Tag dig sammen, Woo!

2.0
Nu bliver jeg sikkert lynchet af Gott og hans "fellow action-addicts", men mig bevidst har ytringsfriheden stadig ben at stå på i Danmark: "Face/Off" er i mine øjne hverken en nyskabende eller synderligt underholdende actionflm, og fænger kun i smalle og forbløffende få perioder! Actionsekvenserne er muligvis store, velskabte og tempofyldte, men underholdningsværdien udebliver indtil Travolta og Cages endelige opgør til sidst! Desuden er førnævnte hovedrolleindehavere begge uinteressante og grænsende til det irriterende og især Cage lægger sig i front som en af de mest frusterende trælse actionhelte i lange tider! Det er sørgeligt at se John Woo kaste sig over hvad formentlig må være store honoraer for derefter at lave en mainstream actionfilm uden noget på hjerte eller nogen spændende personkarakteristikker, hvilket i høj grad var tilfældet med hans mesterlige film "The Killer" og "Bullet in the head", og lader den leve på intet andet end tomme buldrende tønder...

John Travolta og Nicolas Cage lægger som bekendt navn og ansigt til denne dybest set kedsommelige actionbasker og historien er da også helt ude i hampen: Terrorist (Cage) har gemt en bombe et sted i L.A. og hårdtprøvet politimand (Travolta) må finde den! Desværre er terrorist i koma og politimand må påtage sig hans identitet, hvilket også vil sige ansigt og "body features", for en tid, udgive sig for at være ham og udspørge terrorists indespærrede bror, som har lavet bomben! Men terrorist vågner op fra koma, får politimands hud og hår implanteret, og overtager politmands hverdag, kone og barn! Politimand låses inde i den tro at han er terrorist, men bryder ud og jagter "falske politmand" med voldsomme actionscener tilfølge! En åndssvag historie som naturligvis må støtte sig op af en fyldestgørende actiondel og nogle fine skuespillere! Desværre er actiondelen flot, men lidet underholdende og gennemgående en trist oplevelse, og skuespillerne overspiller grufuldt og lader meget tilbage at ønske!

Actiondelen bliver konstant rost til skyerne for opfindsomhed og eksplosive indslag, men i virkeligheden er opfindsomheden sparsom og de eksplosive indslag er intetsigende og ensformige! John Woo har tidligere udmærket sig som en gedigen visuel instruktør og dygtigt håndværk var i Hong Kong hvad man kunne forvente fra hans hånd! Men efter ankomsten til Hollywood har pengene overskygget hans gode ideer og åbenlyse talent og Woo har i stedet spyttet ligegyldige actionfilm ud på markedet, værste af alle var "Hard Target", mens "Broken Arrow" faktisk var en vellykket og voldsomt underholdende bagatel af en actionfilm! Dog kan man ikke lade være med at tænke tilbage på hans tidligere mesterværker hvor både action, simpelt, men velfortalt plot, spændende personer og velspillede skuespillere gik op i en højere enhed! Tilfældet med "Face/Off" og alle hans andre Hollywood film, er, at actiondelen har taget overhånd og lader resten af filmen klare sig selv! Filmen falder derfor sammen i de scener hvor der ikke er action, noget "Broken Arrow" faktisk i langt mindre grad kunne se sig anklaget for, og intensiteten hos Woos gamle klassikere er ingen steder, heller ikke i actionudskejelserne!

"Face/Off" er, i håbet om at aflede publikums opmærksomhed på den manglende intensitet og gnist, blevet overlæsset med eksplosive og hæsblæsende actionscener, der dog aldrig, i hvert fald ikke før sidste opgør mellem Cage og Travolta, virkelig formår at gribe og underholde! Scenerne ligner ganske enkelt hinanden til ukendelighed! Selvom interiøret bliver skiftet ud byder alle actionscener på det samme: en masse ting bliver skudt i smadder mens de involverede springer for livet på klassisk Hong Kong facon! Dette fungerer bare ikke på samme måde i Hollywood som i Hong Kong, for de filmtekniske udsvævelser er langt fra af samme kvalitet! Eksempelvis var "Hard Boiled" en visuel og uhyre actionmættet nydelse, da actionscenerne varierede, selvom de i bund og grund også gik ud på det samme som "Face/Off"'s , og derfor den var langt mere interessant! Det samme kan man sige om "The Killer", der også til tider druknede de flotte personskildringer i hæmningsløse skuddueller, men eftersom actiondelen var langt mere varieret og effektivt lavet, takket være talenterne i Hong Kong, var den så meget mere underholdende end "Face/Off"!

Actionscenerne i "Face/Off" varieres først til sidst i filmen og efter 140 min. ensformig action, kedelig dialog og overspillende skuespillere, er dette lang tid at vente! Men under Cage og Travoltas "final shakedown" bydes der på en spændende speed-bådsjagt der redder en forventet ligeså kedelig finale! Her indser Woo endelig hvor død og triviel hans film har været hidtil og endelig påtager han sig ansvaret og varierer den lidt! Indtil denne scene har samtlige af filmens minutter enten været håbløs intetsigende dialog, kedeligt og forudsigeligt handlingsforløb, trælse og forsøgt morsomme skuespillere, samt uforbederlig ensformig action! Man kan sige at filmens action måske skabte furore i Hollywood i sin tid takket være nogle få fantasifulde påfund fra Woos side, men "underholdningen", der formentlig skulle stamme herfra, har ikke megen effekt på mig og jeg blev kedet af Woos evindelige scenerarier hvor lokaler bliver skudt hulter til bulter med hoppende mennesker over det hele! Muligvis er dette hvad alle andre blev underholdt af, men på mig virkede det uinspirerende og letkøbt! Dog skal det siges at filmen har en lang række fornemme stunts og nogle vaskeægte "daredevils" i form af de forbilledlige stuntmænd, der flere steder redder lidt af æren!

Travolta som skurk er normalt et sikkert hit, men i forhold til "Broken Arrow" bliver hans portræt her alt for ensformigt og forsøgt morsomt at det hurtigt bliver kedeligt! Ligeså er Cage, både som skurk, i de få minutter han får lov til det, og helt! Han er irriterende som sædvanlig og man etablerer ikke nogen sympati for denne mand, selvom hans problemer ikke just kan karakteriseres som hverdags "issues"! Skuespillet er derfor ligeså tamt og overdrevet som historien og actiondelen er og man bliver ikke ligefrem mere interesseret i personer eller handling af denne grund!

Woo har siden sin ankomst til Hollywood begået fine og tilforladelige actionfilm i form af "M:I-2" og førnævnte "Broken Arrow", men aldrig overgået sine Hong Kong-dage! Dog kunne man godt have håbet på mere fra "Face/Off" som slet og ret er en kedelig actionfilm, der havde håbet på at kunne overleve på en vellykket actionside, men foranlediget af utallige gentagelser og generelt intetsigende påfund står man hurtigt af og mindes de gamle dage i Hong Kong hvor Woo var en ung, lovende instruktør, ikke en pengegrisk og uopfindsom gnier, og vidste hvordan en RIGTIG film skulle strikkes sammen!



"... And that's my two cents!!"
- Kent Brockman, "The Simpsons"
Face/Off