne scene svækkede filmen en hel del for hvis Bond kan surfe væk fra en kæmpe isblok, der falder sammen i samme øjeblik som han forlader den, er der ikke meget der kan stoppe ham og derfor er der ikke megen spænding tilbage!

Men hvem regnede også med at Gustav Graves, en middelmådig skurk, kunne stoppe Bond? James er den ultimative sejrsherre og har vel aldrig lidt et reelt nederlag til nogen, på trods af hans utællelige tvekampe med nogle af filmhistoriens fæleste og mest famøse skurke! ”Frankly speaking”, hvor ofte har man egentlig fundet en Bond-film reelt spændende? Her på det sidste er der i hvert fald gået usædvanligt meget ligegyldig action i den og derfor er stemningen røget sig en tur ud af vinduet, den der bl.a. gjorde at Bond kom på alles læber dengang han for første gang viste tænder i form af den daværende unge Sean Connery! Ifølge nogle er dette et fornuftigt valg, hvordan skulle Bond ellers overleve de unge lømlers krav om tempo og action? Eftersom disse lømler er Bonds nye seere må han jo nok hellere give efter, men vi er andre der foretrak de mere afdæmpede Bond-film, hvor stemningen og Bonds fascinerende univers fik mere albuerum, som i den aldrende klassiker ”From Russia with Love”! Men selvom jeg aldrig har været nogen stor Bond-fan må jeg sige at filmene med årene har mistet noget af dens charme og elegance og har blot forvandlet sig selv til mainstreamunderholdning der i mange år har levet højt på Bond som undskyldning for voldsomme udskejelser af grænseoverskridende og fornøjelig action til det brede publikum!

Men Bond har vel altid været tiltænkt som ren og skær underholdning? Det er han i hvert fald i film som ”Die Another Day” der ganske vist underholder bravt og holder interessen som den skal, men stemning er der ikke meget af! Derimod en masse let kiksede effekter og stunts der sagtens kunne have været undværet til fordel for en mere interessant og fængslende historie! Men alt i alt er filmen en positiv overraskelse efter skuffelsen der fulgte i kølvandet på ”The World Is Not Enough” og selvom den ikke når nye højder eller distancerer sig selv sønderligt fra resten af 80-90’ernes andre Bond-filmatiser, sidder man alligevel og følger med og ens interesse svækkes sjældent takket være Pierce Brosnan, der som Bond har løftet en traditionel og klassisk rolle op og serveret den for ungdommens og nutidens publikum! Derfor er "Die Another Day" først og fremmest en effektfuld og medrivende omgang mainstream underholdning der på egne præmisser lever op til forventningerne!



"Alright, you big abe... Get a snoopful of this gasbomb!!"
- Mr. Burns, "The Simpsons"
Die Another Day