vigtigt emne, men…

3.0
Den filmisk uerfarne Mark Rocco har begået en habil fængsels/retssalsdrama, der på trods af momentvise atypiske takter alligevel ofte forfalder til det klichefyldte handlingsforløb. Overlagt Mord er baseret på virkelige begivenheder, og omdrejningspunktet omhandler en uvoldsom straffefange på Alcatraz, der sættes i en isolationscelle i 3 år og mister herved kontakt med virkeligheden. Autenticiteten er altid nærværende, men filmen svinger ubalanceret mellem chokerende realisme og følelsesmanipulerende fiktion med dertilhørende Hollywood’ske ingredienser.

Kevin Bacon spiller den udsatte fange, og sammen med Roccos virkningsfulde krydsklipninger visualiseres det mentale sammenbrud ganske fornuftigt. Bacon vedligeholder en konstant plausibilitet, men desværre glorificeres karakteren gradvist gennem hele filmen, og slutteligt bliver det næsten uudholdeligt. Rocco bifalder tydeligvis ikke fysisk afstraffelse som en led i rehabilitering, og hans skildring af denne er en smule for unuanceret til for alvor at skabe debat. Overlagt Mord er generelt ellers en ganske tankevækkende affære, men som filmisk oplevelse er den ultimativt uudfordrende. Christian Slater er god som den nyudklækkede advokat, hvor hans ungdommelige udsende fint understøtter advokatens manglende erfaring, og pointen med bestandigt at have det menneskelige aspekt i syne er oprigtigt og berettiget. Altid fantastiske Gary Oldman (der også har spillet sammen med Slater i Tony Scotts smukke True Romance og i Rod Luires udmærkede politiske thriller The Contender) får desværre begrænset med spilletid, men bibringer substans til en ellers endimensional rolle som sadistisk fængselsleder.

Overlagt Mord ligger sig et sted mellem 3 og 4 stjerner, da der er mange ting at beundre. Skuespillerne er velvalgte og rigtig gode. Rocco har modigt påtaget sig en problematisk tematik, og iscenesættelsen er sikker. Fotograferingen er aggressiv, men også ganske imponerende, mens musikken (af Christopher Young) desværre prøver for desperat at fremtvinge de rette (og politiks korrekte) følelser. Filmen løfter sig dog alligevel ikke synderlig højt fra mængden, da den i bund og grund er alt for klichefyldt og kun moderat underholdende.
Overlagt mord